in ,

Evcil Hayvanlarla Büyüyen Bebekler Daha Sağlıklı

Özellikle bizim toplulumuzda bebek ve küçük çocukların bulunduğu evlerde evcil hayvan beslenmemesine özen gösterilir. Bunun sebebinin ise hayvanların pek çok bulaşıcı hastalığa neden olabileceği ve solunum yolu rahatsızlıklarını tetikleyebileceği düşüncesidir. Ancak sanılanın aksine, yapılan pek çok çalışma bu durumun aksini gösteriyor. Araştırmalara göre köpek, kedi gibi evcil hayvanlar solunum yolu rahatsızlığı olasılığını düşürüyor.

Bağışıklık Sistemleri Daha Güçlü

Yapılan araştırmalara göre, evde bir hayvanla evde büyüyen bebekler – yani bir köpek ya da bir kedi – evcil hayvansız yaşayan çocuklardan daha az hasta olma eğilimindeler. Bu durum aslında aşırı hijyen endişesi ve bu doğrultuda aşırı steril bir ortam oluşturma çabasının bebeklerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Çeşitli bakteri ve mikroplardan izole yaşayan çocukların bağışıklık sistemi çok daha savunmasız oluyor. Daha önce yapılan bazı araştırmalarda da evde evcil hayvan beslenilmesi halinde o evde yaşayan çocuğun daha düşük alerji riski taşıyacağı ortaya konulmuştu. Bir başka araştırma ise fareler üzerinde yapılmış,  köpek beslenen evlerde bulunan ev tozlarının, çocuklarda görülen solunum yolu virüsü ile bulaşan bir enfeksiyonu engellediği ortaya çıkarılmıştı.

Peki evcil hayvanlar bu hastalıkların önüne nasıl geçiyor? Bu sorunun cevabı henüz net bir şekilde verilebilmiş değil. Ancak araştırmacılar, evcil hayvanı bulunan, evcil hayvan tüylerine maruz kalan bebeklerin bazı mikrop ve bakterilerle daha erken yaşta tanıştığını ve bağışıklık sisteminin daha erken yaşta bu mikroplara karşı kendini savunmaya başladığını düşünüyor. Bu sayede evcil hayvanlı bir evde büyüyen çocuklar, pek çok bakteri ve mikropa karşı kendi savunma sistemlerini erken yaştan geliştirebiliyor.

Finlandiya’da bulunan Kuopio Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan çocuk doktoru Dr. Eija Bergroth bu durumu şu sözlerle açıklıyor:

”Evcil hayvanlara maruz kalmanın bir şekilde bağışıklık sistemini olgunlaştıracağını düşünüyoruz; bu nedenle çocuğun mikropları karşıladığında kendileri için daha iyi hazırlanmış olabilir” 

Neredeyse %50 Fark Var

Bergroth ve meslektaşları, çalışmalarında bebekleri teoriyi doğrulamak için bağışıklık sistemi belirteçleri için analiz etmediler, ancak çocukların alerjiden veya astımdan uzak durmasına yardımcı olabilecek aynı işlemin bazı bebeklerin neden soğuk algınlığını daha hafif atlattığını açıklayabileceğini varsayıyorlar.

Araştırmacılar, 2002-2005 yılları arasında Finlandiya’da doğan 397 çocukla çalıştı. Hayatlarının ilk yılı boyunca, ebeveynler çocuklarının sağlıkları ile ilgili  haftalık günlükler tuttu ve öksürük, burun akışı ve kulak enfeksiyonları gibi belirtileri not ettiler.  Ayrıca çocuklarına ne kadar  antibiyotik verdiklerini de kaydettiler. Araştırmacılar, evde beslenen hayvanlarla yetiştirilen bebeklerde, evde beslenen hayvan kaynaklı enfeksiyon  gelişme olasılığının %44 olduğunu tespit etti. Bu oran, evcil hayvanlardan bağımsız bebeklere kıyasla % 29 daha düşük antibiyotik kullanma olasılığı anlamına geliyor.

Köpek Sahipleri Daha Sağlıklı

Üstelik araştırmalar bir başka enteresan gerçeği de ortaya koyuyor. Köpek sahibi çocuklar, kedi sahibi çocuklardan daha dayanıklı. Genel olarak, bir köpekle yaşayan bebeklerin, köpeksiz bebeklere kıyasla ilk yılda sağlıklı olma olasılıkları % 31 daha fazla. Kedisi olan ailerin çocukları ise evlerinde kedisi olmayan ailelerin çocuklarına kıyasla % 6 oranla daha sağlıklı olma.

Evcil hayvan dostu evlerde yaşayan çocukların solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için daha az miktarda antibiyotik kullanması ise bağışıklık sistemi üzerindeki bir diğer olumlu etki. Antibiyotiklerin aşırı kullanımı bakterilerde ilaç direncini artırdığı için antibiyotik kullananlar kişilerin tedavileri de zorlaşıyor.

Temas Süresi Önemli

Bergroth’un çalışması aynı zamanda evcil hayvanlarla temas edilen sürenin önemini de ortaya koyuyor. Şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalar, evcil hayvanlarla erken yaşta tanışan çocukların alerji ve astım riskinin oldukça görülür bir şekilde düşük olduğunu gösteriyor.Bunun nedeniyse, yaşamın ilk yılında bebeklerin bağışıklık sistemlerinin erkenden tüylü arkadaşlarıyla tanışması ve buna yönelik kendini geliştirmesi.

Evcil Hayvanlarla Büyüyen Bebekler Daha Sağlıklı

Ancak tüm bu gelişmeler siz yanıltmamalı. Eğer çocuğunuz doğuştan bazı rahatsızlıklara sahipse veya çocukluğunda belli hassasiyetler kazandıysa sonradan bir evcil hayvan edinmek onun için daha olumsuz durumlara yol açabilir. Bergroth, ayrıca çalışmasının Finlandiya’nın kırsal veya banliyölerinde yaşayan çocuklar üzerine yoğunlaştığını ve bu bölgedeki mikropların, köpeklerin ve kedilerin neden olduğu rahatsızlıkların başka bölgelerde yaşayan hayvanlarınkinden farklı olabileceğini de belirtiyor. O yüzden bir evcil hayvan edinmeden önce mutlaka bir veterinere danışılmalı ve hayvan hakkında detaylı bir sağlık taraması yapılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevreci Etkinliklerde Bugün: Kompost Yapıyoruz!

Lütfen Biraz Türkçe Dedirten Yazım Yanlışı Örnekleri