Aşı günleri çocukların en korkulu günleri arasında yer alır.
Ancak yeni geliştirilen bir bant ile bu korkulu günler tarihe karışıyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün finansal desteğiyle Emory Üniversitesi ve Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen bu bant, acı vermiyor ve kişi kendi kendine bu bantı uygulayabiliyor.
BBC’de yer alan habere göre, grip aşısı olarak geliştiren bu aşı bandı,ilk testlerde önemli başarılar elde etti. Testlere katılan gönüllüler, bu bant aşıyı normal iğneye tercih edeceklerini söylüyorlar.
Bandın Kullanımı Çok Basit
Geliştirilen aşı bandının kullanımı ise oldukça basit. Bandın yapışkan yüzeyinde, derinin içine giren yüz tane ufak ve tüy şeklinde mikro iğne bulunuyor. Bant aşı, derinin üst katmanına nüfuz ederek içerisindeki maddenin enjekte edilmesini sağlıyor. Standart aşılarda kullanılan iğne ise derinin içine girerek, kaslara ulaşıyor.
“Mikroskobun altında baktığınızda üzerinde ufak iğneler olduğunu göreceksiniz. Acı vermeden deriye işleyebiliyorlar”
Profesör Mark Prausnitz
İğne Korkusuna Son
İğne fobisi olan insanlar için oldukça olumlu bir gelişme olan aşı bandının, bu insanların aşı olmasını çok kolaylaştıracağı belirtiliyor.
Saklanması Kolay
Aşı bandının sadece uygulaması değil aynı zamanda saklanılması da oldukça kolay. Standart grip aşısının aksine, buzdolabında tutulması gerekmiyor, bu da eczanelerin aşıyı rahatlıkla raflarda saklayabileceği anlamına geliyor.
Testler Başarılı
Araştırma ekibi, aşıyı hem iğneyle hem de bantla test etti. Testlere katılan gönüllülerden 100 kadarı standart şırıngayla aşı oldu. Diğerleri ise 20 dakika bileklerinde bağlı tuttukları bant aşıyı kullandı.
Aşı bandı kullanan katılımcıların herhangi bir acı hissetmedikleri belirtirken, bazı katılımcılar bandın uygulandığı yerde kızarıklık, kaşınma ve hassasiyet gibi yan etkiler yaşadı. Bu belirtilerin ise birkaç gün içerisinde iyileştiği gözlemlendi.
Aşı Bandı Bir Devrim
Uzmanlar, grip ve diğer aşıların uygulanmasında bandın bir devrim yaratabileceği görüşünde. Ancak bant şeklindeki aşının yaygın kullanımı için önümüzdeki yıllarda başka klinik testlere de tabi tutulması gerekiyor.
“Aşıyı evde, işte uygulayabiliriz ve hatta posta yoluyla dağıtımını sağlayabiliriz”
Emory Üniversitesi’nden Dr. Nadine Rouphael
Oda sıcaklığında bir yıla kadar saklanabilmesinden dolayı özellikle gelişmekte olan ülkelerde fayda sağlayabileceği belirtiliyor.