in , , , ,

Hayvan Hakları Yasası ile İlgili Merak Edilen Her Şey

Hayvan dostlarımız, hayatımızın en güzel renklerinden olsalar da ne yazık ki acımasız insanların karşısında kendilerini savunamıyorlar. Üstelik hayvanların haklarını savunan insanlar da yasalar karşısında kimi zaman çaresiz kalabiliyorlar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini temenni ettiği “Hayvan Hakları Yasası” ise son yılların en önemli gündem konularından.

Bu anlamda yasa hakkındaki gelişmeleri yakından takip eden Emine Erdoğan Hanımefendi, hatırlayacağınız gibi Hayvan Hakları Yasası ile ilgili beklentilerini birçok kez dile getirmişti.

Son olarak 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla ziyaret ettiği İstanbul Fatih’teki Yedikule Hayvan Barınağı’nda yasaya dair düşüncelerini yeniden belirtmiş ve kalıcı yuvalarını bekleyen hayvanlardan biri olan “Leblebi” isimli engelli bir köpeği sahiplenmişti.

Twitter hesabı üzerinden Leblebi’nin Külliye bahçesindeki yerinde ne kadar mutlu olduğunu gösteren kareler paylaşan Erdoğan; #SatınAlmaSahiplen diyerek hayvanların mal değil, birer can olduklarını her fırsatta dile getirmeye devam ediyor.

Emine Erdoğan himayesinde hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabı hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bizler de birey olarak hayvan dostlarımız için elimizden geleni yapmalı, hangi haklara sahip olduklarını öğrenmeli ve haklarını korumak için gayret göstermeliyiz. Peki nedir bu Hayvan Hakları Yasası?

Hayvan Hakları Yasası Nedir?

Türkiye’de hayvanlara yönelik şiddet haberleri son dönemlerde büyük bir artış gösteriyor. 2004 yılında kabul edilen ve hala yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ise ne yazık ki hayvanlara karşı suç işleyenlerin gereken cezaları alması için yeterli bulunmuyor.

hayvan hakları yasası için ihtiyaç duyan hasta bir köpek

Çünkü Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvan dostlarımız birer mal olarak değerlendiriliyor ve bu nedenle suç işleyenlere idari para cezaları uygulanıyor. Bu da elbette kamuoyunda infiale yol açıyor.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun raporundaki önerilerin temel alınacağı yasa teklifine göre ise Hayvanları Koruma Kanunu’nun artık Hayvan Hakları Yasası olarak değiştirilmesi öngörülüyor. Buna göre hayvanlar ilk kez bir mal değil, can olarak değerlendirilecek ve hayvanlara karşı işlenen suçlar da Türk Ceza Yasası’na (TCK) göre cezalandırılacak.

Yasa teklifinin ne zaman meclis gündemine getirileceği ise kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan. Bu anlamda yaptığımız araştırmalar sonucunda, hayvan hakları ile ilgili yeni bir yasa çıkarılması önerisinin bütçe görüşmelerinin ardından hızlıca meclis gündemine taşınacağı ve bir an önce hayata geçirileceği bilgisine ulaştığımızı da belirtmiş olalım.

Mevcut Hayvanları Koruma Kanunu’nun Eleştirilen Yanları Nelerdir?

doğada yaşayan kahverengi at

Hayvanlara karşı yapılan kötü muamele, işkence ve diğer suçlar, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamına giriyor. Ancak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların bir yaşam hakkına sahip olduğu gözetilmeksizin 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nu kapsadığı için suçlular yalnızca idari para cezasına çarptırılabiliyor.

Öte yandan mevcut kanuna göre mal varlığı olarak değerlendirilen sahipli hayvanlar statüsü dışında kalan sokak hayvanları ve yabani hayvanların herhangi bir mal varlığı dahi olmaması, bu hayvanların hukuken sahipli hayvanlar kadar bile hak sahibi olmaması anlamına gelebiliyor.

