Güneşe yolculuk başlıyor!
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş’e düzenlenecek tarihi bir görevi imza atacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamada ‘Parker Solar Probe’ isimli uzay aracının, Güneş’in atmosferine girecek olan ilk insan yapımı nesne olacağı detayına yer verildi.
Güneşe Dokunacağız
NASA bu görevi “Güneş’e dokunacağımız ilk görev” olarak tanımlıyor. İnsan yapımı bir nesnenin ilk defa Güneş’in atmosferine dalış yapacağı bu görevin pek çok ilke imza atacağı da belirtiliyor. ‘Parker Solar Probe’ isimli uzay sondası 2018 Ağustos ayında uzaya fırlatılacak. Tarihe geçecek olan bu görevde uzay sondasının, Güneş’in bilinmeyenlerini ortaya çıkarmak adına devrim niteliğinde gözlemlere imza atması planlanıyor.
Parker Solar Probe, Güneş’in atmosferine giriş yapacak ilk uzay aracı olacağı için NASA söz konusu görevi ‘Güneş’e dokunmak’ olarak tanımlıyor. Peki gerçekten Güneşe dokunulabilir mi?
Maalesef bu mümkün değil. Aracın Güneşe dokunması mümkün değil. Güneş’in taç küre olarak bilinen atmosferinin en dış katmanına giriş yapacak olan Parker Solar Probe, yüzeyden yaklaşık 5.9 milyon kilometre uzaklıkta yer alacak.
İlk Deneme Değil
NASA’nın Güneş’e doğru düzenlediği ilk görev bu değil. 1976 yılında gene NASA’nın Güneş’e gönderdiği Helios 2 isimli uzay aracı bugüne kadar Güneş’e en çok yaklaşan insan yapımı nesne olarak biliniyordu. Güneş’e Merkür’den daha çok yaklaşmış olmakla ün kazanan Helios 2, Güneş yüzeyine yaklaşık 43 milyon kilometre yaklaşabilmişti. Parker Solar Probe’un Güneş’e, Helios 2’den tam 7 kat daha fazla yaklaşması bekleniyor.
En Hızlı İnsan Yapımı Nesne
Uzay araştırmaları tarihindeki en zorlu görevlerden biri olarak gösterilen bir yolculuğa çıkacak olan Parker Solar Probe, Güneş etrafındaki yörüngesinde yaklaşık 1400 derecelik sıcaklıkta ekstrem koşullarda gözlem yapacak. Parker Solar Probe’un, 2025 yılına kadar tam 24 kez yakın geçiş gerçekleştirmesi planlanıyor. Güneş etrafındaki bir tam yörüngesini 88 günde tamamlayacak olan uzay aracı, Güneş’e en çok yaklaştığı sırada saatte tam 724.000 kilometrelik bir hıza ulaşacak. Bu da onu tarihin en hızlı insan yapımı nesnesi yapıyor.
Eğer görev başarılı olursa, geçtiğimiz yıl Jüpiter’e ulaşan Juno’nun rekoru kırılacak. Juno ilk yakın geçişi sırasında saatte yaklaşık 265.000 kilometre hıza ulaşmıştı. Bu da Parker Solar Probe’ın hızının 3’te 1’ine denk geliyor.