in ,

Lütfen Biraz Türkçe Dedirten Yazım Yanlışı Örnekleri

Son zamanlarda sosyal medyada yaygınlaşan yazım yanlışı örnekleri dikkatimi çekmeye başladı. Artık doğrusunu yanlışından ayırt edemez hale geldik; çünkü, herkes yanlış kullanmaya başladı. Bu noktada birçoğumuz doğrusunu da unuttuk. Bir yandan kısaltmalarla sosyal medyanın esprili dili devreye girdiği için bir yandan da  ilkokul dilbilgisi kurallarına uyma zorunluluğumuzu çok gerilerde bıraktığımızdan olsa gerek, yazım kurallarına hiç dikkat etmez olduk. Dilimizi yaşatalım, doğru kullanalım gibi babaanne tavsiyeleri verecek değilim; ama, sık sık yapılan hatalardan ders çıkarıp en azından derdimizi anlatacak kadar doğru yazabilsek o da kafi diyorum sadece. O yüzden en sık tekrarlanan ve artık kabuklaşmış bu hatalara, bir kez daha bakalım ve düzeltme yolunda ilk adımımızı atalım.

En Sık Tekrarlanan Yazım Yanlışlarına Örnekler

Abaza değil abazan!

Mesela benim her seferinde üşenmeden düzelttiğim hem yanlış yazılan hem de yanlış söylenen bir kelime var ki maşallah herkes de yanlış kullanıyor. Kelimenin yanlışı ‘abaza’ doğrusu ‘abazan’. Sonundaki n ünsüzü evet çok fazla şey değiştiriyor, sinir olmaya haklı sebeplerim var. Bilmeyenler için  aydınlatalım. Abazalar Abhazya’da yaşayan Kuzey Kafkas halkıdır. Diğer yandan abaza ise tanıma gerek yok zaten herkes kullandığına göre, biliyor demektir. Lütfen karıştırmayalım ikisini bir halka küfür ediyorsunuz her seferinde! Sonuna bir harf eklemeye de erinmeyelim lütfen.

azım yanlışı karikatürü

Konuşurken herkez yazarken herkes!

Konuşma dilinde sert ünsüzleri yumuşatma ihtiyacını anlayabiliyorum da herkes yerine ısrarla herkez deme çabasını oldukça anlamsız buluyorum. Neden herkez dersin de dilini geriye atıp o z sesinin çıkarmaya zorlarsın. Tamam sen herkez de demesine de yazarken bari doğru yaz. Neyse biz ısrarla doğrusunu yazalım ki herkes herkesi doğru yazabilsin!

Eşortman Gene Giy Ama Eşofman Yaz!

Eşofman demek biraz zor gerçekten hak veriyorum ben de konuşurken eşortman diyorum bazen. İş yazmaya geldiği zaman doğrusunu da bilmek gerek elbette. Doğru yazımı eşofman şeklinde. Dikkat ediyoruz.

Bağlaç Olan De Ayrı Yazılır?

Yani eşofman yerine eşortman yazınca derdimizi gene anlatabiliyoruz da, o da ve de bağlaçlarını yanlış yazdığımızda her şeyi çorba edebiliyoruz. Kaç yaşına gelmişsin artık bağlaç olan de ve da yı da ayrı yaz. Çok zor da bir kuralı yok aslında niye bu kadar hata yapılıyor anlamıyorum. İlkokuldan beri öğrettikleri bir kural var bağlaç olan de yi cümleden çıkarıp oku  eğer anlam değişmezse o bağlaçtır ve ayrı yazılır.  Sosyal medyada de yi da yı  ayrı yazmayan insanlara gerçekten gıcık oluyorum bence yalnız değilim.

muhsin ünlü bağlaçların yazım yanlışı ile ilgili yazdığı mini şiir

Profiterolü Okumak Bir Dert Yazmak Ayrı

Bazı kelimeler gerçekten de zor. Yani yazmak ayrı dert okumak ayrı! Profiterol onlardan biri. Pastaneye gitsem canım profiterol istese of şimdi kim söyleyecek onu diye üşeniyorum ekler çıkıyor ağzımdan. Telaffuz etmeden önce bir kaç kez içimden tekrar ediyorum itiraf edeyim. Profotol mu profitol mü profütür mü istersin herkesin kendine özgü bir profiterolü oluşmuş durumda. Neyse ki birbirimizi anlıyoruz

Baş Belası ‘Şey’  Her Zaman Ayrı Yazılır!

Hayatınız boyunca en çok kullandığınız kelime ne deseler cevabınız herhalde şey olur. Beş kelimeden bir  cümle kuruyorsak üçü şey oluyor. O yüzden şey önemli. Madem bu kadar çok kullanıyoruz o zaman doğru kullanalım. Şey kelimesi her zaman ayrı yazılır diye bir kural öğrendik vakti zamanında. Her şey, hiçbir şey, herhangi bir şey… örnekler çoğaltılabilir. Sonuç: şey ayrı yazılır, bir şeyin yanına şey iliştirmeyiniz.

yazım yanlışı olmaması adına şey daima ayrı yazılır

Şarz Mı Şarj Mı Kafalar Karışık!

