in ,

Tişört Tasarım İşine Girmek İsteyenlere Tavsiyeler

Tişört tasarım işi son yıllarda popülerlik kazanmış durumda. Bunda hemen her insanın elinde birer akıllı telefon bulunması nedeniyle internete erişimin hiç olmadığı kadar artması da büyük bir faktör. E-ticaret hemen her alanda altın çağlarını yaşıyor diyebiliriz yani. Tabii gene bu çağın özelliklerinden biri olan “bireysellik  ve sürüden ayrılma arzusu” da meseleyle yakından alakalı. Ama bu yazıda size işin sosyolojik yönüyle değil, ticari yönüyle alakalı bazı bilgiler vereceğiz.

Eğer online tişört tasarım işine girmek istiyorsanız pahalı tişört baskı makineleri almayı düşünebilirsiniz, ancak bu kadar maliyetin altına girmek zorunda değilsiniz. 200 lira gibi bir bütçeyle tişört tasarım işi kurabilirsiniz.

Nasıl mı?

Tasarım

Tişörtleriniz alengirli tasarımlara sahip olmak zorunda değil. Basit sözcüklerden oluşan tipografik tasarımları düşünebilirsiniz. Adobe Photoshop ve Illustrator tasarım konusunda ihtiyaç duyduğunuz en önemli araçlardır. Dilerseniz bu programları aylık 60 lira ödeyerek bir yıllığına satın alabilirsiniz. Bu programları internet üzerinden ücretsiz olarak indirmek de mümkün, ancak biz orijinal yazılım kullanmanızı tavsiye ederiz. Hiç para vermek istemezseniz de GIMP gibi ücretsiz yazılımlar kullanabilirsiniz. Ayrıca Youtube üzerinde yüzbinlerce tasarım videosu bulunuyor. Bunları izleyebilirsiniz; Instagram ve Pinterest gibi sitelerde dolaşarak ilham alabilirsiniz.

Ancak tasarımı bizzat kendiniz yapmak zorunda değilsiniz. Guru, Fiverr, Bionluk gibi siteler üzerinden freelance çalışan tasarımcılarla da iş yapabilirsiniz. Bionluk üzerinden 10 liraya şahane bir tişört tasarımına sahip olabilirsiniz yani.

Tasarım konusunda özgürsünüz elbette, ancak başka insanların çalışmalarını birebir kullanmamaya özen gösterin. Yani telif haklarını ihlal etmeyin. Zira başka insanların tasarımlarını izinsiz kullanırsanız bu kişilerin sizin hakkınızda hukuki işlem başlatma hakkı bulunmaktadır.

Baskı

tisort-baski-makinesi

Baskı aletleri genelde epey pahalıdır. Ancak sırf bu işi yapan şirketler bulunmaktadır. Tish-o, Etasarla gibi yerli örneklere gözatabilirsiniz. Bu siteler üzerinden kendi tasarımlarınızı bastırabilirsiniz. Eğer örneğin bir adet tişört baskısı 29 liraysa, siz 100 tane bastırırsanız bu fiyatı daha aşağılara çekebilirsiniz. Bu konuda bu sitelerle görüşmeyi deneyin.

Bunun yanında bulunduğunuz şehirde tişört baskı aletlerine sahip matbaa ve reklam şirketleri de bulunabilir. Bu şirketlerle de iletişime geçip fiyat alabilirsiniz.

İnternet Sitesi

tisort-tasarim-sitesi

Shopify, Etsy, Amazon ve hatta Facebook ve İnstagram üzerinden sanal mağaza oluşturabilir ve hemen satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanında kendi sitenizi oluşturarak da satış yapabilirsiniz. Web sitenizde e-ticaret için ödeme almanızı sağlayan sistemlerin bulunması çok iyi olur, ancak kargo şirketlerinin kapıda ödeme gibi opsiyonları bulunduğu için ödemeyi illa internet üzerinden almanıza gerek yoktur.

Bunun yanısıra sitenizin ve mağazanızın profesyonel görünmesi son derece önemlidir. Logonuz, site tasarımınız, iletişim bilgileriniz; tişörtler için de renk, beden, kumaş seçenekleri bulunmalıdır.

Startup Maliyetleri

ilginc-tisort-tasarimlari

Spaces‘ta web sitesi iş büyütme uzmanı Lindsay Craig, tişört tasarım işine başlarken planlama ve tasarım sürecinin genelde ücretsiz olduğunu ifade ediyor. Karşılaşacağınız ilk maliyet web siteniz için domain satın almak olacaktır. Google domain başına 12 dolar, Shopify ise 13 dolar almaktadır. GoDaddy üzerinden alacağınız domain adına göre de fiyatlar değişebilir, ancak genelde yıllık domain masrafı maksimum 100 lira civarı olacaktır.

Tipografi ağırlıklı tasarım yapacaksanız 1001 Fonts üzerinden ücretsiz fontlar elde edebilir, The Noun Project üzerinden baskıya uygun düşük fiyatlı tasarımlar satın alabilirsiniz. Bir de satış yapmadan önce baskılarınızı birebir görmek isteyebilirsiniz. Yani tasarımın tişört üzerinde nasıl göründüğünü merak ederseniz bunun için de numune baskı yapmanız gerekir.

Tişört Tasarım İşinden Uyurken Bile Para Kazanabilirsiniz!

Eğer tasarım işiniz başlarda istediğiniz ivmeyi kazanamazsa üzülmeyin. Zira tasarımları hallettikten sonra başka bir emek ve zaman harcamanız gerekmiyor bu işe. Yani siz uyurken bile para kazanabileceğiniz bir yan gelir alanı olarak tişört tasarım işini kesinlikle düşünebilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dehidrasyon (Aşırı Su Kaybı) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın Girişimciler Tecrübelerini Paylaşıyor