in ,

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Kabul edelim ya da etmeyelim,akıllı telefonlar artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. İş hayatından, özel hayata kadar tüm yaşamımızda kendini merkeze koymayı başaran akıllı telefonlar gelişmeye devam eden teknolojiler ile birlikte yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Apple- Samsung kavgası, iOS- Android çekişmesi derken oluşan ciddi rekabet ortamı ve gittikçe büyüyen pazar firmaları daha da iyisini yapmaya zorluyor. Her çıkan modelle birlikte yepyeni teknolojilerle tanışıyor, mevcut teknolojilerin daha iyi bir noktaya taşındığına şahit oluyor.

Her zaman için bilimsel ilerlemesini sır gibi saklayan Apple kanadında 2017 yılında ne gibi gelişmeler yaşanacağı öngörülerle sınırlı. Ancak Android kanadı için aksini söyleyebilmek mümkün. Geçtiğimiz günlerde hakkında ilk bilgileri almaya başladığımız Snapdragon 835  inovasyonu sayesinde 2017 yılında akıllı telefon teknolojilerinin hangi yönlerde gelişeceğini söylemek mümkün.

Android kanadındaki bu teknolojik gelişmelerin en büyük rakibi olan Apple’ı harekete geçireceğinden de oldukça eminiz.

Gelin 2017 yılında Snapdragon 835 sayesinde hayatımıza girecek veya daha iyi bir noktaya taşınacak olan akıllı telefon teknolojilerine göz atalım.

1.Daha İyi Mobile VR ( Sanal Gerçeklik)

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

2016 yılı boyunca tüketiciler için daha kolay ulaşılabilir hale gelen bir teknoloji VR. Oyun sektöründen eğitim alanına, kültürel amaçlardan sanal gerçeklik denemelerine kadar karşımıza pek çok şekilde çıkmaya başlayan bu sanal gerçeklik gözlükleri 2017 yılında bir adım öteye gidecek gibi gözüküyor.

Özellikle 2016 yılında Google’ın piyasaya sürdüğü Daydream platformu ve ona paralel bir şekilde sanal gerçeklik gözlüklüklerinin akıllı telefonlar ile uyum için çalışabilir hale gelmesi 2017 yılında da gelişimine devam edecek.

Özellikle Snapdragon 835 ile birlikte grafik hızının %25 oranında artması , görüş alanını ve ses kalitesinin daha önce olmadığı kadar iyi bir noktaya geleceği öngörülüyor. Daha hızlı yenileme ve daha düşük oranlarda gecikme özelliği sayesinde artık daha sürükleyici deneyimler yaşamak mümkün olacak. Artan performansla birlikte kafa ve göz hareketlerinin daha kolay anlaşılabileceğini söylemek mümkün.

Anlayacağınız 2017 yılında sanal gerçeklik gözlükleri bir sanal bir deneyim olmaktan çıkıp gittikçe daha gerçekçi olma yolundaki yolculuğuna hız kesmeden devam edecek.

2. Daha Kaliteli Video ve Fotoğraflar

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının telefonundan beklediği en temel performanslardan biridir iyi fotoğraf ve video çekmesi. Hele hele gittikçe sosyal medya üzerinde yaşadığımız hayatlarla birlikte bu özellik hiç olmadığı kadar ön plana çıkmış durumda günümüz dünyasında.

İşte teknoloji geliştiricileri bu durumun farkında olduklarından olsa gerek, 2017 yılında cep telefonu kameralarının çok daha iyi görüntüler elde etmemize yardımcı olacağını söyleyebilir.

Snapdragon 835 ile birlikte daha hızlı otomatik odaklama ve daha yüksek oranda elektronik görüntü sabitleme özellikleri girecek hayatımıza 2017 yılında. Bu iki özelliğin ne anlama geldiğini merak ediyorsanız şöyle açıklamak mümkün: Artık hayatımızda titrek ve flu bir görüntüye sahip fotoğraflar yer almayacak. Özellikle hareket halindeki nesneleri çok daha net bir şekilde fotoğraflamak mümkün olacak. Elbette bu özelliğin iyileştirilmesi siz video çekerken de kendini çok net bir şekilde hissettirecek.

Bir başka olumlu gelişme ise dosya boyutlarıyla ilgili. 2017 yılında telefonunuzda ‘yetersiz alan’ uyarısını daha az göreceğinizi söyleyebiliriz. Geliştirilen teknolojiyle birlikte fotoğraf boyutları %30 oranından düşerken, video boyutları da daha küçük hale gelecek.

3.Her Telefonda Çift Kamera

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Farkındayım böyle söyleyince seçim vaadi gibi geliyor kulağa. Ancak emin olabilirsiniz ki bu bir vaadden daha fazlası.Biliyorsunuz 2016 yılında çift kameraları birden fazla telefonla tanıştık. iPhone 7 Plus, LG G5 ve Huawei P9 bu telefonların arasında yer alan modeller.

Model sayısının kısıtlı olmasının ve  bu teknolojiyi daha fazla telefonda göremiyor oluşumuzun bir sebebi var. O da iki kameranın uyum içerisinde çalışmasını sağlayan altyapı teknolojisinin henüz gelişmekte olması. Ancak 2017 yılında bu konuda oldukça olumlu gelişmelere şahit olacağımızı söylemek mümkün. Özellikle Snapdragon 835 ile birlikte çift kamera teknolojisi her telefona adapte edilebilir hale gelecek.

