in ,

Yüz Tanıma Sistemleriyle Yüzümüz Artık Kimliğimiz

Çoğu zaman yurtdışına yapılacak bir tatilin hazırlıkları, o tatilde geçirilecek günlerden çok daha yorucudur. Vize hazırlıkları, toplanması gereken evraklar, alınacak imzalar, basılacak damgalar… Çinli bir teknoloji şirketi olan Baidu geliştirdiği bir yüz tanıma teknolojisiyle pek çok bürokratik iş yükünü ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Yüzümüz Kimliğimiz

Teknoloji geçtiğimiz hafta kanalları ve tarihi mimarisiyle ön plana çıkan ve pek çok turisti ağırlayan Wuzhen şehrinde uygulamaya konuldu. Bölge milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.

Kullanılan yüz tanıma sistemi teknolojisi sayesinde ziyaretçilerin kimlik, onaylanmış bir vize belgesi taşıması gerekmiyor.Yüzleri onlar için tüm bu iş yükünü sırtlanıyor.Teknoloji şimdiden bekleme sürelerini azaltmış ve ziyaretçiler içinde büyük kolaylık sağlamış durumda. Şirketin yaptığı açıklamaya göre yapılan geribildirimler oldukça olumlu.

‘Yüzünüz her zaman sizinle beraber.’

Baidu firmasının şef bilim insanı Andrew Ng’ye ait olan bu söz sistemin yola çıkış noktası.

Nasıl Çalışıyor?

Yüz Tanıma Sistemleriyle Yüzümüz Artık Kimliğimiz

Sistem oldukça basit bir şekilde işliyor.Bir ziyaretçi geldiğinde, önce fotoğrafı çekiliyor  ve ardından da veritabanına fotoğraf yükleniyor. Ziyaretçi kasabanın belirli bölümlerine erişmeye çalıştığında, giriş kapısında bulunan kamera tarafından kayıt altına alınıyor. Eş zamanlı olarak bu kayıt sisteme aktarılıyor ve sistemi kontrol eden yapay zeka kişinin o bölgeye giriş için yetkili olup olmadığını kontrol ediyor. Şirketin belirttiğine göre tüm bu işlem 0,6 saniyede gerçekleşiyor.

Sistem hızlı olduğu kadar etkili de. Geçtiğimiz bir haftalık test denemesinde sistem %99.77 oranında bir başarı gösterdi

Çin’de hayata geçirilen yeni bir uygulama sayesinde artık Çin’de bilet almanıza, elinizin üzerine damga basmalarına veya ehliyetinize bir turist bürosuna gidip onay almanıza gerek yok desek. Tek ihtiyacınız olan şey asla evde unutamayacağınız birşey; yüzünüz

Neden Yüz Tanıma Sistemleri?

Aslında biyolojik tanıma sistemlerinin kullanımı yeni bir teknolojiyi değil. Parmak izleri oldukça uzun bir süredir kullanılan ancak yarattığı iş yüküne kıyasla günümüzde oldukça verimsiz bir teknoloji. Aynı zamanda sürdürülebilir bir teknoloji de değil. Örneğin, yaşlandıkça parmak izlerimizi tanımlamak daha zor hale geliyor ve bu da kişinin ne ile yetkilendirildiğine karar verme mekanizmalarını zora sokuyor.Aynı şekilde göz tanıma sistemleri de benzer bir özelliğe sahip. Basılmış bir insan gözü fotoğrafıyla kolayca kandırılabilen göz tanıma sistemleri güvenlik riski doğuruyor.

Bu teknolojilerin eksik kaldığı noktaları gideren bir şekilde karşımıza çıkıyor Baidu teknolojisi. Sistem kişinin anlık bilgilerine sahip olduğu ve bir takip mekanizması şeklinde çalıştığı için onu kandırmak oldukça zor.

Farklı Kullanım Alanları

Baidu yüz tanıma teknolojilerini yetki tanımlaması amacıyla kullanan tek şirket değil.Örneğin Microsoft firması tabletlere erişim için yüz tanıma teknolojisini kullanıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Uber firmasıda Amerikalı sürücülerin sürüş öncesi bir selfielerini sisteme yüklemeleri şartını getirmişti. Bu sayede dolandırıcılıkların önüne geçmeyi amaçlayan Uber, kişinin görüntüsü sistemde bulunan fotoğrafla eşleşmediği takdirde kullanıcıyı sistemden engelliyor.

Yüz Tanıma Sistemleriyle Yüzümüz Artık Kimliğimiz

Benzer şekilde dünyanın en çok kullanılan kart teknolojilerinden biri olan MasterCard’da kart sahiplerinin internetten alışveriş yapmasını kolaylaştırmak adına yüz tanıma sistemlerini devreye sokmuş durumda.2017 yılının ilk çeyreğinde kullanıma sunulacak özellik pek çok siber hırsızlık vakasının önüne geçecek gibi gözüküyor.

Teknolojiyi geliştiren ekibin başındaki isim olan Ng yakın zamanda teknolojinin farklı partnerlerle de paylaşılacağını belirtiyor. Örneğin kısa dönem kiralık evlerde kullanılabilecek olan bu teknolojinin bir çeşit anahtar olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Yüzünüz evi kiraladığınız günler veya saatler içerisinde eve giriş anahtarı olarak tanımlanabilecek.

Yüz tanıma sistemleriyle ilgili bir başka öngörü ise bu sistemlerin bilet sahteciliklerini engelleyebileceği şeklinde. Örneğin herhangi bir kişi bir konsere, oyuna veya gösteriye girmek istediğinde bilet sahteciliği yapmaya çalışırsa, sistem onu direk tanımlayabilecek.

Şu an kadar anlattığım ve yüz tanıma teknolojisinin kullanılabileceği farklı alanların oldukça etkileyici olduğunu inkar edemem. Ancak attığınız her adımın takip edileceği, nerede, ne zaman ve kiminle olduğunuzun kayıt altına alınacağını unutmayın. Teknoloji geliştikçe bizi daha büyük bir resmin daha görünür parçası haline getiriyor adeta.İşte bu üzerine düşünmeye oldukça değer bir konu!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyanın Farklı Noktalarından Yeni Yıl Kutlamaları

Amazon’un Yeni Teknolojisi: Zeplin Market ve Drone Çıraklar