Konu hayatta kalma mücadelesi olunca işlerin rengi değişir. Özellikle doğada zorlu şartlar altında hayatta kalmak için çaba sarf ederken konsantrasyonumuz çabuk dağılabilir ve en ufak bir dikkat dağınıklığı büyük felaketlere yol açabilir. Zira bir bardak temiz suyun, çakmağın, el fenerinin değerini maalesef ancak böylesine zor doğa koşulları altında anlayabiliriz. Ormanda kaybolduğunuzu, arabanızın ıssız bir yerde bozulduğunu düşünün. Doğada yapayalnızsınız. İşte böylesine çetin şartlar altında hayatta kalmak için bazı temel bilgilere ihtiyacınız olur. Biz de bu yazıda size doğada hayatta kalmanızı sağlayacak bazı temel bilgiler sunuyoruz.
Tedbir Şart
Lütfen ama lütfen, bir yolculuğa çıkmadan önce bir tanıdığınızı bu yolculuktan haberdar edin. Nereye giderseniz gidin, işler istediğiniz gibi sonuçlanmayabilir. Bir anda kendinizi doğada kaybolmuş bir halde bulabilirsiniz. Bu nedenle ailenize ve yakın arkadaşlarınıza gideceğiniz yeri ve kullanacağınız rotayı önceden bildirin. Tedbir şart!
Sakin Olun
Özellikle hayatta kalma mücadelesi verilirken sakin ve pozitif kalmak, işin neredeyse %50’sidir. Ne kadar korkarsanız korkun, eğer karamsarlığa kapılırsanız içinde bulunduğunuz durumu daha da zor hale getirebilirsiniz. Bu nedenle önce çevrenize bakın, fiziki ve akli durumunuzu en iyi seviyede tutmaya çalışın. Örneğin çakmağınızın gazı bittiyse ve ateş yakmanız gerekiyorsa acele etmeyin. Acele genelde paniğe neden olur, panik ise sizi hata yapmaya zorlar. Bu nedenle derin bir nefes alıp çevrenizi inceleyin ve sakince bir plan yapmaya çalışın.
Su Bulun
Genelde bir insanın su içmeden en fazla üç gün yaşayabildiği söylenir ve zaman zaman bazı insanların 7-8 gün de susuz idare edebildiği söylenir. Ancak doğada mahsur kaldığınız zamanlarda ilk hedefiniz su bulmak olmalıdır. Su olmadan hayatta kalma ihtimaliniz gittikçe azalır. Çevrenizde temiz içme suyu arayın ya da yağmur suyunu biriktirmeye çalışın. Su temin etmenin başka bir yolu da ağaçlardır. Direkt güneş ışığı alan yapraklara plastik bir poşet geçirin. Poşetin içinde buharlaşma olacaktır, bu suyu biriktirip içebilirsiniz.
Yiyecek Bir Şeyler Bulun
İnsan vücudu mucizevi şekilde üç hafta gıdasız faaliyet gösterebilir. Yani 3 gün su içmesek ölebiliriz, ancak üç hafta bir şeyler yemesek bile hayatta kalabiliriz. Bu da gıdanın su kadar birincil öneme sahip olmadığını gösteriyor. Ancak durum hiç de öyle değil. Bir şeyler yemeden vücut enerjiniz son derece düşer, bu da bedensel ve zihinsel anlamda hayatta kalma isteğinizi köreltebilir. Böcek, yumurta, meyve, yaprak gibi şeyler protein açısından vüdunuza iyi gelecektir doğada mahsur kalma anlarında. Ayrıca küçük hayvanları da avlayarak yiyebilirsiniz. Hayat memat meselesi olduğu için yemek seçmeyi bir süreliğine askıya almanız yararınıza olur.
Barınak İnşa Edin
Barınak bulmak o kadar da mühim gelmiyor kulağa ilk başta. Zira yıldızların altında yatmak ne kadar kötü olabilir ki?
Ancak barınak hayatta kalmak için olmasa bile vücut sıcaklığınızı dengede tutmak için olmazsa olmazdır. Eğer vücut sıcaklığınız 35 derecenin altına düşerse iç organlarınız sağlıklı çalışmayı bırakır ve bu da hayatta kalmak için hiç istemediğiniz bir duruma neden olur.
Barınak illa dört duvar arası bir yer olmak zorunda değildir. Çevrenizde bulunan kaynaklarla çalılardan, ağaç dallarından da barınak inşa edebilirsiniz. Ayrıca şayet yerde yatarsanız vücut sıcaklığınızda düşüş yaşarsınız. Bunun için yerden yüksek bir platformda yatmanız vücut ısısı için önemlidir. Yaprakları üst üste koyup yerden yüksek bir yatak yapabilir ya da hamak kurabilirsiniz. Bu ikisi kuru zeminde yatmaktan çok daha iyidir.
İsviçre Çakısı Candır
Gerçi bunu zor duruma düşmeden önce düşünmeniz gerekirdi, ama yine de bahsedelim. Cebinizde her daim çakı veya bıçak taşıyın. Hayatta insanın başına ne zaman ne geleceği belli değildir. Bu nedenle hem şehir içinde hem de doğadayken cebinizde ya da çantanızda çakı taşımanız olası pek çok durumda hayatınızı kurtabilir.
