Para kazanmak…
Ekonomik tedbirlerin çok önemli bir hal aldığı günümüzde kazancımızı garanti altına almak ve onu sürekli hale getirmek için onlarca yola başvururuz. Bir yandan da harcamalarımızı dengeli tutarak borç yapmamaya dikkat ederiz. Çünkü isteklerimiz hiçbir zaman bitmez ve bazen artarak ilerler. Peki tüm bu durumda uyurken para kazanmak gibi bir şey hayal olarak mı gözüküyor? Modern dünya kavramı ortaya çıktıktan sonra hayal değil! İşte sizler için derlediğim 11 muhteşem fikir!
#1 Kendi Ürününüzü Satın
Eğer bir alanda çok bilgiliyseniz bu konuyla ilgili bir ürün tasarlayabilir ve bunu internet üzerinden pazarlayabilirsiniz. Bunlar illa teknolojik bir ürün olmak zorunda değil bazen bir video veya elektronik kitap da olabilir. Tabii ki bunları hazırlamak çok zahmetli olacaktır ama ardından sırtınızı yaslayıp paranızı kazanabilirsiniz.
#2 Blog Yazmaya Başlayın
Kendi başınıza az da olsa gelir elde etmek istiyorsanız hiç şüphesiz ki akla ilk gelen yollardan biri blog yazmaya başlamaktır. Kurulumu yalnızca birkaç dakikanızı alacaktır ve başlamak gerçekten ucuzdur. Yapmanız gereken ilk şey bir alan adı ve hosting almanızdır. Bundan sonra insanların okumaktan ve paylaşmaktan keyif alacağı içerikler oluşturmak çok önemli. Örneğin küçük bir işletmede çalışan bir muhasebeciyseniz bu iş tam sizlik diyebiliriz. Bir blog yazmaya başlamamak için hiçbir sebebiniz yok. Üstelik bunu kendi alanınızla ilgili daha da spesifik bir hale getirebilirsiniz. Mesela muhasebeciyseniz ürün faturalandırma ile ilgili insanların bilmesi gerekenleri yazarak birçok kişinin ilgisini çekebilirsiniz. Eğer genel konularla ilgili içerikler hazırlayacaksanız bunların popüler olmasına dikkat edin. İyi bir takip sayısına ulaştıktan sonra 2 şekilde para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Aracı Olarak Komisyon Almak
Diğer insanların ürün veya hizmetlerini kendi blog veya sitenizde pazarlayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus bu ürün ve hizmetlerin sitenizle uyumlu olmasıdır. Yine aynı örnekten ilerleyelim. Mesela muhasebe konusuyla ilgili bir bloğunuz varsa muhasebe veya faturalama uygulamalarıyla iyi bir ortak olabilirsiniz. Bir müşteri sizin aracılığınızla o siteye ulaşmış ona özel vereceğiniz bir kodla sizin aracılığınızla kaç kişinin şirketlerine ulaştıklarını hesaplayabilirler.
Reklamlar
Sitenizin hatrı sayılır bir trafiğe ulaşmasından sonra reklam verenlerin sizinle iletişime geçtiğini göreceksiniz. İlk başlarda çok ufak miktarlarla başlasanız da zamanla bu rakamlar 3 veya 4 haneye ulaşabilir. Bunun için ise sitenizin niteliğinin çok önemli olduğunu vurgulayalım.
Sponsorluklar
Reklamdan birazcık farklı olan bu sistemde sponsorunuzun bir ürününü içeriğinizde kullanabilir veya sitenizin daimi sponsoru olarak bir kenara logosunu yerleştirebilirsiniz.
#3 Telif Hakkı Yoluyla Para Kazanın
Para kazanmak deyince akla gelecek belki de en son şey. Yetenekli bir müzisyen, aktör veya yazar iseniz, çalışmalarınızdan telif hakkı kazanabilirsiniz. Başka bir deyişle, insanlar eserinizi veya yaratıcı fikirlerinizi kullanmak için sizlere para ödeyeceklerdir. Peki yeterince yetenekli değilseniz bu yoldan yine de para kazanabilir misiniz? Evet, Royalty Exchange adı verilen sistemle gayrimaddi hak bedelleri alıp satabileceğiniz bir pazar mevcut.
#4 Bir Üyelik Topluluğu Oluşturun
Eğer kendinizi bir otorite figürü olarak ispatladıysanız yalnızca üyelerinin erişimine açık olan bir topluluk oluşturabilirsiniz. Eğer bu mecrada yüksek kaliteli içerikler sunarsanız ciddi meblağlar kazanabilirsiniz. Peki bu konuda örnek var mı? Elbette ki, Timothy Sykes’ın üyelik topluluğu aracılığıyla ayda 100.000 dolardan fazla gelir sağladığı belirtiliyor.
#5 Autoresponder İle Para Kazanmak
Bir çok sitede dolaşırken autoresponder aracı denilen e-mail kayıt formları görmüşsünüzdür.Bu formlarda ad soyad ve e-mail istenir ve gerekli bilgileri doldurduktan sonra submit veya gmnder butonuna bastığınız anda e-mail listesine dahil olursunuz. Konumuz bunu bloglarınıza taşıyıp,ziyaretçilerinizin mail listelerini yapıp hep takipte kalmalarını sağlamak ve affiliate çalışmalarınız için kullanmaktır. Autoresponder denmesinin sebebi kişi e-mail listenize kayıt olduğunda ona otomatik bir cevap gider bu sizin ayarlayabileceğiniz bir teşekkür/tebrik mailidir.
