in ,

Olağanüstü Sesiyle Avını Felç Eden Karidese Pink Floyd İsmi Verildi

Efsanevi İngiliz rock grubu Pink Floyd yeni keşfedilen bir karides türünün ismine ilham verdi. Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi zoologu Dr Sammy de Grave yeni keşfedilen ve sesiyle felç eden karides türüne hayranı olduğu Pink Floyd grubunun ismini vererek farklı bi işe imza attı.

Yeni keşfedilen tabanca karidesi bir diğerinden daha büyük olan iki kıskacıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu karides türü kıskacını açıp kapatarak çıkarttığı sesle de düşmanlarına zarar verebiliyor. Olağanüstü yükseklikte bir ses çıkarabilen tabanca karidesleri bu sesle avlarını felç edebiliyorlar.

Bir Rock Konserinden Daha Yüksek Desibel

Bu olağanüstü canlının kıskacından çıkan ses okyanustaki en yüksek seslerden biri. Kıskaçtan çıkan ve yüksek basınçlı bir kabarcık oluşturan bu ‘ses dalgası’ 210 desibele ulaşabiliyor. Tabanca sesinden ve ortalama bir rock konserinden daha yüksek olan bu ses küçük balıkları felç ederek ölümlerine sebep olabiliyor.

Ses dalgası kabarcıkları yaklaşık 1 salise kadar 4400 santigrat derecelik bir sıcaklığa ulaşıyor. Bu sıcaklık neredeyse Güneş yüzeyindeki sıcaklıkla eşit.

Tabanca karideslerinin bazı türleri ses dalgası silahlarını bazalt kayalarda oyuklar açmakta da kullanıyor.

Panama’nın Büyük Okyanus açıklarında keşfedilen ve ‘Synalpheus pinkfloydi’ adı verilen yeni türün ayırt edici özelliği ise devasa boyutlarda olan kıskacının pembe renkte olması.

‘Gruba Saygı Duyuyorum’

Bu olağanüstü canlıyı keşfederek, ona Pink Floyd ismini veren Dr Grave ise bunun sebebinin gruba duyduğu saygı olduğunu belirtiyor.

‘Ben 1979’da 14 yaşındayken çıkan ‘The Wall’ albümünden beri Pink Floyd dinliyorum. Canlı olarak onları birçok kez izledim. Ayrcıa 2005’te yeniden bir araya geldikleri Hyde Park’taki ‘Live8′ konserini de canlı izledim. Tabanca karideslerinin yeni türüne ad vermek, sonunda benim favori grubuma bir saygı duruşunda bulunmanın harika bir fırsatını sağladı.’

Okyanusdan Albüm Kapağına

Oxfordlu araştırma ekibi karides türüne sadece Pink Floyd ismini vermekle kalmamış, aynı zamanda ufak bir montaj işlemiyle bu olağanüstü karides cinsini grubun albüm kapaklarına da taşımış. Pink Floyd’un ‘Animals’ ve ‘The Wall’ albümlerinin kapak resimlerinde kendine yer edine pembe karidesin oldukça etkileyici ve eğlenceli durduğunu not etmekte fayda var. Animals albümünün orijinal kapağında pembe bir domuz Londra’daki Bettersea Güç İstasyonu üzerinde uçuyordu. Montaj sonrasındaysa pembe kıskaçlı karides istasyonun tepesine çıkmış olarak yer alıyor.

takipçi satın al

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

NASA’nın Açıklamaları Dünya Dışında Yaşam İhtimallerini Güçlendirdi

Dünyanın En Ürkütücü Moteli: Palyaço Motel