İlkyardım Teknikleri Öğrenin
Her insan temel düzeyde olsa bile ilkyardım tekniklerini bilmelidir. Ufak sıyırıklar, kanamalar, kırıklar ilkyardım olmadığı zaman daha ciddi durumlara neden olabilir. Basit tekniklerle önlenebilir pek çok hastalığın önüne geçilebilir. Bu nedenle sonra değil, hemen şimdi ilkyardım eğitimi alın, bu konuyla ilgili kitaplar okuyun ve kendi ilkyardım çantanızı hazırlayın. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Bu nedenle çantanızda, evinizde ve arabanızda temel ilkyardım malzemeleri olması her zaman iyidir.
Ateş Yakın
Günlük hayatta sigara içmiyor olsanız dahi yanınızda çakmak taşımanız faydalı olabilir. Zira hayatta kalma mücadelesi verilen bir ortamda ateş hem beslenmek hem de ısınmak için son derece gereklidir. Çakmak veya kibrit taşımıyorsanız çevrenizde bulunan nesnelerle de ateş yakabilirsiniz. Yukarıdaki videoyu izleyerek 10 farklı ateş yakma tekniği öğrenebilirsiniz. Ayrıca kayaların yakınında ateş yakmaya dikkat edin. Zira ateş sönse bile kayalar bir süre sıcak kalacağı için bu durumdan istifade edebilirsiniz. Bununla birlikte eğer yanınızda alüminyum bir kap varsa bu kabın içine koyacağınız suyu taşların üzerinde ısıtarak suyu içilecek kıvama getirip arıtabilirsiniz.
Yardım İsteyin
Hayatta kalmak önceliğiniz olsa bile kurtarılmak üzere harekete geçmeniz gerekir. Bunun için yakınınızdan geçen insanlara kendinizi fark ettirmelisiniz. Örneğin filmlerdeki gibi uzak mesafeden görülebilen büyük bir ateş yakabilirsiniz, boş bir araziye taşlarla YARDIM yazabilirsiniz. Parlak ve metalik objeleri yansıtarak insanların dikkatini çekebilirsiniz.
Şimdi dilerseniz farklı ortamlarda hayatta kalma tekniklerine bir bakalım.
Soğukta Hayatta Kalma
Karlı ve soğuk bir ortamda hayatta kalmak evvela vücut sıcaklığınızı optimum koşullarda tutmakla alakalıdır. Sığınak inşa etmek ve ateş yakmak ilk önceliğiniz olmalıdır bu nedenle. Isı kaybetmemek için üstünüzü bulabildiğiniz nesnelerle örtmeye çalışın ve sakın uykuya dalmayın.
Dünyadaki en düşük sıcaklık Antartika kıtasında 89.2 derece olarak ölçülmüştür. Böylesine soğuk bir ortamda hayatta kalmak için zihninizi dinç tutmanız gerekir. Yani ölüm ve yaşam arasındaki fark saniyelere inmiş haldedir. Bu nedenle soğukta hayatta kalmak ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmenizde fayda vardır.
Çölde Hayatta Kalma
Yeryüzündeki en yüksek sıcaklık 56.7 dereceyle ABD’de kaydedilmiştir. Tıpkı soğukta olduğu gibi böylesine aşırı sıcaklarda da hayatta kalmak, anlık kararlara bağlıdır.
Gölgelik bir yer bulmak, vücuttaki suyu korumak, hareketi azaltmak çölde hayatta kalmak için uygulanması gereken şeylerin başında gelir. Tabii elinizdeki suyu idareli kullanmanın ne kadar önemli olduğunu söylemeye bile gerek yok.
Okyanus ve Denizde Hayatta Kalma
Dünyanın 4’te 3’ü suyla kaplıyken ve üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede yaşıyorken öncelikle yüzmeyi mutlaka öğrenmelisiniz. Zira sel akıntısı, dere, göl, deniz gibi ortamlarda zor duruma düşmeyeceğinizin bir garantisi yok. Ayrıca denize düştüğünüz zaman asla deniz suyu içmeyin. Zira deniz suyu susuzluğunuzu gidermez, tuzlu yapısıyla hayatta kalma şansınızı daha da düşürür.
Ormanda Hayatta Kalma
Ormanda zor duruma düşmemek için avlanmayı öğrenmeli, yenilebilir ve yenilemez bitki öğrenmelisiniz. Ayrıca yabani hayvanların ilgisini çekmemek için özel bir özen de göstermeniz yararınıza olur. Ayı yavrusunu sevmeye kalkarsanız anne ayının gazabından sizi kimse kurtaramaz. Bununla birlikte orman kalacak yer yapmak, ağaçların yardımıyla görece daha kolaydır, bu ayrıntıyı da es geçmeyin.
Sonuç
Hayatta kalma mücadelesi vermek oldukça insani bir şeydir. Eğer bu yazıda ele alınan teknikleri ve daha fazlasını öğrenir ve yerli yerinde uygularsanız çok zorlu ortamlardan sağ salim kurtulabilirsiniz. Eğer hayatta kalma mücadelesi vermeniz gereken bir ortamda bulunursanız insan bedeninin ve psikolojisinin ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu görebilir ve gündelik hayatta bu potansiyelin ne kadar azını kullandığmızı görerek şaşırabilirsiniz.
Bir de unutmadan, efsanevi Lost dizisini tekrar izleyerek pek çok önemli hayatta kalma tekniği de öğrenebilirsiniz. 😀
One Comment
Leave a Reply