Değişik autoresponder servisleri vardır ama en iyileri aweber ve getreponsedir. Aweber servisinden aylık 19$’a işlemleri tamamlayabilir, verilen formu alabilir ve sitenize yerleştirebilirsiniz. Vereceğiniz aylık 19$’lık tutar e-mail pazarlama aracılığı ile kazanacaklarınızın yanında bir hiçtir. 😉
#6 Site Alım Satımı Yapmak
Bir web sitesi oluşturmak için zaman ve çaba sarf ettiyseniz ve çok fazla trafik kazandıysanız para kazanmak için artık bir yolunuz var. Çeşitli mecralar aracılığıyla bu sitelerinizi satıp iyi paralar kazanabilirsiniz.
#7 İnternetten Ticaret Yapmak
Tıpkı blog yazarken olduğu internetten satış yaparak para kazanmanın da birkaç yolu vardır. Muhtemelen en çok bilinen yöntemlerden biri ebay tarzında siteler üzerinden satış yapmaktır. Buralarda elinizde satacak hiçbir şeyiniz kalmamış olsa bile şirketlerin ürünlerinin satılmasına aracılık ederek para kazanabilirsiniz. Ayrıca bu yöntemde nakliye ve teslimat gibi konularla da ilgilenmezsiniz.
Bir başka popüler yol ise Instagram aracılığıyla satış yapmaktır. Ülkemizde her gün yüzbinlerce insanın kullandığı böylesine büyük bir mecrada haliyle pazar da geniş oluyor. Her ne kadar alışveriş sayfalarının para kazanmadığını düşünsek de, bazıları ciddi şekilde satış yapıyor. İlgi çekici ve pazarı geniş olan ürünler bulmak işin püf noktası.
#8 Borsada İşlem Yapmak
Birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen kişilerin, önce piyasayı tanımaları daha sonra deneyim kazanmaları gerekmektedir. Yani borsaya başlamadan önce yapılması gerekenler bilgi ve deneyim kazanmaktır. Bilinmesi gereken konulara bakacak olursak; piyasanın tanımı, borsa nasıl çalışır, sistem nasıl işler, piyasada dikkat edilmesi gereken konular, risklerin neler olduğu, yatırım araçları nelerdir ve nasıl işlem görürler, piyasa analizleri nelerdir gibi daha birçok konuyu kapsamaktadır. Bu konulara hakim olduğunuzu düşünmeden borsada işlem yapmak ise oldukça risklidir. Kendinizi yetkin hissettikten sonra, bir süre demo hesap kullanın. Sonrasında işlemlere başlayabilirsiniz. 😉
#9 Peer-to-Peer Lending
Ülkemizde uygulanmayan bir sistem fakat yurtdışındaki okuyucularımız için yazmak istedim. Bu sistemde yani Peer-to-Peer (P2P) Finansmanında, fon fazlası olan kişiler fonlarını fon ihtiyacı olan kişilere online platformlar aracılığıyla paralarını transfer edebilmekte. Fon ihtiyacı olanlar, fon fazlası olanların girdikleri fiyatlardan kendileri için en uygun olanını seçebilme imkanına sahip olmakta. Sistemin avantajı ise Fon ihtiyacı olanlar daha ucuz maliyetle fon temin etme imkanı bulurken borç alacağı kişilerle doğrudan iletişim kurabilmekteler. Fon fazlası olanlar ise mevduat yapmak suretiyle elde edecekleri getiriden daha yüksek getiri elde edebilmekteler. Kredi verenler, kredi verecekleri kişileri seçme şansına sahip olabilecekler ya da üstlenecekleri risk türüne göre isteyebilecekleri faiz oranını belirleyebilirler. Yani bir nevi paranın parayı kazandığı bir sistem.
#10 Mülk Kiralamak
Elbette ki herkesin 3-5 dairesi yok fakat ülkemizde yeni yeni ortaya çıkan sistemlerle artık kullanmadığınız odaları kiraya verebilirsiniz. Veyahut evinizde olmadığınız bir zamanda örneğin yıllık izinlerde veya öğrenci arkadaşlar için yaz aylarında ve sömestr tatillerinde güzel kazançların elde edilebileceği bir kazanç kapısı. Yapmanız gereken tek şey uygun kişileri bulmak. 🙂
#11 Şirketlere Slogan ve İsim Bulmak
Eğer yaratıcı fikirlere sahibim diyorsanız bu iş tam sizlik. Dünya genelinde bu şekilde para kazanan kişiler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Özel olarak bu şekilde oluşturulan internet siteleri sayesinde, şirketine isim ve slogan arayan kişiler ile yaratıcı kişiler bir araya geliyor. Bu şekilde hem şirket sahibinin işi görülüyor hem de siz gayet eğlenceli bir şekilde para kazanmış oluyorsunuz.
Son önerimiz de böyleydi. 🙂 Ekonomik olarak sıkıntılı dönemlere girdiğimiz şu dönemde fikir arayışında olan kişiler için böyle bir yazı yazmak istedim. Umarım hepiniz için yararlı bir yazı olmuştur. Bol bol kazançlar. 😉