in ,

Farkına Varıldığında Sinir Bozmaya Başlayan Ürün Yerleştirme Örnekleri

Hepimizin son günlerde TV  dizilerinde  sıkça görmeye başladığı bir yazı var:

“Bu programda ürün yerleştirme uygulanmaktadır.” 

Reklamlar izlenmediği için , hem izleyicileri sıkmadan hem de dizinin izlenme oranından da faydalanarak, tüketiciyle ürünü birleştiren bir uygulama ürün yerleştirme. Bu reklamcılar ve üreticiler için ekonomik ve tercih edilebilir gibi duruyorsa da izleyiciler bu işten o kadar da memnun değil anlaşılan.

Yabancı Filmlerde Ürün Yerleştirme

Reklamcıların, doğrudan ürünü yerleştirip çok alakasız bir sahnede o ürünü öne çıkarması  direkt yerleştirme olarak da adlandırılıyor ki ben buna ‘kör göze parmak’ benzetmesini yapmakta bir sakınca görmüyorum. Çünkü tam da bu noktada izleyicilerin dikkati dağılıyor ve ürün dizinin akışını bozuyor. Reklamcılar  ürünlerini tanıtıyor ve satışlar artıyor, ancak izleyici memnuniyetsizliğinin de gözardı edilebilir bir konumda olmadığı aşikar. Amerika’da çok uzun bir zamandır uygulanan bu yöntemin ülkemizde uygulanabilirliği açısından uzun yıllar geçmesi gerekiyor gibi duruyor.

Satışlar Artıyor!!!

Ürün yerleştirmenin tarihine baktığımızda çok da geriye giden bir tarihi olmadığını söylemek mümkün. İlk kez 1982 yılında E.T filminde Reese’s Piece isimli şeker üzerinde uygulanmış ve sonrasında satışların %66  oranında arttığı görülmüş.

Omega’sız Bir James Bond Düşünülemez!

Hollywood filmlerinde  titizlikle yapılan ürün yerleştirme örnekleri, doğru şekilde uygulandığında bu yöntemin başarılı olabileceğini  gösteriyor. James Bond filmlerine yerleştirilen Omega marka kol saatleri bunun en başarılı örneklerinden. James Bond’ un bir saniye saatine bakması, o saat markasını benzerlerinden farklı bir şekilde öne çıkmasına yetiyor. James Bond o sahnede mutlaka bir saate bakacak,  bu da neden o marka olmasın!

Apple Apple Apple!

house dizisi ve ürün yerleştirme

Bir diğer başarılı örnek ise Apple markasının ürün yerleştirmelerinde görebiliyoruz. House dizisinde ürünleri oldukça başarılı bir şekilde diziye entegre edebiliyorlar. Dizide hemen hemen herkes Apple marka bilgisayarlar, telefonlar kullanıyor ve izleyiciler rahatsız olmuyor.

Türk Televizyonlarındaki Başarısız Ürün Yerleştirmeler

Konu ülkemize geldiğinde maalesef başarılı örnekler sayamıyoruz çünkü dizilere entegre edemedikleri ürünler ben buradayım diye bağırıyor. Reklam izlemeyen insanlar genelde dizi aralarında başka bir programa bakıyorlar. Sanmıyorum ki bilinçli olarak reklam izleyenler olsun. Kimse sever ki reklam izlemeyi!

Kiralık Aşk Samsungcu 😉

 

askMesela en başarısız ve rahatsız edici örneklerden biri Kiralık Aşk dizisindeki Ömer karakterinin bir anda sinirlenip çalan telefonunu akvaryuma atmasıydı. O günlerde de Samsung  yeni bir telefon çıkarmıştı. Reklamını suya dayanıklı olması , havuzda  ve denizde çekim yapabilmesi üzerinden yapıyordu. Bu şekilde, telefonun suya atıldığında da hala çalıştığını göstermiş oldular.

Çünkü telefon çalmaya devam etti.  Bir diğer örnek ise kullanılan bir nesne olmaksızın öylesine yerleştirilen ürünler.

Coca Cola Duymasın!

Çocuklar Duymasın dizisinde görmekten bıktığımız 2.5 litrelik Coca Cola şişeleri en sıkıcı örneklerden biri. Çekim esnasında Haluk karakterinin kafasıyla aynı büyüklükte yer işgal eden masadaki kola şişesi oldukça rahatsız edici bir konumda.

Limonata İçmeden Duramam!

Rıdvan dilmen ve programındaki ürün yerleştirme

Türkiye’ de iletişim otomotiv ve elektronik sektörlerinin ürün yerleştirme konusunda  şu anda daha iyi bir düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yiyecek ve içecekler söz konusu olduğunda oldukça gülünç sahneler oluşabiliyor. Mesela Rıdvan Dilmen’ in sunduğu futbol programındaki Uludağ içeceklerinin reklamı oldukça göze batan bir durumda. Ekrandaki renk uyumsuzluğu da cabası. İnsan nereye bakacağını bilemiyor.

Telefon, bilgisayar gibi elektronik eşyaların diziye entegre edilme süreci  belirttiğimiz gibi içeceklere göre daha kolay olduğu için son dönem dizilerde sıkça karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman fark etmiyoruz bile. Telefonla konuşma sahnesi çekiliyor ve biz hangi telefon olduğuyla ilgilenmiyoruz.

med cezir dizisi ve ürün yerleştirme

Doğru şekilde yapıldığında yani izleyici rahatsız etmeden, senaryoya güzelce yedirildiğinde başarılı olan ürün yerleştirmeler diğer şekillerde can sıkıcı ve rahatsız edici olabiliyor. Açıkçası reklamları zaplamaya alışmış bir kuşağa ürün yerleştirmeleri sevdirmek şimdilik bir hayli zor gözüküyor .

Not: Fi Dizisi ve Ürün Yerleştirmede Son Nokta

Biliyoruz, Fi dizisini online olarak yayınlanıyor o nedenle de ürün yerleştirmeye pek çok yapımdan daha fazla ihtiyacı var, ama biraz aşırıya kaçmıyor musunuz?

Sanki kimi zaman dizi değil de, bir adet reklam kuşağı izliyor gibi oluyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Tercüme Hatası Yüzünden 21 Yıl Hapis Yatan Adamın Hikayesi

İngiltere Robot Avukatlarla Göçmenlere Destek Oluyor