Akıllı telefon üreticileri çift kamerayı nasıl kullanacağına rahatlıkla karar verebilir hale gelecek. Örneğin bir kamera fotoğrafı renkli çekerken, diğer kameraya aynı kareyi siyah beyaz çekebilecek. Başka bir opsiyonsa iPhone 7 Plus ‘da karşımıza çıktığı gibi, bir kamera geniş açı fotoğraf çekerken, diğeri daha keskin bir optik zoom kullanabilecek.Anlayacağınız şu an telefonlar için tek kameraya sahip olmak standart bir özellikken, 2017 ve sonrasında çift kameraya sahip telefonlar için normal bir özellik haline gelecek.

4. Daha Uzun Sarj Ömrü

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Bizim enerjimiz tüm hayatımızı cep telefonlarımız aracılığı ile yaşamaya yetse bile, henüz cep telefonlarımız tüm bu iş yükünü kaldırabilecek güce sahip değil. Eğer bir akıllı telefon sahibiyseniz, bir adet taşınabilir powerbank sahibi olmanız gerekiyor. Eğer powerbank’iniz yoksa devamlı her gittiğiniz yerde ‘priz nerede acaba?’ sorusunu sormanız şart hale geldi günümüzde.

İşte size güzel bir haber, 2017 yılında bu soruna çözüm bulunuyor. Geliştirilen yeni teknolojilerle fotoğraf, video çekmek gibi aktivitelerin harcadığı enerji miktarı yaklaşık %50 oranında azaltılırken, telefonlarında batarya ömrü uzatılıyor.Bu gelişmelere paralel olarak karşımıza çıkan bir diğer olumlu gelişme ise hızlı sarj edebilme özelliği. Sarjınız bitse bile 5-10 dakikalık bir süre içerisinde 5 saat size yetecek kadar sarjı telefonunuza depolamanız mümkün hale gelecek.

Bu gelişmelerin yanı sıra 2017 yılında telefonların batarya ömrünün daha da arttırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda araştırmacılar farklı sarj depolama yöntemleri üzerinde de çalışmalarına devam ediyor. Örneğin güneş enerjisi aracılığıyla telefonları sarj edebilmeyi sağlayacak teknolojiler üzerine yapılan çalışmalar oldukça hız kazanmış durumda.

5.Daha Güvenli Telefonlar

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Geçtiğimiz yıllarda Apple tarafından kullacıların hizmetine sunulan ‘parmak izi ile telefon kilidi açma’ hizmeti o zamanlar büyük bir sükseye sahipti. Günümüzde normalleşen bu teknolojinin 2017 yılında gelmesi beklenen yeni teknolojilerle rafa kalkması söz konusu. Geçtiğimiz günlerde size yeni yüz tanıma teknolojilerinden bahsetmiştik. İşte bu teknolojiler cep telefonlarımızda da kendine yer bulacak gibi gözüküyor 2017 yılında.

Banka hesaplarımızı kontrol edebildiğimiz, pek çok şifremizin ve kişisel bilgilerimizin içine yer aldığı akıllı telefonlar artık yüz, göz ve ses tanıma sistemleri tarafından güvenlik altına alınacak. Telefonlarla bulunacak olan biyometrik sensörler aracılığı ile yeni bir güvenlik yetkilendirmesi telefonlarda yerini alacak.

6. Daha Hızlı İnternet Bağlantısı

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Akıllı telefonların tüm akıllığını internete borçlu olduğunu söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Her geçen gün bir basamak yukarıya çıkan internet hızı- 2G, 3G, 3.5G, 4G… – önümüzdeki yılda hızlanışına ara vermeyecek gibi gözüküyor.

Snapdragon 835 inovasyonuyla birlikte akıllı telefonların 2017 yılında 5G dünyasına adım atacağını söyleyebiliriz.

7. HDR Teknolojisini Kucaklayan Akıllı Telefonlar

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Teknolojiyle haşır neşir olmasanız bile HDR (High Dynamic Range) terimini duymuş olduğunuza eminim. Daha kaliteli, karanlık noktaları azaltılmış ve daha parlak olarak tanımlayabileceğimiz bu fotoğraf çekim teknolojisi televizyonlarda ve bazı akıllı telefonlarda karşımıza çıkabilen bir teknoloji. Teknolojinin fotoğraflar üzerinde olan etkisini anlayabilmek için aşağıda yer alan örneklere göz atmakta fayda var.

2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri 2017 Yılında Hayatımıza Girecek Akıllı Telefon Teknolojileri

Gördüğünüz üzere HDR oldukça farklı bir görselliğin keyfini çıkarmamıza yardımcı olan bir özellik.  2017 yılında akıllı telefonlarımızda çok daha kaliteli HDR çekimler yapabilmemiz mümkün hale gelecek, bundan emin olabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere 2017 yılında bizi daha hızlı internet bağlantıları, daha kaliteli ama daha az yer kaplayan fotoğraf çekim teknolojileri, arttırılmış sanal gerçeklik bekliyor. Android tarafından duyurulan bu yeniliklere Apple’ın ne gibi cevaplar vereceği ise şimdiden merak konusu. Anlaşılan hep birlikte 2017 yılında yaşayıp göreceğiz ne olup biteceğini!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyanın En İyi Karnavalları Hakkında En Renkli Bilgiler

Ciro Ortiz : New York’da 11 Yaşında Psikolojik Danışmanlık Veren Çocuğun Hikayesi