Yaygın bilinen ismi ile nesnelerin interneti ya da IoT nedir sorusu, teknolojinin hızla gelişmesi ve bilişim sektörünün ivme kazanması ile birlikte gündemde popülerliğini koruyan konulardan biri haline geldi.
Bugün kendine pek çok farklı uygulama alanı edinen IoT, insanoğluna sağlamış olduğu kolaylıklarla aynı zamanda “bilgi toplumu” olarak da adlandırılan yeni bir toplum yapısının habercilerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Peki IoT nedir? Nesnelerin interneti hayatımızın ne kadarında varlığını sürdürüyor? Çağımızın inovatif buluşlarından biri olan bu teknoloji, gelecekte hangi konumda yer alacak ve hangi alanlara katkı sağlayacak?
Sosyal içerik platformu Emoji ailesi olarak bugünkü içeriğimizde, teknoloji ve yenilik meraklılarının çok seveceğini düşündüğümüz IoT teknolojisini ele alıyor ve bu konuda merak edilen soruları yanıtlıyoruz. Yazımızı okuyarak bilgi haznenizi genişletebilir, hiç bilmediklerinizi öğrenebilirsiniz!
Dijital Dünyada Yeni Bir Ekosistem: IoT Nedir?
Her geçen gün hızla değişen, gelişen ve büyüyen dünyamızda, hayatımıza dahil olarak pek çok alanda yaşamımızı kolaylaştıran yepyeni bir kavram var: nesnelerin interneti.
Nesnelerin interneti ya da IoT, insanoğlunun hayatın hızına ayak uydurmasına yardımcı olan en önemli inovasyonlardan bir tanesi. Peki ama nedir bu IoT?
İngilizce “The Internet of Things” yani nesnelerin interneti anlamına gelen IoT nedir sorusunu kısaca açıklamak gerekirse bu kavram, internet bağlantısı kurabilen fiziki nesnelerin ağı olarak ifade edilebilir.
Sözünü etmiş olduğumuz bu nesneler, birbirleri ile aralarında bir iletişim ağı kurabildikleri gibi kendilerinden çok daha büyük nesnelerle de ve hatta insanlarla iletişime geçebilmektedirler.
İlk kez 1999 yılında MIT Auto-ID Center’in başarılı kurucularından Kevin Ashton tarafından yapılan bir sunumun başlığında kullanılan bu kavram, 2005 yılına gelindiğinde ise International Telecommunication Union’un yayınlamış olduğu bir rapor ile tüm dünyaya tanıtılmıştır.
Öte yandan nesnelerin internetinin yaşamımıza resmi olarak girişinin de çok uzak bir geçmişe dayanmadığının altını çizelim. Cambridge Üniversitesi’nde çalışan birkaç bilim insanının internette yayınladıkları bir görüntü ile başlayan IoT, gelişimini kesintisiz bir biçimde sürdürerek bugün çok daha farklı bir boyuta ulaşmıştır
Bir ağa bağlanabilen akıllı cihazlarla başlayan nesnelerin interneti, Endüstri 4.0 ile birlikte yaşamımıza dahil olurken insanoğlunun hayatını pek çok farklı alanda etkilemiş ve dönüştürmüştür.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Akıllı cihazlar, aslında bir çeşit ağ olma özelliği taşıyan IoT’a günümüzün gelişmiş iletişim ağları sayesinde bağlanabiliyor. Peki nesnelerin interneti yani IoT sistemi nasıl çalışıyor?
Öncelikle IoT’un çok bileşenli bir yapısı olduğunun altını çizmekte fayda var. Bahsettiğimiz bileşenlerin bir kısmını, sahip oldukları veriyi algılayarak işleyen veya hafızasında saklayan sensörler oluşturuyor.
Buna ek olarak bu altyapı sayesinde IoT sistemi, gelen verileri hafızasında depolayarak “big data” olarak da bildiğimiz büyük veriyi analiz ediyor ve işlevselliğine göre farklı işlemler için de kullanabiliyor.
Sensörlerin edindiği veriler bulut altyapısına ulaştırıldıktan sonra akıllı cihazın sahip olduğu yazılım, gelen verileri işleyerek kendisinden beklenen eylemi yerine getiriyor. Herhangi bir insan müdahalesi olmaksızın kendisine verilen görevi gerçekleştiren akıllı cihazlar, gerekli durumlarda insanla da etkileşime geçebiliyorlar.
İot nedir sorusunu yanıtlayarak çalışma sistemine kısaca değindiğimize göre dilerseniz artık yazımızın diğer bölümünü oluşturan IoT’un kullanım alanları nelermiş birlikte göz atalım.
Nesnelerin İnterneti Hangi Alanlarda Kullanılır?
Hayatın akışının giderek hızlanmasına bağlı olarak iş yükünün artması, nesnelerin internetinin gündelik yaşamda kendisine önemli bir yer edinmesine yardımcı olmuştur. Bugün, pek çok önemli şirketin bu alana yaptığı yatırımlarla iş süreçlerini iyileştirmeyi ve çalışanlarının hayatını kolaylaştırmayı hedeflemesi su götürmez bir gerçek haline gelmiş durumda.
