İlk insanla ilgili bilinen her şey değişiyor!
İnsanların 200 bin yıl önce Doğu Afrika’da yer alan tek bir noktadan dünyaya yayıldığı fikri yeni yapılan bir araştırma sonrasında geçerliliğini yitirdi.
İlk İnsanla İlgili Bilinenler Değişiyor
Kuzey Afrika’da bulunan beş yeni Homo Sapiens fosili, ilk insanların tahmin edilenden 100 bin yıl önce çok farklı bir noktada daha ortaya çıkmış olabileceğini gösterdi. Araştırmalara göre insanoğlunun evrimi dünyanın farklı noktalarında eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Bu yeni araştırma ise Nature dergisinde yayınlandı. Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden (MPI) Prof. Jean-Jacques Hublin, bu keşif sonrasında insanlığın ortaya çıkışına dair şu güne kadar yazılan her türlü bilginin yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.
“İnsanların Afrika’da bir ‘cennet bahçesinden’ hızlıca yayıldığı düşüncesinin doğru olmadığını gördük. Bizim görüşümüz insanların Afrika kıtası çapında zamana yayılan bir evrim geçirdiği yönünde. Eğer bir cennet bahçesinden bahsedeceksek bu bütün Afrika olmalı.”
Paris’teki College de France’da düzenlediği bir basın toplantısında konuşan Prof. Hublin, Fas’ın Jebel Irhoud bölgesinde buldukları fosil kalıntılarını gazetecilere gösterdi. Fosillerin arasında kafatası, diş ve uzun kemiklere ait parçalar bulunuyor.
Araştırma 1960’lara Dayanıyor
Aslında bu kemikler bir ilk değil. 1960’larda da aynı bölgede kemikler bulunmuş, bunlar Homo Sapiens’in yakın akrabası sayılan Neanderthallerin Afrika’daki grubundan kalan 40 bin yıllık kemikler olarak tanımlanmıştı.Bu bulgulardan hiçbir zaman tatmin olmayan Prof. Hublin, MPI ekibine katılarak bu mağarayı tekrardan incelemeye aldı ve 10 yılın ardından çok farklı bir hikaye anlatan kanıtlarla ortaya çıktı.
Yeni teknolojiler kullanılarak incelenen veriler, kemiklerin 300 ile 350 bin yıllık olduğunu ve kafataslarının modern insanlarınkiyle neredeyse aynı olduğunu ortaya çıkardı. Kafataslarının tek farkı ise biraz daha çıkık kaş çıkıntıları ve biraz daha küçük beyin hacmine sahip olması.
Prof. Hublin’in kazı ekibi, bu insanların taştan aletler yaptığı ve ateşi kullanmayı öğrendiğini de ortaya çıkardı. Yani bu insanlar hem modern insanlar gibi görünüyor, hem de modern insanlar gibi davranıyordu.
“Artık ilk insanların ortaya çıkış hikayesini baştan yazmamız gerekecek”
Homo sapienslerin asla yalnız olmadığı bilinen bir gerçek. Türümüz evrilmeden önce Afrika’da birbirinden farklı, çok sayıda insan türü yaşıyordu. Tıpkı diğer hayvanlar gibi zaman içinde geçirdikleri evrim sonucu yavaşça görünüşlerini değiştiriyorlardı. Bu süreç yüz binlerce yıla yayılıyordu.
İlk Modern İnsan Nerede Ortaya Çıktı?
Buna karşın, Prof. Hublin’in bulguları öncesinde, bilim dünyasındaki ana akım görüş ilk modern insanların Doğu Afrika’da 200 bin yıl önce ansızın ortaya çıktığı yönündeydi. Buna göre ilk modern insanlar bir anda günümüzdeki insanın görünüşüne kavuşmuştu ve yalnızca o noktadan sonra dünyaya yayılmaya başlamıştı. Fakat Prof. Hublin’in bulguları bu anlatıyı değiştirdi.
Jebel Irhoud, Afrika’da 300 bin yıl geriye uzanan antik arkeolojik bölgelerin tipik özelliklerini taşıyor. Bu bölgelerde benzer araçlar ve ateş kullanımını gösteren kanıtlar bulunmuştu.
“İsrail’de bulunan ve muhtemelen aynı dönemden kalan fosiller de Homo Sapiens’in gelişmekte olduğu döneme ait diye tanımlayabileceğimiz özellikler sergiliyor.”
Prof. Stringer daha küçük beyne, daha büyük surata, daha belirgin kaş çıkıntılarına ve daha büyük dişlere sahip olan ilk insanların da Homo Sapiens sınıfına girebileceğine ve bu insanların yarım milyon yıl önce yaşıyor olabileceğine dikkat çekiyor.
Bu yeni bulgular insanoğlunun tarihiyle ilgili pek çok yeni bilginin de kapılarını aralıyor.