in ,

Günlük Hayatınızdan Çıkarmanız Gereken 9 Kötü Alışkanlık

günlük hayat alışkanlık

Söz konusu şey üretkenlik ise ufak detaylar çok büyük farklar yaratabiliyor. Birazdan sıralayacağım kötü alışkanlıkları bir kenara kaldırmak ise sizlere çok şey katacaktır. Emin olabilirsiniz. 😉 Çünkü hepimiz sahip olduğumuz alışkanlıkların özetiyiz. Bu kötü alışkanlıkların önüne geçemezseniz maalesef onlar sizin başarılarınızın önüne geçecek. Pennsylvania Üniversitesi’nden psikolog Angela Duckworth ve Martin Seligman, üniversiteyi kazanan üniversite öğrencilerinin IQ puanlarını ve oto-kontrol seviyelerini ölçtükleri bir çalışma yaptı. Dört yıl sonra, öğrencilerin not ortalamalarını (GPA) karşılaştırdılar ve kendini kontrol etmenin yüksek bir ortalama elde etme yolunda IQ’dan 2 kat daha önemli olduğunu buldular. İşte tam bu noktada günlük hayatınızda olmaması gereken 9 kötü alışkanlığı sizlerle paylaşıyoruz!

#1 Yatakta telefon, tablet veya bilgisayar kullanmak

Birçok insanın fark etmediği fakat ciddi manada üretkenliği ve uyku kalitesini düşüren bir alışkanlık. Kısa dalga boyundaki mavi ışık ruh halinizi, enerji seviyenizi ve uyku kalitenizi önemli bir şekilde etkiler. Sabah güneş ışığı, bu mavi ışığın yüksek konsantrasyonlarını içerir. Gözleriniz doğrudan buna maruz kaldığında, mavi ışık uyku hissi yaratan hormon melatoninin üretimini durdurur ve sizi daha fazla uyanık hale getirir. Öğleden sonra, güneş ışınları mavi ışığını kaybeder, bu da vücudunuzun melatoninin üretilmesine ve sizi uykulu hale getirmesine izin verir. En sevdiğimiz ve akşam kullandığımız cihazlarımızın çoğu – dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları – kısa dalga boyundaki mavi ışığı parlak şekilde yüzümüze yaymaktadır. Bu ışığa maruz kalma, melatonin üretimini bozar ayrıca uykuda kalma yeteneğinize ve uykunuzun kalitesine de müdahale eder. Hepimizin yaşadığımız gibi, kısa bir gece uykusu felaket etkilere sahiptir. Yapabileceğiniz en iyi şey, akşam yemeğinden sonra bu cihazlardan kaçınmaktır. Ufak bir not uygun uzaklıkta izlediğiniz sürece televizyon sıkıntı oluşturmamaktadır.

#2 Dürtüyle internet kullanımı

internet bağımlısı olmak

Bir işe başlamadan önce yaklaşık 15 dakikalık odaklanma süreniz vardır. Ayrıca araştırmalar, akıcı olarak çalışan insanların beş kat daha üretken olduğunu gösteriyor. Bir haberi, Facebook’u, ya da bir sporun skorunu veya neye sahip olduğunuzu kontrol etmek için çalışmanız haricinde bir şeye tıklarsınız ve bu sizi akıştan alıkoyar. Bu akış durumuna tekrar girmek için 15 dakika daha odaklanmanız gereklidir.

#3 Bir görüşme esnasında telefonu kontrol etmek

Hiçbir şey karşınızdaki kişiyi görüşme ortasında telefonunuza bakmanız veya uzun uzadıya maillerinizi kontrol etmeniz kadar rahatsız etmez. Bir konuşmaya başladığınız zaman mümkün olduğunca ona odaklanmaya çalışın. Bu öneriyi uyguladığınızda konuşmalarınızın ve görüşmelerinizin daha keyifli hale geldiğini göreceksiniz.

#4 Çoklu bildirim kullanmak

Birden fazla bildirim verimliliğin adeta kabusudur. Çalışmalar, telefonunuzun ve e-postalarınızın artarda bildirim vermesiniz verimliliğinizin düşmesine neden olduğunu göstermiştir. Her telefonunuza mesaj geldiğinde veya gelen kutunuza bir e-posta geldiğinde bu üretkenlik gibi gösterilebilir ancak değil. Çalışmak bildirim takipçiliği yapmaktan çok daha yararlıdır. Bunu yerine tüm e-postalarınızı ve mesajlarınızı bir araya getirin ve belirlenen saatlerde kontrol edin (ör., Her saat başı e-postalarınıza cevap verin). Bu, kanıtlanmış, üretken bir çalışma şeklidir.

#5 Hayır demek yerine ‘evet’ demek

San Francisco’daki California Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, hayır demeniz gerektiğiniz zaman evet derseniz; zorluğun arttığını, stres, tükenmişlik ve hatta depresyon yaşama olasılığınızın çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Hayır deyin! 

Aslında birçok insan oto-kontrol zorluğu çekiyor. “Hayır”, kullanmaktan korkmamak için güçlü bir kelimedir. Hayır demenin zamanı gelince, duygusal açıdan zekice insanlar “Bence yapamayacağımı sanmıyorum” ya da “emin değilim” gibi cümleler kullanmaktan kaçınırlar. Yeni bir taahhüde hayır demeniz mevcut taahhütlerinizi yerine getirmenizi sağlar ve bunları başarılı bir şekilde yerine getirme fırsatı verir . Şimdi hayır deyin. 😉

#6 Kötü insanları düşünmek – Kabul edin alışkanlık

Aslında birçoğumuzun hayatında olan bir alışkanlık fakat farkında değiliz. Değerli vaktinizi sizi dolaylı veya dolaysız rahat eden insanları düşünerek harcamayın. Kural basit sizin vaktinizden çalacak kadar değerli değiller!

#7 Çoklu iş görevi yürütmek yani multitasking

alışkanlıklara bir örnek

Bir işe hiçbir zaman yarı konsantrasyonla başlamayın. Unutmayın dikkatinizi yoğunlaştırmak sizi daha verimli biri yapacaktır. Özellikle toplantı esnasında bu çok önemlidir. Diğer tüm işleri bir kenara bırakın.

#8 Dedikodu 😀

alışkanlık dedikodu

Dedikoducular başkalarının talihsizliklerinden zevk alır. Başta bir başkasının kişisel veya mesleki yanlış yoluna bakmak eğlenceli olabilir, ancak zaman içinde yorulur, kendinizi hırçın hisseder ve başkalarını incitmeye başlarsınız. Bir kenarda duran onca olumlu iş varken bunu yapmak ise gerçekten kötü bir alışkanlık!

#9 Kendinizi diğer insanlarla karşılaştırmak

İşte bir başka alışkanlık daha! Eğer haz duygunuz ancak diğer insanlarla kendinizi karşılaştırınca oluşuyorsa bu noktada çok büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Bir şeyi başardığınızda mutluluğunuz bu işi diğer insanların elde edememesinden değil sizin başarınız olmasından kaynaklanmalıdır.

Kısacası;

Mantıklı düşünüp bizim için neyin daha önemli olduğuna karar vermeliyiz. 😉

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Banka Hatası Sonrası 2.1 Milyon Dolarlık Bir Servet Harcayan Gencin Hikayesi

uykusuzluk

Uyku Problemi Yaşayanların Denemesi Gereken 10 Öneri