Her yılın 31 Ekim gecesi kutlanan Cadılar Bayramı yeryüzündeki en enteresan bayramlardan biri. Korkunç kıyafetler, balkabaklarıyla kaplı sokaklar, örümcek ağları, tuhaf seromonileri… Günümüzde Türkiye’de de kutlanmaya başlayan Cadılar Bayramı’na biraz göz atmaya ne dersiniz ?
Neden 31 Ekim?
Tarih öncesine dayanan Cadılar Bayramı’nın esas kökeni hasat mevsiminin bitişinin kutlanıldığı bir Kelt kültürü olan Samhain festivaline dayanıyor. Hasat bitimiyle birlikte doğanın ölüm haline geçtiği düşünülür. 31 Ekim gecesi bu sayede ölülerle yaşayanlar arasındaki kapılar açılmış olur.
Samhain Festivalinden Halloween’e Giden Yol
Pagan kültürünün yokoluşu ve ardından Hristiyanlığın yükselişiyle bu festivalde dönüşüme uğradı. Papalık tarafından All Hallow’s Eve (Azizler Gününün Arifesi) olarak dönüşüme uğratılan bu bayram zamanla Halloween adını aldı.
Popüler Kültürde Cadılar Bayramı
Pagan kültüründe hasatın kutlanıldığı, Hristiyanlık’da Azizler Günü Arifesi olarak yer alan Cadılar Bayramı şimdiki halini Amerika’da kazanmıştır. 1800’li yıllarda Avrupa’dan göç eden göçmenler aracılığıyla Amerika’ya ulaşan bu bayram günümüzdeki gösterişli halini aldı.
Balkabakları ve Suretler
Cadılar Bayramı’nın favori figürlerinden biri de balkabakları. İnanışa göre içi oyulup, korkutucu şekiller verilen balkabakları ölülerin korkup uzaklaşmasını sağlıyor. İşte bu yüzden 31 Ekim gecesi boyunca balkabaklarıyla süslenmiş evler, sokaklar görmek mümkün. Kelt kültüründe turpların kullanıldığına inanılsa da bu gelenek günümüzde balkabaklarıyla devam ediyor.
Neden Siyah ve Turuncu?
Cadılar Bayramı’nın renklerinden biri olan turuncunun farklı kökenleri vardır. Kimileri tarafından kışın rengi olduğu için, kimileri tarafındansa ölüleri korkutmak için kullanılan balkabaklarının turuncu olmasından dolayı bu rengin Cadılar Bayramı ile özdeşleştirildiği düşünülür. Cadılar Bayramı’nın diğer rengi olan siyahın neyi temsil ettiğini kestirmek zor olmasa gerek. Tabiki de ölümü…
Cadıların Yeri
Türkçe’ye de çevirilirken Cadılar Bayramı ismini alan bu korkunç bayramda cadıların ve baykuşların yeri ayrıdır. Çünkü inanışa göre 31 Ekim günü insanlar cadıları görebilecekleri düşünüyorlar. Gece yarısı kıyafetlerini ters giymiş sokaklarda yürüyen insanları sokaklar da görmek mümkün. Çünkü inananlar ancak bu şekilde cadıları görebileceklerini düşünüyor.
Cadılar, Kara Kediler, Örümcekler…
Bu figürler karanlık yapıları, ölüm ve uğursuzluğu temsil ettikleri gerekçesiyle Cadılar Bayramı’nın popüler imgeleri arasında. Aynı zamanda cadıların baykuş formunda da kendilerini gösterebildiklerine inanıldığı için baykuş figürü de Cadılar Bayramı’nda sık kullanılan unsurlardan biri.
Kostümler
Cadılar Bayramı’nın en eğlenceli etkinliklerinden biri de çeşit çeşit hazırlanmış kıyafetler. İnsanlar bu sayede ölülerin dünyaya indiği bugünde korkutucu kıyafetleriyle ölüleri korkutabileceklerini ve kendilerini onlardan koruyabileceklerini düşünüyorlar. Elbette bu durum günümüzde büyük bir eğlence kaynağına dönüşmüş durumda.
Farklı Gelenekler
İskoç’da kızlar 31 Ekim gecesi yakılan ateş etrafında çarşaflarını kuruttukları takdirde evleneceklerine inanırlar. Avrupa’da ise o gece oynanan su içerisinde elmayı yakalama oyunuyla ise evin bereketinin arttırılacağı inancı hakimdir.
Trick or Treat
Amerika’da çocukların kapı kapı dolaşarak şeker istediği bu geleneğin kökeni Kelt kültürüne dayanır. Keltler eskiden şeker vererek ölüleri sakinleştirebileceklerine inanırlardı. Hristiyanlık’da ise bu gelenek Azizler Yortusunsa kapı kapı dolaşarak şeker istenilen bir geleneğe dönüşmüş. Günümüzde Amerika’da çocukların kapı kapı dolaşarak ‘ Şeker mi, şaka mı?’ demesi bu geleneğe dayanır.
Tuhaf Tesadüfler
Ünlü sihirbaz Houdini’nin ölümü bu tesadüflerden biri. 1926 yılının 31 Ekim gecesi gerçekleşen ölümü oldukça tuhaftır. Çünkü Houdini ölümden sonraki yaşam ve ölü ruhlarla iletişim konularına oldukça ilgiliydi
Sektör Olarak Cadılar Bayramı
Günümüzde Amerika’da oldukça gösterişli bir festivale dönüşen Cadılar Bayramı ticari açıdan da oldukça şaşaalı bir festival. Cadılar Bayramı’nda şeker satışlarından yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ciro elde ediliyor. Noel’den sonra ekonomik anlamda en karlı bayramın Cadılar Bayramı olduğunu söylemek mümkün.