in ,

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Kim dünya tatlısı bir Çin aslanına sahip olmak, enerjisiyle insana neşe ve keyif veren bir Golden Retriever’la birlikte yaşamak istemez! Ancak unutmamak gerekir ki bu canlıların sevimli oldukları kadar, pek çok sorumluluğu beraberinde getiren ihtiyaçları da var. O nedenle eğer bir köpek sahibi olmak istiyorsanız, öncelikli olarak cevaplamanız gereken sorular var. Gelin birlikte bu sorulara bir göz atalım ve köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığınızı öğrenelim.

Neden Köpek Sahiplenmek İstiyorsunuz?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Bu soru oldukça basit bir soru. Ancak pek çok insan köpek sahiplenmeden önce kendisine bu soruyu sormuyor. Köpek sahibi olmayı yapılması gereken birşey olarak görmek, onları birer sevimlilik abidesi olarak nitelemek veya sırf çocuklarınız sevimli bir köpek yavrusu sahiplenmek istiyor diye köpek sahibi olmak oldukça yanlış bir karar. Çünkü evinize sıkıldığınızda kurtulabileceğiniz bir eşya almıyorsunuz. En az 15 yıl size eşlik edecek bir canlıya evinizin kapılarını açıyorsunuz. Her türlü ihtiyacını (duygusal ve fiziki) karşılamakla yükümlü olduğunuz bir canlıya…

Bu durumu çocuk sahibi olma kararı almak gibi düşünebilirsiniz. Çünkü o köpeğe kapılarınızı açtıktan sonra, hayatınızdan çıkarmanız o kadar da kolay olmayacaktır.

Bu nedenle köpek almayı yeni bir sorumluluk almak gibi düşünmeniz gerekir. Anlık bir hevesle bir köpek sahiplenmek hem sizin için, hem de köpeğiniz için oldukça radikal bir karardır. Bu nedenle köpek sahibi olmadan önce konuyla ilgili her türlü detayı araştırmalısınız. İşte bu yüzden yazımızın size çok yardımcı olacağını düşüyorum.

Köpeğinize Ayıracak Yeterli Zamanınız Var Mı?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Köpekler akvaryum balıklarından farklı olarak sadece fiziki ihtiyaçlarının (beslenme, çişe çıkma, temizlik) karşılanmasıyla yetinmezler. Hali hazırda bu ihtiyaçlar oldukça zaman alırken, bir de köpeğinizin duygusal ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Oldukça sosyal olan köpekler sahiplerine oldukça bağımlıdır. Sık sık oyun oynamak, egzersiz yapmak ve sahibiyle vakit geçirmek isteyen köpekler kendilerine zaman ayrılmasını beklerler.

Aynı zamanda köpekleri eğitmek içinde belli bir zaman ayırmanız gerekmektedir.Özellikle yavruyken sahiplenilen bir köpeğin eğitimi çok daha fazla zaman alacaktır.

Eğer yoğun bir çalışma temponuz varsa gününüzün belli bir kısmını köpeğinize ayıramayacaksınız, köpek sahiplenmek hakkında bir kere daha düşünmeniz gerekiyor. Çünkü günümüzde pek çok köpek sahibinin ilgisizliği sonucunda terk edilmekte ve barınaklara bırakılmakta.

Köpeğin İhtiyaçlarını Karşılayabilecek Maddi Gücünüz Var Mı?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Daha önce de söylediğim gibi köpek sahibi olmak beraberinde pek çok sorumluluk getirir ve bu sorumlulukların bazıları oldukça masraflı olabilir. Köpeğinizin yemek, oyuncak, sağlık ve eğitim gibi başlıklarda toplanabilecek olan masrafları çoğu zaman yıpratıcı olabilir. Elbette bu masraflar aldığınız köpeğin cinsine göre oldukça değişkendir. Pomeranian gibi ufak bir köpekle Golden Retriever gibi bir köpeğin masrafları arasında oldukça büyük farklar bulunur.

Bu nedenle köpek sahibi olmadan önce bir köpeğe ayda ne kadar bütçe  ayırabileceğinizi hesaplamanız ve sahiplenmeyi planladığınız köpeğin ortalama masraflarını öğrenmeniz şart.

Köpeğin Neden Olabileceği Problemlere Karşı Hazırlıklı Mısınız?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Köpekler sevimli olabildikleri kadar,baş belası da olabilirler.:) Hem de gerçek baş belaları 🙂 Zaman zaman oldukça oyuncu olabilen köpekler, özellikle yavru köpekler zaman zaman evinizde çeşitli zararlara neden olabilir. Bunun için evinizi yeni arkadaşınıza göre yeniden düzenlemeniz de fayda var. Aynı zamanda ilk etapta verebileceği zararlara karşı maddi olarak da kendinizi ayarlarsanız iyi edersiniz.

Eviniz Bir Köpeğin Yaşaması İçin Uygun Mu?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Elbette bu sorunun cevabında sahiplenmeyi düşündüğünüz köpeğin cinsinin oldukça büyük bir etkisi var. Kimi köpekler apartman dairesinde yaşayabilecekken, kimi köpekler için bahçeli bir eve sahip olunması şart. Aynı zamanda köpeğin ne kadar havladığı ve ne kadar hareketli olduğunun da yaşam atmosferinin seçimi üzerinde etkisi bulunuyor.

