Sizce emojilerin tarihi ne kadar eskiye dayanıyor?
5 yıl? 10 yıl? 50 yıl?
Doğru cevap 3700 yıl olacaktı. Evet, yanlış duymadınız!
Gaziantep’teki Karkamış Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında üzerinde “gülücük” emojisi bulunan 3 bin 700 yıllık şerbet testisi bulundu.
3700 Yıllık Gülümseme
Dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Karkamış, Suriye sınırında yer alıyor. Gaziantep’in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde yer alan “Karkamış Antik Kenti”nde yürütülen kazılar ise Türk ve İtalyanlardan oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor.
Kazı sırasında pek çok önemli tarihe esere ulaşılırken, tarihe ışık tutacak pek çok önemli veri de elde edildi. Ancak içlerinde en çok dikkat çekeni ve yüzlerde şaşkınlık ifadesi oluşturan eser kırık bir şerbet testisi oldu.
Çünkü 3700 yıllık eserin üzerinde oldukça net görülen bir gülücük emojisi yer alıyor.
Dünyanın En Eski Emojisi
İtalya’nın Bolonya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nikolo Marchetti, kentin nekropol alanında o dönemde tabut olarak kullanılan küpler, insanların küllerinin konulduğu topraktan kaplar, vazolar, süs eşyaları bulduklarını da vurguluyor.
“Nekropol alanında çeşitli küpler, kaplar bulduk. Bunlardan en ilginci, milattan önce 1700 yılına ait üzerinde gülücük emojisi bulunan bir testi. Bu testi şerbet içmek için kullanılmış. Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi. Bunu yapan usta ne amaçla bu emojiyi çizmiş bilemiyoruz ancak biz gülücük olarak nitelendiriyoruz”
Üzerinde gülümseme emojisi bulunan testinin parçalanmış olarak gün ışığına çıkarıldığını söyleyen Marchetti, tarihi eserin daha sonra usta restoratörler tarafından birleştirildiğini ve ortaya eşsiz bir eserin ortaya çıktığını belirtti.
Testi diğer bulunan eserlerle birlikte Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilecek.
Kazı Çalışmaları 7 Yıldır Devam Ediyor
Nikolo Marchetti, Karkamış Antik Kenti’nin milattan önce 2. bin yılında Anadolu’da ve Mezopotamya’da hüküm süren Hititlerin önemli kentlerinden biri olduğunu belirtiyor. 7 yıldır bölgede kazı çalışamalarını yürüten ekip, Hitit İmparatorluğu’nun bir eyalet krallığı başkenti işlevini yerine getirmiş olan Karkamış kazı alanının Türkiye’deki en geniş alanda ortaya çıkarılan mimari kalıntılara sahip olduğunu da vurguluyor.
“Nasıl Sınırda Kazı Olur Dediler!”
“Bu yılki kazıları aşağı saray alanı ve höyükte sürdürdük. Kazılara başladığımız 2011 yılından beri çok rahat bir ortamda çalıştık. Kazılara hiç ara vermedik. Bölgenin sorunlu olduğu dönem de dahil. Biz bu bölgenin her zaman turistik ziyarete uygun olduğunu düşündük. Dünya inanmadı, güvenmedi bize. ‘Nasıl olur sınırda’ dediler.”
3 yıl önce kazı yapılırken bölgede pek çok mülteci olduğunu belirten Marchetti hiç sorun yaşamadıklarını belirtiyor.
Antik kentin 65 hektarı Türkiye tarafında 35 hektarı Suriye tarafında yer alıyor. Marchetti Suriye topraklarında kalan bölgenin de korunması gerektiğini vurguluyor.