Sosyal içerik platformu Emoji ailesi olarak, bu yazımızda sizler için giyilebilir teknoloji nedir ve kullanım alanları nelerdir sorularını ele alıyor, hangi endüstrilerde ne amaçla kullanıldıklarını ayrıntılı olarak anlatıyoruz.
Teknolojik ve giyilebilir ürünler son birkaç yılda giderek popülerleşti, ancak temel fikir yeni sayılmıyor. Örneğin, kol saatleri basit birer giyilebilen teknoloji ürünüdür. Son yılların teknolojik cihazları ise buna benzer ürünleri bilgisayarlar ve akıllı telefonlara bağlayıp geliştirerek sektörü teknoloji endüstrisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biri haline getirdi. Öyle ki günümüzde akıllı telefonların gelişimini bile geride bıraktığı düşünülmektedir.
Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Bu teknoloji, vücuda rahatça takılabilen aksesuarlara dahil edilen elektronik teknoloji veya cihazlar içerir. Bunlar bilgileri gerçek zamanlı olarak izlemek için kullanılır. Bu devrimsel ürünler akıllı telefonların icadından sonra teknoloji dünyasındaki en büyük yenilikleri kapsamaktadır.
Bu cihazlar tüketici pazarına girmeden önce askeri teknoloji alanında zaten kullanılıyordu. Aslında bu ürünler askeri kuvvetlerde savunma ve sağlık alanlarının ayrılmaz bir parçasıydı.
Personellerin boynuna takılan “akıllı kartlar” veya yaralıların sağlık durumunu izlemek ve gerçek zamanlı olarak merkez istasyona bilgi göndermek için kullanılan “akıllı gömlek” gibi ürünler askeri kuvvetlerde kullanılan bu teknolojiye ait ürünlere örnek olarak verilebilir.
Son yıllarda giyilebilir teknoloji dünyasında günlük yaşamı, iş hayatını ve küresel ekonomiyi kökten değiştirebilecek ilerlemeler gördük. Google Glass, Apple Watch, Fitbit ve Oculus Rift gibi cihazlar, verileri alma, kullanma ve paylaşma şeklimizi değiştirdi ve teknoloji ile olan genel etkileşimimizi daha kişisel hale getirdi.
Basit fitness izleyicilerinden, son derece gelişmiş spor ve akıllı saatlere, sanal ve artırılmış gerçeklik ekranlarından kulaklıklarına kadar birçok yenilikçi ürün artık her yerde.
Teknolojiyi bakış açımız kökten değişti; cihazlarla etkileşim kurduğumuzda tamamen yeni arayüz mekanizmalarının ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Günümüzün gelişen cihazlarını ve teknolojilerini tanımak, anlamak ve etkili bir şekilde kullanmak, endüstrilerin ve şirketlerin başarısı için giderek daha önemli hale geliyor.
Temel düzeyde anlatmak gerekirse giyilebilen teknolojik ürünler bir kaynak olarak sizinle bağlantı kurmak için sensörler kullanır. Formda ve aktif kalmak, kilo vermek, daha organize olmak veya genel zihinsel ve fiziksel sağlığınızı izlemek gibi hedeflere ulaşmanıza yardımcı olur.
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri
Akıllı Saatler: Dijitalleşen yaşama yardımcı mini bir pencere görevi görmek için cep telefonlarına bağlanıp bileğe takılan akıllı saatler, zamanı göstermekten fazlasını yapıyor. Kullanıcılara aramaları, mesajları, e-postaları, sosyal medya güncellemeleri hakkında bildirim sağlıyor.
Telefon ekranına gelen bilgileri anında gösteren, fiziksel aktivitenizi takip etmekten anlık konum bilgileri sağlamaya kadar birçok fonksiyon sunan akıllı saatler neredeyse vazgeçilmez hale geldi.
Her renkte ve tasarımda satışa sunulan bu cihazlar, sıkıcı ve basit ürünler olmaktan çıkıp birer stil parçası olarak görülmeye başlandı.