Bu nedenle hayvanseverler, hayvan haklarını temin etmek üzere çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleri ve Emine Erdoğan’ın talep ettiği düzenlemeye göre tüm hayvanların hukuk önünde duyguları olan canlı varlıklar olarak görülmesi bekleniyor. Bu doğrultuda sahipli ve sahipsiz hayvan tanımlarının ortadan kaldırılması, yasanın tüm hayvanları kapsaması ve onlara karşı yapılan kötü muamele ve suçların TCK kapsamında değerlendirilmesi talep ediliyor.

Hayvan Hakları Yasası ile Hayatımızda Ne Değişecek?

Buzağı seven sarışın kız çocuk

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun taslak raporuna göre hayvan hakları ile ilgili yapılacak değişiklik önerilerinin bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha önce de belirttiğimiz gibi ilk adım olarak Hayvanları Koruma Kanunu’nun adının Hayvan Hakları Yasası olarak değiştirilmesi bekleniyor. Bu değişiklikle birlikte hayvanların sahipli/sahipsiz statüsüne bakılmaksızın canlı birer varlık olarak haklarının gözetilmesi amaçlanıyor.
  • Bildiğiniz gibi mevcut durumda hayvanlarını terk eden kişilere herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Yeni düzenleme ile birlikte hayvanlarını terk edenlere en az 10 bin lira idari para cezası uygulanması ve bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenmesinin önünün de kapatılması talep ediliyor.
  • Apartman Yönetim Planı’nda yapılan ve evcil hayvan beslenmesini engellemeye yönelik yapılan keyfi kısıtlamaların önüne geçilmesi bekleniyor.
  • Çocukların ve yetişkinlerin hayvan haklarına ilişkin bilinçlenmesi amacıyla hayvanlara nasıl yaklaşılması gerektiği ve hayvan hakları konusunda eğitimlerin müfredata eklenmesi bekleniyor.
  • Hayvanat bahçeleri yönetmeliğinde de revizyona gidilerek şehir merkezlerinde hayvanat bahçesi açılmasına izin verilmemesi, kafes tipi barındırmanın ortadan kaldırılması, türe göre değişmekle birlikte hayvanlar için geniş barınma, beslenme ve aktivite alanları bulunduracak şekilde teknik koşul tanımlamalarının yapılması, tüm hayvanat bahçelerinde sorumlu yönetici ve yeterli sayıda personel istihdamının hükme bağlanması talep ediliyor.
  • Hayvanlı kara sirklerinin hiçbir türünün kurulması ve ülkeye girişine izin verilmemesi de yasa düzenlemesi ile beklenen değişikliklerden. Üstelik sirk kurma başvurusu olmasa dahi hayvan gösterileri çerçevesine giren tüm aktivitelerin bu yasak kapsamında tutulması da bekleniyor.
  • Enerji nakil hatlarına çarpma sonucu yaşanan göçmen kuş ölümlerini engellemek adına kuş gözlemcilerinin danışmanlığında göç yolları üzerindeki tehlikeli hatların belirlenerek gerekli önlemlerin alınması talep ediliyor.

Hayvan Hakları Yasası kapsamında önümüzdeki günlerde hayatımıza girmesi beklenen düzenlemelerin bir kısmı bu şekilde iken hayvanların haklarını korumaya yönelik daha pek çok aksiyonun alındığını görebileceğiz.

Birbirinden farklı ve ilgi çekici içeriklerle karşınıza gelen Emoji ailesi olarak biz de bu değişiklikleri destekliyor ve hayvan dostlarımızla birlikte daha güzel günler yaşamayı diliyoruz. Sizler de hayvanları koruyarak, yaşam haklarına saygı duyarak ve çevrenizdeki kişileri bu konuda bilinçlendirmek adına gönüllü olarak çalışmalar yürüterek hayvan dostlarımızın hayatına ışık tutabilirsiniz.

Hayvanlardan söz etmişken Türkiye’yi önemli yuvalama alanlarından biri olarak gören karetta karetta kaplumbağaları ile ilgili bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sağlıklı yaşam belgeli için ilaç kapsülün içerisinden çıkan meyve ve sebzeler

Yaşam Kalitenizi Değiştirecek 6 Sağlıklı Yaşam Belgeseli

dünyanın en büyük uçak gemisi konseptli görsel

Dünyanın En Büyük 7 Uçak Gemisi ve Özellikleri✈️🚢