Akıllı telefonlar dünyamız olunca, onları beslediğimiz şeyler de uydusu oldu. Sürekli elimizde telefonlar olunca  telefonun enerjisi yetmiyor haliyle, doldurmak gerekiyor. Oldu da dışardaysak ve telefonumuzu sarj etmek istiyorsak, yanımızda sarj aletimiz de yoksa ortamlarda aramaya başlıyoruz. Yanımızdakilere soruyoruz kibarca:’’ Pardon acaba blabla sarz aletiniz var mı?’’ Burda film kopabiliyor. Birileri kibarca uzatana kadar diğerleri sarz diyen elemana kıs kıs gülüyor. Bu devirde hala sarz diyen var evet! Telefonun sarzı da iyi gidiyor diye utanmadan hava atanlar da var. Sarz değil arkadaşım sarj. Doğrusunu öğren ve öğret tez zamanda. Telefonunun sarjı bitmiyor evet.  İşte şimdi övünebilirsin rahat rahat telefonunla.

Hoporlör Mü, Opörlör Mü, Oparlör Mü, Hoparlör Mü ?

Bence herkes hayatında bu kelimeyi en az bir kere yanlış telaffuz etti. Ben doğrusunu öğrenebildim mi hala emin değilim;çünkü, her geçen gün farklı şekillerde duyuyorum. Yani okuması yeterince zor olan bu kelimeyi mümkünse ben hiç kullanmamayı tercih ediyorum. Kişisel bir husumetim oluştu kendisine. Adını sıkça hoporlör, opörlör, haporlör hatta heparlör olarak da duydugunuz bu enteresan kelimenin doğru yazımı:hoparlör. Sizler güzel günlerde kullanın. Ben hala kullanmaya direniyorum.

Bunlar Da Kulağımıza Küpe Olsun Dediklerimiz!

Mesela veya bağlacı bitişik yazılır. Ve ya şeklinde ayırmak yanlıştır. Yemesi ayrı güzel karnabahar genelde karnıbahar diye yazılır ama yanlıştır. Söylerken karnıbahar deyiniz siz ama yazarken doğrusunu yazalım. Hapşuuu diye ortalığı inletenler olur hapşırırken. Doğrusu hapşırmaktır, hapşurmak değildir. Fasülye diye okuyun yine;fakat,  doğru yazımı fasulyedir. Yanlız değil yalnız deyip hatırlatmakta fayda var. Maydonoz yerine maydanoz yazıyoruz. Birilerine naçizane tavsiyeleriniz olsun nacizane değil. Şarkılara ritm tutmuyoruz ritim tutuyoruz. Sabahları yemesek daha iyi dedirten cinsten bir örnek de poğaça. Bazen poaça bazen poğça, kimisi diyor poça. Hepsi birbirinden zahmetli yanlışları bir kenara bırakıyoruz ve doğrusunu kullanıyoruz. Son olarak da vejeteryan diyoruz yazarken ise doğrusunu yani vejetaryen yazıyoruz. Bunların hepsini  kulağımıza küpe yapıyoruz.✔️

Yazım yanlışları her zaman da sinir bozmayabilir ayrıca. Memleketin dört bir tarafından gelen yazım yanlışı örnekleri gerçekten de komik olabiliyor bazen. Neresini düzeltelim dediğimiz komple yanlış örneklere bakıp biraz eğlenelim en iyisi.

Güldüren Yazım Yanlışları

hoparlör kelimesi yazım yanlışı ile habörler oluyor

Hoparlörü yeni baştan yaratan bu zekayı tebrik ediyoruz. Bilinen yanlışlarından da ötesinde sınırları zorlayan bir hata yapmış. Yaratıcı! Gözlerimiz oparlörü falan aradı ne yalan söyleyeyim. Beterin beteri varmış.

garaj kelimesi yazım yanlışı ile karaç olursa

Ya bu gerçekten çok komikmiş! Garaj daha absürt nasıl yazılabilirdi sorusuna verilebilecek mükemmel bir cevap. Siz de bu yazıyı görürseniz bir zahmet park etmeyiniz. Ne diyelim daha!

wc tuvalet yazım yanlışı ile vc tufalet haline gelmiş

Bu nedir gerçekten? Baştan aşağı yanlış. Ne wc olabilmiş ne de tuvalet. Muhteşem olmuş. Küçük tufalet 1 tl büyük tufalet yasak yazsa daha da komik olurmuş. Saygılarımı sunuyorum kendilerine.

prostatı yazım yanlışı ile prostad yapan esnaf

Ya buna nerden başlasam bilemedim. Ayakta işemeyin demiş haklı kesinlikle. Prostat olursunuz. Maşrapayı doğru yazmış yazmasına da o da yı ayırmamak nedir. Gene  bağlaçlardandan sınıfta kaldık. Söylediklerinin hepsine sonuna kadar katılıyorum. Her yere sıçrıyor üstüne de prostat oluyorsanız hala ayakta işeme merakı nedir? Bir düşünün! Yanlış yazmış ama doğru konuşmuş.✔️

balığın yazım yanlışı örneği

Güler misin ağlar mısın! Balık kelimesini fazla önemsemiş büyük büyük yazmış bir de kesme işaretiyle ekinden ayırmış ayırmasına da o sonundaki yumuşamayı ne yapmalı:=) diyerek el alemi itinayla eleştirmemin sonuna geldim. Yazım yanlışları başlığıyla yazmaya çalıştığım yazıda sürç-i lisan ettiysem şimdiden affola!

One Comment

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Evcil Hayvanlarla Büyüyen Bebekler Daha Sağlıklı

Her Şarap Severin İstanbul’da Mutlaka Gitmesi Gereken 6 Mekân