Fitness İzleyicileri: Bu cihazlar kullanıcıların yürüdüğü adım sayısını takip etmeye yardımcı oluyor ve bunları kaydediyor. Antrenman esnasında kalp atışını da takip eden fitness izleyicileri, bu bilgileri kullanarak kullanıcı tarafından yakılan kaloriler ve yapılan egzersizler ile ilgili verileri hesaplayıp raporluyor.
Cep telefonlarına gelen anlık bildirimleri gösterebilen modelleri de bulunan bu cihazlar, fit ve sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler arasında oldukça popüler hale geldi. Akıllı saatlerden daha uzun pil ömrüne sahip fitness izleyicileri, çok çeşitli tasarımlarıyla da dikkat çekiyor.
Spor Saatleri: Fitness izleyicilerinden farklı olan spor saatleri, bisiklete binmeyi, yüzmeyi, boks yapmayı veya crossfit’i seven ileri seviye spor severler için tasarlanıyor. Bu cihazlar GPS takipçileri de taşır ve kullanıcının antrenman süresi, yoğunluğu, hızı ve kalp atışı gibi bilgileri kaydedip raporlar.
Akıllı Takılar: Akıllı takılar özellikle kadınları hedefleyen mücevherler olarak tasarlanıyor. Bu mücevherler, kullanıcılar telefonlarına ulaşamadığında mesajları, aramaları veya e-postaları hakkında bildirimde bulunuyor.
VR: Sizi farklı bir sanal gerçeklik dünyasına götüren bu teknoloji, VR kulaklıklarıyla desteklendiğinde unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Bir bilgisayar veya oyun konsoluna bağlanan bu cihazlar, hem VR teknolojisiyle üretilmiş oyunları hem de beyninizi arttırılmış sanal bir gerçekliğe inandırmak için programlanmış diğer uygulamaları destekliyor.
Giyilebilir teknolojinin geleceği hakkında merak ettikleriniz için Türkiye’nin teknoloji odaklı düşünce kuruluşu ThinkTech’in hazırlamış olduğu Giyilebilir Teknoloji Üzerine Gelecek Trendleri analizine göz atabilirsiniz.
Akıllı Kıyafetler: Akıllı elektronik cihazlar, modaya uygun bir görünüm vermek için her türlü kıyafete monte ediliyor. Kalp ritmini takip eden gömleklerden vücut ısısını kaydeden pantolonlara kadar birçok akıllı kıyafet bulunuyor.
İmplantlar: Bu giyilebilir elektronikler cerrahi olarak deri altına yerleştiriliyor. Bu ürünler genellikle doğum kontrol yöntemleri, diş, kemik ve iskelet tedavileri ve kalp sağlığını takip etmek gibi tıbbi nedenlerle kullanılıyor.
İşitme Cihazları: Giyilebilir cihaz pazarının en hızlı gelişen segmenti olan işitme cihazları hem sağlık hem de teknoloji sektöründe kullanılıyor. İşitme engellerini aşmak için kulağa veya beyne takılan cihazlardan akıllı telefonlardaki ses asistanlarına hızlı erişim sağlayan kablosuz kulaklıklara kadar geniş bir yelpazede ürüne sahip işitme cihazları hızla gelişen bir sektör olmaya devam ediyor.
Giyilebilir Teknolojinin Kullanım Alanları
Sağlık sektörü giyilebilir teknoloji için çok büyük bir büyüme alanı sağlamaktadır. Bu endüstri sadece antrenmanları takip edip raporlayan akıllı saatlerle sınırlı değil. Cihazlarda kullanılan tıbbi sınıf sensörler her gün binlerce hayat kurtarıyor.
Örneğin Apple Watch’taki FDA onaylı elektrokardiyogram (EKG), kalp atışlarındaki anomalileri tespit edebiliyor ya da kullanıcıda düzensiz kalp atışı olup olmadığını eş zamanlı kontrol edebiliyor.
Ürünlerdeki düşme algılayıcıları yuvarlanırsanız acil servisleri veya aile yakınlarına haber bile verebiliyor.
