Öğle yemeği çalışan veya okuyan insanın için günün en heyecanla beklenen anıdır. Kimi zaman yoğun çalışılan bir günde başınızı işten kaldırmak için firsat, kimi zaman uzun zamandır görüşülemeyen bir arkadaşla bir araya gelme şansıdır öğle yemeği. Amacı ve anlamı ne olursa olursa öğle yemeği herkesin vazgeçilmezidir.
Peki ya bu önemli öğünde dünyanın farklı noktalarındaki insanların neler yediğini, öğle aralarını nasıl değerlendirdiğini hiç düşündünüz mü? Biz sizler için ufak bir araştırma yaptık ve bakın karşımıza neler çıktı.
Hindistan
Hindistan’da ki sistemin sizi oldukça şaşırtacağını söyleyebilirim. Oldukça eski bir sefer tası sistemine sahip olan Hindistan’da her gün yaklaşık 200.000 sıcak yemeğin yer aldığı sefer taslarını taşıyan 5000 teslimatçı yer alıyor. Bu teslimatçılar ‘dabba wallahs’ olarak bilinirken sistemin adı da ‘tiffin wallah’. Oldukça karmaşık bir ağ içeren tiffin wallah sisteminde her gün binlerce insanın doğru sefer tasına ulaşıyor olması oldukça şaşırtıcı.
Ev yapımı yemekleri içeren bu sefer tasları günümüzde bir miktar değişmeye başladı. Gittikçe modern dünyamızın lezzetlerinin sayısının arttığı bu sefer tasları ne olursa olsun Hindistan kültürünün önemli bir parçası.
Hatta ‘The Lunch Box’ ismi verilen 2013 yılında çekilmiş bir filmde sefer taslarının hikayesini ve onların etrafında dönen değişik bir aşk hikayesini izlemeniz mümkün. Bu başarılı filmi izlemenizi tavsiye ederim.
Singapur
Asya kıtasının ticaret ve iş merkezlerinden biri olan Singapur’da öğle saatlerinde çalışan en çok tercih ettiği yerler Hawker adı verilen yemek noktaları. Bu merkezlerde yan yana pek çok restoran yer alıyor. Oldukça uygun fiyatlara satılan yerel yemeklerin yer aldığı bu dükkanlarda zengin bir yemek çeşitliliği görmek mümkün. Tavuk, pirinç ve noodle yemeklerinin ön plana çıktığı menülerde bölgeye özgü hamur işi yemekleri de ön plana çıkıyor.
Öğle saatlerinde bu merkezlerin takım elbiseli adamlar ve şık giyimli kadınlarla dolu olduğunu söylemek mümkün
Amerika Birleşik Devletleri
Pek çok Amerikalı öğle yemeğinini gerçek bir mola gibi değerlendirmek yerine ona daha çok bir gereklilik gözüyle bakıyor. Öğle yemekleri için dışarıya çıkmayı çok tercih etmeyen Amerikalılar ya yemeklerini evden getiriyor ya da hızlıca tüketebilecekleri salata, sandviç gibi yiyecekleri tercih ediyorlar.
Bir müşteriyi yemeğe çıkarmadıkça çoğunlukla öğle yemeğinde alkol tüketmemeyi tercih eden Amerikalılar öğle yemeğini diğer ülkelerin aksine bir sosyal aktivite olarak görmüyorlar.
Brezilya
Restaurantes à quilo olarak adlandırılan restoranlar Brezilya’da çalışanların öğle yemeği için tercihlerinde ön sırada geliyor. Yediğiniz yemeğin ağırlığı üzerinde fiyatlandırıldığı bu restoranlarda yapacağınız akıllı seçimlerle oldukça ucuza, doyurucu gıdalar tüketebilirsiniz.
Bu restoranlarda genel olarak pirinç, et, siyah fasulye ve çeşitli sebzelerden yapılan yerel yemekler satılıyor
Almanya
Evet evet, şimdiden kesin bira öğle yemeklerinde yer alıyordur dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız Almanlar için öğle araları basit bir yemek yemekten daha fazlası. Öğle yemeğini oldukça ciddiye alan Almanlar genel olarak iş arkadaşlarıyla gidip hem yemek yiyebilecekleri, hem de keyifli vakit geçirebilecekleri yerleri tercih ediyorlar.
Sosis, patates salatası, tavuk yemekleri ve kızartmaları eksik olmadığı menülerde bira mutlaka masalarda yerini alıyor.
Japonya
Japonya’nın caddelerinden, ara sokaklarına kadar her yerde karşımıza çıkan ramen restoranları bulmak mümkün. Bazen en iyi, en sıcak rameni yemek için oldukça minik bir dükkana gitmeniz gerekir. Öğle saatlerinde bu restoranların tezgahları çalışanlarla doluyor. Hem pratik hem de lezzetli bir öğle yemeği tercihi olan ramen Japon kültürünün vazgeçilmezi.
İspanya
İspanyollar oldukça uzun olan bir öğle molası olan ‘siesta’ ile meşhurdur.Ee uzun molalardan hoşlanan bir milletin öğle yemeğininde aynı Almanlar gibi keyif odaklı olmasına şaşırmamak gerekir. Restoranların ‘la comida’ olarak adlandırdığı ve saat 14.00- 16.00 arasında servis ettiği menüleri bulunmaktadır.
Bu menülerde yemekler genel olarak çorba veya salata gibi hafif yiyeceklerle başlar, ardından et veya deniz mahsüllerinden yapılan geleneksel İspanyol yemeği ‘paella’ yemeği servis eder. Yemeği sonundaysa meyveden pastaya kadar uzanabilen geniş bir aralıktan bir tatlı servis edilir.