Sağlık hizmetlerinden tutun da ulaşım ve lojistiğe kadar birbiri ile ilişki olan ya da olmayan birçok farklı alanda gördüğümüz IoT’un, teknolojinin gelişimi ile birlikte hayatımıza çok daha farklı biçimlerde dahil olacağı da aşikar.
İşte artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen IoT’un en önemli kullanım alanları!
1. Giyilebilir Teknolojiler
Nesnelerin interneti denildiğinde akla ilk gelen uygulama alanlarından biri hiç şüphesiz ki giyilebilir teknolojiler… Günümüzün en popüler akıllı cihazlarından biri olan akıllı saat ve bileklikler ise giyilebilir teknolojilere verilebilecek en iyi örneklerden ikisini oluşturuyor.
Buna ek olarak sanal gözlükler ve GPS takip cihazları, giyilebilir akıllı cihazlara örnek olarak gösterilebilecek diğer alternatifleri oluşturuyor.
Sahip oldukları sensör donanımı sayesinde omuzlarımızdaki yükü hafifleterek hayatı önemli ölçüde kolaylaştırdığını gördüğümüz giyilebilir teknolojiler, üretim amaçlarına bağlı olarak konum takibi yapabilme; bireysel sağlık kontrolü etkin bir şekilde gerçekleştirme; egzersiz süreçlerini iyleştirme ve iletişim sürecini başlatma gibi becerilere sahip.
2. Sualtı Araştırmaları
Nesnelerin internetinin, havada ve karada kullanımının yaygın olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Peki ama suyun derinlikleri?
IoT teknolojisi, yakın tarihten beri denizaltı araştırmaları için de kullanılıyor. Yapılan araştırmalar ışığında iklim değişikliğinin sebepleri hakkında fikir edinilebilmesinin yanı sıra deniz kirliliği oranlarının ve daha pek çok verinin analizini yapmak mümkün hale geliyor.
Türkiye’nin teknoloji odaklı ilk düşünce kuruluşu STM ThinkTech’in bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığı bir raporu var. Eğer bu konu ilginizi çektiyse Nesnelerin İnterneti Sualtında ve Yeraltında Karanlıkları Aydınlatıyor başlıklı raporu incelemenizi tavsiye ederiz.
3. Sağlık Hizmetleri
Sağlık sektörüne de önemli katkıları bulunan nesnelerin internetinin bu alandaki en önemli faydasını hiç şüphesiz ki hastaların durum takibinin anlık olarak yapılabilmesi oluşturuyor. IoT’un sağlık alanındaki yansımalarının başrolünde ise giyilebilir medikal cihazlar ve akıllı sensör uygulamaları yer alıyor.
Anlık müdahalelerin özellikle de sağlık alanında hayati önem taşıdığı düşünüldüğünde, akıllı teknolojilerinin kazanmış olduğu ivmenin; hem sağlık hizmetlerinde yaşanması beklenen sıçramalar için hem de daha sağlıklı bir hayata adım atabilmek adına umut verici olduğunun da altını çizmekte fayda var.
4. Eğitim Süreçleri
Nesnelerin interneti, eğitim süreçlerinde diğer alanlarda olduğu kadar aktif kullanılmasa da ilerleyen yıllarda eğitim ortamlarında IoT teknolojisine daha çok yer verileceği öngörülüyor. Bunun en önemli sebebini ise dünya genelinde yaygın hale gelen uzaktan eğitim sisteminden alınan olumlu dönütlerin hemen herkesi heyecanlandırması oluşturuyor.
Dünyanın önde gelen birkaç farklı üniversitesi günümüzde, akıllı telefon ve saatler ya da sensörler yardımıyla çalışan uygulamalar aracılığı ile nesnelerin internetinden eğitim ortamında yararlanmakta ve buna yönelik çalışmalarını sürdürülüyor.
Ek olarak etkileşimli yazı tahtaları, 3 boyutlu yazıcılar, sensör ile çalışan öğrenci kartları ya da e-kitaplar nesnelerin internetinin eğitim ortamında kullanımına örnek olarak gösterilebilir.
5. Ev Ortamı
Akıllı evlerin ortaya çıkışında nesnelerin internetinin çok önemli bir rol üstlendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Gün içerisinde siz evde yokken evinizi kontrol etmenize yardımcı olan ve sesli komut ile çalışan akıllı asistanlar, sıcaklık ayarı yapan akıllı termostatlar, evinizi koruyan sensörlü güvenlik sistemleri; nesnelerin internetinin ev ortamında kullanımının en yaygın örnekleri arasında.
Bu yazımızda sizler için IoT nedir sorusunu yanıtlayarak 21. yüzyılın yükselen teknolojisi nesnelerin internetinin kullanım alanlarına kısaca değinmiş olduk. Son olarak nesnelerin internetinin, sizlerle paylaştıklarımızın dışında da geniş ölçekte bir alana katkı sağlayan önemli bir teknoloji olduğunun altını çizmekte fayda var.
Bu önemli dijital dönüşümün, gelecekte yaşamımızı nasıl değiştirip iyileştireceğini ise hep birlikte yaşayıp göreceğiz!