Bu teknoloji sağlık, eğitim, ulaşım, girişim, finans veya oyun gibi endüstrileri etkilemeyi amaçlamaktadır. Tüketicinin günlük yaşamına adapte olup onlara sorunsuz bir deneyim sunmayı vaat ediyor.
Giyilebilir bilgi işlem cihazlarının elleri serbest bırakması (hands-free) onları kurumlar için çok faydalı hale getiriyor. Özellikle acil durum ve kurtarma ekiplerinin yaptıkları takipleri kolaylaşarak tehlikelerle başa çıkmayı daha verimli ve güvenli hale getiriyor.
Akıllı gözlükler ve akıllı saatler aracılığıyla önemli verilere ve bilgilere eller serbest erişim, araştırmacıların, mühendislerin ve teknisyenlerin işlerinde daha verimli olmalarına yardımcı oluyor.
Giyilebilen teknoloji gibi insan hayatını kolaylaştıran başka bir endüstri olan otonom teknolojisi hakkında da bilgi sahibi olmak için Otonom Nedir? Savunma Sanayiinde Otonom Teknoloji Kullanımı adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Sağlık Sektöründe Giyilebilir Teknoloji
Bu teknoloji, günlük yaşamda insanların fiziksel aktivitelerinin ve davranışlarının yanı sıra fizyolojik ve biyokimyasal parametrelerin sürekli izlenmesini sağlıyor.
En sık ölçülen veriler arasında kalp atışı, kan basıncı ve vücut sıcaklığı gibi hayati belirtilerin yanı sıra kandaki oksijen satürasyonu, duruş ve elektrokardiyogram (EKG), balistokardiyogram (BCG) gibi datalar bulunuyor. Giyilebilir fotoğraf veya video cihazları da ek klinik bilgiler sağlayabiliyor.
Giyilebilir cihazlar ayakkabılara, gözlüklere, küpelere, giysilere, eldivenlere ve saatlere takılabiliyor. Bu cihazlar ayrıca cilde tutturulabilecek hale de getirilebiliyor. Sensörler, sandalyeler ve araba koltukları gibi ortama yerleştirilebiliyor.
Akıllı telefonlar bilgi toplama, depolama ve analiz için uzaktaki bir sunucuya iletmek için aracı görevi görür. Yürüyüş alışkanlıklarını incelemek için kullanılan iki ana giyilebilir cihaz türü vardır. İvmeölçer, çok açılı video kaydediciler ve jiroskoplar dahil olmak üzere uzmanların yürüme düzenlerini izlemesi için bazı cihazlar geliştirilmiştir.
Giyilebilir teknolojiler, sağlık hizmeti sorunları için yenilikçi çözümler de bulabilir. Kilo kontrolü ve fiziksel aktivite takibi sağlayan bazı giyilebilir teknoloji uygulamaları, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması için tasarlanmıştır. Giyilebilir cihazlar ayrıca hasta yönetimi ve hastalık yönetimi için de kullanılıyor, klinik karar verme sürecini doğrudan etkileyebiliyor.
Uzmanlar, neredeyse her alana entegre edilebilen tıbbi cihazların hastane dışında sürdürülebilen hasta rehabilitasyonu gibi uygulamaların maliyetleri düşürüp hasta bakımının kalitesini artırabileceğine inanıyor.
Giyilebilir cihazlar tarafından sağlanan büyük veriler (big data), gelecekte bu verilerle yapay zeka geliştirebilecek araştırmacılar için de fırsatlar yaratıyor.
Sağlık sektörünün geleceğe yönelik ajandasında başı çeken konulardan olan suni uzuvlar hakkında bilgi edinmek için ThinkTech tarafından hazırlanmış Suni Uzuvların Geleceği adlı analizi okuyabilirsiniz.
