Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir uygulama Çin hükümeti tarafından devreye sokuluyor.
Ülkedeki kameraların birçoğunda yüz tanıma teknolojisi kullanan Çin bu teknolojiyi bir adım ileri taşıma kararı aldı. Bundan sonra Çin polisi arananlar listesinde yer alan şüphelileri birkaç saniye içinde tespit edebilen akıllı gözlük teknolojisini kullanacak.
Akıllı Güneş Gözlükleriyle Suçlu Avı
Bilim kurgu filmlerini aratmayan uygulama hayata geçirildi bile. Çin polisi geçtiğimiz hafta şüphelileri tespit etmek için gerçek zamanlı yüz tanıma özelliği bulunan akıllı güneş gözlüklerini kullanmaya başladı.
7 Şüpheli Yakalandı
Gözlüklerin kullanılmaya başlamasını üzerinden kısa süre geçmesine rağmen şimdiden etkileri görülmeye başlanıldı. Geçen hafta Çengcou kentindeki bir tren istasyonunda gözlükleri kullanmaya başlayan polisin insan kaçakçılığı ve vurkaç suçlarına karışan 7 şüpheliyi bu teknolojiyi kullanarak yakaladığı biliniyor
Sahte Kimlik Kullananlar Tespit Edildi
Akıllı gözlükleri kullanan polisler aynı zamanda sahte kimlik kullandığı tespit edilen 26 kişiyi de yakaladığı açıklandı.
Her Türlü Kayıt Gözlük Sayesinde Anında Polisin Elinde
Gözlüklerin yakaladığı yüz bilgileri aranan kişilerin bilgileriyle karşılaştırılması için veri tabanına gönderiliyor.
Polis Memuru Zahng Xiaolei
Suç kayıtlarının bulunduğu merkezi bir veri tabanına bağlı olan gözlükler istenilen kişilerin isim, adres, kimlik ve cinsiyet gibi kişisel bilgilerine polis memurlarına gösteriyor.
LLVision Technology adlı şirketin geliştirdiği gözlükte yer alan kamera elde taşınan bir cihaza bağlanıyor. Cihazın içindeki bir uygulama ile polis çektiği şüpheli kişilerin görüntüsünü işleme tabi tutuyor.
100 Milisaniye İşlem Hızı
LLVision Technology şirketinin CEO’su Wu Fei sistemin 10.000 verinin bulunduğu bir veri tabanındaki yüzleri 100 milisaniyede tespit edebildiğini belirtti.
Aktif halde yaklaşık 170 milyon güvenlik kamerasının bulunduğu Çin’de, 3 yıl içerisinde yaklaşık 400 milyon yeni güvenlik kamerasının daha kurulması bekleniyor.
İnsan Hakları Örgütleri Ayakta
Her geçen gün devlet tarafından daha fazla kontrole tabi tutulduğunu düşünen halk ise bu uygulamalara tepkili. Ülkedeki kameraların birçoğunda yüz tanıma teknolojisi de dahil olmak üzere yapay zeka kullanılıyor. İnsan hakları örgütleri ise Çin’in bu ölçüdeki teknoloji kullanımını insanların mahremiyetine müdahale olarak değerlendiriyor.
Uygulamanın önümüzdeki süreçte nelere yol açacağı ise şu an ise öngörülemiyor.