Her gün evden çıkarken ayağımıza geçirdiğimiz ayakkabıların hiç çevreci olmadığından haberiniz var mıydı?
Üretimlerinde kullanılan kaynaklar ve materyaller nedeniyle giydiğimiz pek çok ayakkabı, özellikle spor ayakkabıların çoğu doğaya zarar veriyor.
İşte bunu fark eden ve aile mesleği ayakkabıcılık olan Galahad Clark oldukça çevreci bir anlayışla yola çıkarak, tam anlamıyla doğa dostu bir ayakkabı geliştirdi. Üstelik ayakkabının ana malzemesi yosun!
3 Boyutlu Yazıcılar Kullanılıyor
Clark ailesi 7 nesildir makosen ayakkabı ve terlik üreten Clarks firmasının sahibi. Uzun yıllardır ürettiği kaliteli ayakkabılarla tanınan şirket, bir süredir dönüştürülebilir materyallerden yapılan ayakkabılar üzerinde çalışıyor. Üstelik şirketin ana hedeflerin arasında bu ayakkabıları 3 boyutlu yazıcılarla üretmek de yer alıyordu.
Ailenin girişimci üyesi Galahad Clark oldukça uzun süredir inovatif fikirler üzerinde çalışıyor. Clark, 2004 yılında Vivobarefoot isimli oldukça hafif koşu ayakkabıları üreten bir firma kurdu. Vivobarefoot’un ayakkabıları oldukça esnek yapısıyla tanınıyor ve kuru alanlarda ya da deniz veya okyanus gibi yerlerde kullanılmak üzere tasarlanıyor. Clark, ayakkabılarının Crocs’u andırdığını belirtiyor.
“Crocs’a benziyorlar fakat maratonda giyebileceğiniz türden.”
Ultra Blooms adını verdiği bu ayakkabıların en dikkat çekici yanı ise yosundan üretiliyor olması.
“Bir gün bütün ayakkabılar bu materyaldan üretilebilir. Dünyada buna yetecek kadar yosun var.”
Tek Renk Seçeneği Var
Ultra Blooms tasarımları tamamen yosundan üretiliyor. Bu nedenle bu ayakkabının tek bir renk seçeneği var: yosun yeşili. 🙂
75 Dolarlık Etiket Fiyatı
75 dolarlık etiket fiyatı ile piyasaya sürülecek olan Ultra Blooms çevreci özellikleriyle öne çıksa da, bu konuda bir ilk değil. Pek çok marka geçtiğimiz yıllarda çevreci ayakkabı tasarımlarıyla gündeme gelmişti.
2016 yılında çeşitli çevre örgütleriyle ortaklaşa çalışan Adidas okyanus atıklarından forma ve ayakkabı üretmişti. UltraBOOST Uncaged Parley adı ile piyasaya sürülen bio çözünür ayakkabılar oldukça beğeni toplamıştı.
Nike ve New Balance’de Adidas gibi çevre dostu ayakkabılar üretmeye çalışan firmalar arasında yer alıyor.
Aktivist Bir Üretim Biçimi
Dünyanın dört bir yanında artan bu aktivist üretim biçimleri aslında beraberinde konu ile ilgili bir farkındalığı da getiriyor. Hala hepimiz çevre düşmanı ayakkabılar giymeye devam ediyor olabiliriz, ancak bu konuda ciddi bir farkındalık kazanmaya başladığımız kesin.
BONUS: Giysilerden Yemek Yaptılar
Giyim sektörünün çevre dostu üretim çalışmaları son yıllarda epey hızlandı. Geçtiğimiz aylarda İsveç’den gelen bir haber bu durumun geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Geri dönüştürecek çöpü kalmayan İsveç’te, oldukça çevre dostu üretim politikalarıyla bilinen spor giyim markası Houdini, giysilerinin doğallığını kanıtlamak için onları birer yemeğe dönüştürdü.
7 yıldır bu alanda çalışmalar sürdüren firma giysilerini sadece biyoçözünür maddeler kullanarak üretiyor. Bu giysiler kullanıldıktan sonra kompost kutularına yerleştirilip, doğada çözünmesi sağlanabiliyor. Doğada 6 ayda çözünebilen bu giysiler daha sonra siyah altın olarak tabir edilen kompost ile sebze ve baharatların yetişmesine yardımcı olabiliyor.
Dünyanın en ünlü şeflerinden biri olan Sebestian Thureson bu sebze ve baharatları kullanarak ortaya oldukça lezzetli ve zengin bir menü çıkarmış. Spor giysilerden üretilen bu yemekler dünyada bir ilk olmayı başardı bile.