Askeri Sanayide Giyilebilir Teknoloji
Başlarda sivil sektör tarafından yönlendirilen yenilikler, ilerleyen zamanda askeri sanayide bilişim ve dijitalleşme dönüşümüne sebep oldu. Günümüzde ülkeler, askeri endüstrilerine akıllı ve giyilebilen teknolojik cihazları her alanda entegre etmek ve askeri bir plan geliştirmek için büyük miktarda işgücü, malzeme ve finansal kaynak yatırmak için yarışıyor.
Şirketler ve kamu kurumları da ilgili teknolojilerin geliştirilmesini ve uygulanmasını teşvik ediyor ve önemli sonuçlar elde ediyor.
Bu ilerlemeler için giyilebilir cihazlar ve sensörler, asker üniformalarına dikiliyor ve maksimum uyum için ergonomik olarak yeniden tasarlanıyor.
Bununla birlikte, artan bilgi işlem gücü, yapay zeka sistemleri ve gelişmiş işlem hızlarının operasyonlara avantajlar getirmesi beklenirken, tüm bu operasyonların sorunsuz ilerlemesi için de gelişmiş güvenlik teknolojileri gerekiyor.
Askeri kuvvetlerde donanmanın etkili gücü denizaltıların özellikleri ve tarihçesine göz atmaya ne dersiniz? Sizi Denizaltı Nedir? Denizaltı Gemileri Nasıl Çalışır? adlı içeriğimize davet ediyoruz.
Askeri Alanda Akıllı Teknoloji Örnekleri
Akıllı Üniformalar: Günümüzde hemen hemen tüm savaş sistemleri ve operasyonları ağlara bağlı hale geldi. Sensörler, silahlar ve ağ teknolojileri, en önemli askeri görevleri gerçekleştirmek için gereken bilgi işlemleri sağlıyor.
Askerler tarafından giyilen cihazlar, hedef bilgileri, drone’ları ve düşman izleme verilerini anında gösterebiliyor. Üniformalara yerleşik sensörler, gece görüş gözlükleri ve kablosuz iletişim bağlantıları, operasyonlarda başarılı olmak için gelişmiş güvenlik önlemlerini oluşturuyor.
Akıllı Kasklar: Raytheon firması, 2012 yılında ABD ordusu için akıllı bir kask geliştirdi. Kask, askerlerin çeşitli grafik verilerini, dijital haritaları, istihbaratı, konumu ve daha fazlasını görüntülemesine olanak tanıyan bir bilgisayar ve sensör ekranı ile donandı.
Kask üzerindeki cihaz, silahların üzerine monte edilen termal görüntüleme sensörleri ile de eş zamanlı çalışıyor. Böylece asker, saklandığı yerden tüm alanı görebiliyor ve hedefleri keşfedebiliyor.
Akıllı Saatler: Akıllı saatler, oldukça önemli olan yorgunluk düzeylerini takip ederek özellikle hava kuvvetleri pilotlarına yardımcı oluyor. Uzun uçuşlar sırasında oluşan yorgunluk, pilotun uçağın dengesini korumak için ihtiyaç duyduğu refleksi, havada yakıt ikmali, iniş veya acil durumla başa çıkmak için gereken koordinasyonu büyük ölçüde etkiliyor.
Pilotların yanı sıra uçuşların verilerini de anlık olarak merkeze aktaran akıllı saatler, ölümcül kazaların ve hataların önüne geçilmesini sağlıyor.
Giyilebilir Cihazların Temel Sorunları
Giyilebilir cihaz endüstrisi için en büyük zorluk, sürdürülebilir bir kullanıcı katılımı sağlamaktır. Birçok giyilebilir ürün, yetersiz kullanıcı katılımı nedeniyle kısa ömürlüdür. Kötü kalite, akıllı telefonlarla senkronizasyonda sorun, zayıf pil ömrü ve UX sorunları, kullanıcıyı cihazdan uzaklaştıran işlevsel nedenlerden bazılarıdır.
Umarız giyilebilir teknoloji konusunda sizi yeterince bilgilendirebilmişizdir. Bilim ve teknolojiye dair yepyeni içeriklerden ilk siz haberdar olmak isterseniz bizi takip etmeyi unutmayın!
One Comment
Leave a Reply