in , ,

Steam’in Yeni Rakibi Facebook Gameroom Nedir?

Önceki yazılarımızın birinde bahsettiğimiz üzere, sürekli ortaya çıkardığı yeniliklerle diğer şirketlerin büyümesini yavaşlatmayı hedefleyen Facebook, şu sıralar gözünü PC kullanıcılarının en büyük oyun platformu olan Steam’e dikmiş durumda. Mayıs ayından bu yana sitesinde Facebook Games Arcade adıyla bulundurduğu oyun platformunu tamamiyle elden geçirerek, bir masaüstü uygulaması şeklinde, Facebook Gameroom adıyla beta sürümüyle kullanıcılara açtı.

gameroom1

Piyasanın Büyük Balığı: Steam

Valve Corporation’un (Counter-Strike, Half Life, Team Fortress gibi popüler oyunların yapımcılığını üstlenen şirket) PC oyun platformu olan Steam, şu anda hali hazırda 125 milyondan fazla bilgisayar oyuncusunu tek çatı altında toplayabilmiş, dünya üzerindeki en geniş dijital dağıtım platformu.

Steam, 2003 yılında beta sürümünden çıkmış ve popülerleşmesi Half-Life 2 adlı oyunun 2004 yılında piyasaya sürülmesiyle başlamış bir platform. En başlarda kendi oyunlarını sadece Steam üzerinden girerek oynatan platform, yıllar içinde imkanlarını daha da arttırarak önce büyük firma oyunlarını kendi sunucularından dağıtmaya, daha sonra ise günümüze kadar sanal gerçeklikten kendi işletim sistemlerine kadar onlarca yenilikle büyümelerine sistematik olarak devam etti.

Şu anda ise oyun geliştiricilerine kendi grafik motorlarından, sunucularına ve online oyunlar için gerekli bilgilerine kadar her şeyi sağlayan Steam, yeni oyunları piyasaya sürmek için Greenlight adı altında bir oluşum bile bulunduruyor. Bu oluşum şirket yetkililerinden değil, tamamiyle platform kullanıcılarından oluşuyor ve geliştiriciler kendi oyunlarını buraya oylamaya sunarak aldıkları pozitif yorum ve oyların karşılığında Steam üzerinden piyasaya sürebiliyorlar.

facebook-gameroom

Peki Gameroom Tam Olarak Nedir? Nasıl Noktaya Geldi?

Bunu tam olarak açıklamak için öncesinde biraz Facebook’un oyunlar ile olan ilişkisinden bahsetmek gerekli.

Henüz mobil çağında değil iken, Zynga adlı bir firma altın çağlarını yaşıyordu. Sosyal oyunlar konusunda kısa sürede devleşen bu firmanın temel kaynağı da Facebook ile yaptıkları anlaşma ile kendi oyunlarını onların Facebook platformunda oynatıyor olmasıydı. Firma o kadar büyüktü ki Facebook’un 2012 gelirlerinin yüzde 12’si sadece Zynga reklam ve ödemelerinden ibaretti.  Bunların tamamı ise oyunlar dahil her şey mobil öncelikli olması itibariyle tepe taklak oldu. Şirket merkez ofislerini satışa çıkaracak kadar geriledi. Buradan sonra ise Facebook, aynı başarıyı yakalamak adına yeni arayışlara başladı ve Steam’e göz dikerek devam etti.

1 Kasım günü ise oyun motoru Unity’nin gerçekleştirdiği Unite 2016 konferansında ise Gameroom’u resmi olarak duyurdu.

Zaten 6 aydır bilindiği üzere Facebook, Unity ile işbirliği içindeydi. Ancak kimse bunun tam olarak ne için olduğunu Salı gününe kadar bilmiyordu. Yeni Unity 5.6 oyun motorunda yapılan yeni oyunların tamamı Gameroom’a yüklenebilecek ve WebGL standartlarında koyulabilecek. Facebook ise Unity kullanıcıları için özel bir bölüm ayırarak, Gameroom üzerinde geliştiricilerin yüklediği oyunlara ayrı bir sekmeyi her zaman kullanıcılarının gözünün önünde tutacak.

Ancak sağladığı avantajlar kadar kendi içerisinde dezavantajlar da bulunuyor. Öncelikle Gameroom’un rakibi Steam, girdiğiniz her hangi bir zaman içerisinde milyonlarca oyuncunun aktif olarak oyunlarını oynadığı bir platform. Bu kadar geniş bir kitleye hitap edebilecek bir platform zaten hazırda bulunuyorken, Gameroom kullanıcılarının memnuniyeti için sosyal medya tanıtımına ciddi bir önem vermesi gerekiyor.

Gameroom’un maddi kısımda da olanakları şu şekilde: karın ya da oyun içi satışların yüzde 30’una kadar belli bir rakamı Gameroom a kira olarak gidiyor ve bu eğer Facebook’un geliştiricilere reklam verir ya da geliştiriciler kendi reklamlarını başarılı bir şekilde yapabilirse de çok makul bir fiyat. Aynı zamanda yaratabileceği Facebook Live içeriğinden oyunlarını canlı yayında tanıtma imkanları gibi bir çok da olasılık cabası.

Gameroom ve Steam Arasındaki Farklar Neler?

Çok kısa bir şekilde elimizde şu ana kadar olan farklılıkları temel başlıklar altında özetlemek gerekirse:

Desteklenen Platform: Gameroom şimdilik sadece Windows 7 ve daha üst sürümleri destekliyor. Öte yanda Steam’in desteklediği platformlar : Windows’un XP itibariyle tüm sürümleri, OS X, Linux, SteamOS, Playstation 3, iOS, Android, Windows Phone.

Kullanılabilir programlama dilleri: Steam C++, Objective C ve Java dillerinde yazımı desteklerken Gameroom henüz sadece Unity üzerinde kullanılan C++ destekleyebiliyor. Ancak henüz beta sürümünde olduğu için bu konuda gelişmeler ilerleyen zamanda gelecektir.

Tanınırlık: Her ne kadar Gameroom’un arkasında Facebook gibi bir sosyal medya devi de olsa, Steam 2003’ten bu yana çok büyük bir kitleye sahip. Hazır bir kitle üzerine yeni oluşturulacak başka bir kitlenin etkisini merak etmemek elde değil.

Siz ne düşünüyorsunuz ? Sizce Facebook günü gelince Steam’i alt edebilecek bir platform oluşturabilecek mi?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Meksika’da Çoşkuyla Kutlanan Ölüler Günü Nedir?

Savaş Karşıtı Çarpıcı Grafitileriyle Dikkat Çeken İsim El-Şami