in

21. Yüzyılda En Çok Öldüren Hastalıklar Açıklandı

Veba, sıtma, İspanyol gribi…

Görüldükleri yüzyıllarda dünya nüfusunu oldukça büyük ölçüde etkileyen bu hastalıklar günümüzde görülmüyor. Ancak yerleri günümüzde yepyeni hastalıklar almış durumda.

Peki günümüzün en çok öldüren hastalıkları neler? Gelin birlikte bu hastalıkları keşfedelim.

21. Yüzyılın Vebası Kanser

Teknoloji her geçen gün insanı daha da şaşırtan bir noktaya geliyor. Bu gelişmeler tıp dünyasının hastalıklara bakış açısını ve tedavi yöntemleri üzerinde yapılan çalışmaları da etkiliyor. Bu da geçmişte ölümcül olarak nitelendirilen pek çok hastalığın bugün ayakta tedavi edilebilir hale gelmesini sağladı.

Tüm bu gelişmelere insanoğlunun hala daha çözüm bulamadığı pek çok rahatsızlık bulunuyor. Bilim insanlarına göre günümüzün vebası olan kanser gibi onkolojik rahatsızlıklarla baş etmek hala mümkün  gözükmüyor. Ancak her yıl yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan HIV enfeksiyonuna bu asrın sonunda çözüm bulunabilecek.

Her Yıl 41 Milyon İnsan Ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bulaşıcı olmayan hastalıklar her yıl 41 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Mevcut ölümlerin %71’ini oluşturan bu rakamın yanı sıra, 17.9 milyon insan kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı yaşamını yitiriyor.

Sputnik’te yer alan habere göre, Rusya Sağlık Bakanlığı Moskova Bölgesi sağlık koruma başuzmanı Yekaterina İvanova, ölümlerin ana sebebinin kalp krizleri ve beyin kanamaları olduğunu ifade ediyor.

Kalp Hastalıkları Başlıca Ölüm Sebepleri Arasında

Birçok ülkede kardiyovasküler hastalıkları tedavi etme ve önleme teknolojilerinin çok yüksek seviyelere ulaştığını belirten İvanova, kalp-damar hastalıklarına yakalanan kişilerin artık uzun süre yaşayabildiklerini, fakat bu durumun tüm ülkeler için geçerli olmadığını belirtiyor. Bu nedenle ölüm oranları hala daha yüksek seviyelerde gerçekleşiyor.

Kanser Bilinmeyen Olmaya Devam Ediyor

Günümüz vebası olarak da adlandırılan kanser, dünyadaki ölüm nedenlerinin arasında 2. sırada yer alıyor. Verilere göre sadece 2015’te bu hastalıktan 8.8 milyon kişi hayatını kaybetti. Rusya Klinik Onkoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Sergey Tülyandin, Sputnik’e verdiği demeçte kanserin niçin 21. yüzyılda ölümlerin başlıca nedenlerinden biri haline geldiğine değindi.

“Öncelikle gelişmiş ülkelerde teşhislerde oldukça iyi bir şekilde yapılıyor. İkinci sebepse nüfusun yaşlanıyor olması. Zira kanser, yaşlılara özgü bir hastalık, sağlıklı insanların yaşam süresi uzadıkça kötü huylu tümör oluşma riski de artıyor.”

Beslenme Hastalıkların Gelişiminde Etkili

Tülyandin beslenmenin de hastalıkların gelişimi üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

“Beslenme kötü huylu oluşumların gelişme riskini arttıran faktörlerden biri olabilir. Daha az bitkisel ve daha çok yağ ve karbonhidrat içeren proteinli gıdaların tüketilmesiyle alakalı bir durum. Obezite aslında gelişmiş ülkelerde ve örneğin Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde bir salgın hastalığı ve kötü huylu tümör oluşma riskini de arttırıyor” 

Yakın Gelecekte Tedaviler Geliştirilebilir

Uzmanlar, yakın gelecekte doktorların kanseri çeşitli aşamalarda tedavi etmeyi başarabileceklerini belirtiyor. Erken teşhis ve farklı tedavi yöntemlerinin gelişmesine rağmen kanserin tamamen ortadan kalkması yakın gelecekte pek mümkün gözükmüyor.

HIV Tedavi Edilebilecek

Uzmanlar, günümüzde HIV enfeksiyonunun 35 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu ve 2016 sonu itibarıyla dünyada 36.7 milyon kayıtlı kişinin HIV enfeksiyonu taşıdığını belirtiyor.

30 yılı aşkın süredir HIV tedavisi için binlerce çalışma yapıldığını belirten uzmanlar, bu çalışmaların yakın gelecekte pek çok olumlu sonuç verdiğini de vurguluyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde HIV’in ciddi anlamda tedavi edilebileceğini belirten uzmanlar HIV çalışmalarının başka hastalıklara da katkı sağlayabileceğini belirtiyor.

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyayı Değiştirecek Fikirler Yarışıyor! İşte O 10 Mükemmel Fikir 💡

Geçmişten Bugüne Bikini Dünyasına Dair Her Şey 👙