Bu nedenle köpek sahibi olmadan önce o köpek için gerekli olan yaşam şartlarını sağlayıp, sağlayamayacağınızdan emin olun. Yoksa 100 metrekare evde devamlı havlayan bir Kurt köpeği komşularınızla oldukça büyük sıkıntı yaşamanıza neden olabilir.

Aynı zamanda sahipleneceğiniz köpeğe bir yaşam alanı yaratmanız da gerekli. Bu nedenle evinizde ona ayıracak bir köşeniz olmalı, bu köşe onun uyuyabileceği, zaman geçirebileceği bir alan olacaktır.

Sağlık Durumunuz Köpek Sahibi Olmaya Uygun Mu?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İşte bu oldukça önemli bir soru. Çünkü tüylü hayvanlara karşı alerji sanıldığından daha yaygın bir rahatsızlık. Kimi zaman çeşitli sağlık testleri köpek veya kedi gibi hayvanlara alerjiniz olup olmadığını tespit edebilirken, kimi zaman bu alerjinin varlığını tespit edebilmek için belli bir süreyi birlikte geçirmeniz gerekmektedir. O nedenle bir köpek sahiplenmeden önce bir doktora gidebilir ve test yapabilirsiniz. Aynı zamanda yakın çevrenizde köpek sahibi birileri varsa onların köpekleriyle daha sık zaman geçirerek, hatta mümkünse köpek yaşayan bir evde bir süre yaşayarak alerjiniz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Sabırlı Bir İnsan Mısınız?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İşte bir başka önemli köpek sahibi özelliği daha. Yeri geldiğinde evinizin ve hayatınızın neşesi olacak olan köpekle, yeri geldiğinde bitmeyen enerjileri ve yaramazlık yapabilme kapasiteleriyle sabır sınırlarınızı zorlayacaktır. İşte bu gibi durumlarla baş edebilmek için sabırlı bir yapıya sahip olabilmek oldukça önemli. Ancak şunu da belirtmeliyiz; bazen bir canlıya duyulan sevgi asla yapamam diyeceğiniz şeyleri size yaptırabilir. Sevginiz sabırsızlığınızın önüne geçecektir, dert etmeyin.

Köpek Sahibi Olmak İçin Doğru Zaman Mı?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İşte köpek sahibi olmadan önce cevap vermeniz gereken en önemli sorulardan biri de bu.

Daha önce de söylediğimiz gibi köpekler oldukça uzun yıllar yaşarlar ve sahiplerine oldukça bağımlıdırlar. Bu nedenle de onlardan kolayca vazgeçemezsiniz. Hayatınızın belirsiz olduğu bir dönemde ( örneğin öğrencilik dönemi veya sık seyahat gerektirebilecek bir işte çalıştığınız bir dönemde) köpek sahibi olmak doğru bir karar olmayacaktır.

Aynı zamanda küçük çocuğu olanlar içinde köpek sahibi olmak pek tavsiye edilebilir bir durum değildir. Özellikle yavru bir köpek çoğu zaman oldukça enerjik olacak ve ona oldukça fazla zaman ayırmanız gerekecektir. O neden çocuklu bir bireyin köpek sahiplenmeden önce bir başka bebeğin daha sorumluluğunu alıp alamayacağını doğru bir şekilde tartması gerekmektedir. Eğer ikisini de ayıracak vaktiniz varsa o zaman hiç düşünmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte büyüyen bebekler, evcil hayvanlarla temas halinde olmayan bebeklere göre çok daha sağlıklı ve pek çok hastalığa yakalanma riskleri çok daha düşük.

Doğru Köpek Cinsini Seçtiğinizi Düşünüyor Musun?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Köpek sahiplenmek kadar, hangi köpek cinsini sahiplenmeyi düşündüğünüz de oldukça önemlidir. Çünkü köpek cinsleri farklılaştıkça ihtiyaçları da değişecektir. Bunu sadece maddi ihtiyaç olarak düşünmeyin. Bazı köpekler çok daha oyuncuyken, bazıları bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyerek tüm gün yatmayı tercih eder. Bu da köpek cinsine göre onla geçirmeniz gereken zamanın değişkenlik göstereceği anlamına gelir.

Aynı zamanda yaşınız, fiziki rahatsızlıklarınız da seçeceğiniz köpek cinsi için önemli kriterlerdir. Daha yaşlı insanlar için onlara bekçilik edebilecek ve yardımcı olabilecek köpekler daha doğru tercih olacaktır. Eğer fiziki anlamda yardıma ihtiyaçları yoksa, kendilerine arkadaşlık edecek bir köpek arıyorlarsa daha az enerji harcamalarını gerektirecek köpek cinslerine yönelmelerinde fayda var. Aynı şekilde göremeyen kör bireyler de ( görme engelli kelimesi göremeyen insanlar tarafından hoş karşılanmamaktadır) kendilerine onlara rehberlik edebilecek, özel eğitimli köpekler tercih edebilirler.

Sizin Yerinize Köpeğinizle İlgilenebilecek Birileri Var Mı?

Hayat her zaman için öngörülebilir değildir. Kimi zaman beklenmedik bir iş seyahati veya ani bir gelişme sizi eve gitmekten alıkoyabilir. Bunu öngörebilmek mümkün değildir. Bu nedenle evcil hayvan besleyecek olan kişilerin bu durumlar için bir acil durum planı olmalı ve acil durum kişisi olmalıdır. Bu nedenle siz eve gidemediğinizde köpeğinizle ilgilenebilecek bir arkadaşınız veya aile üyesi olması iyi olacaktır. Aynı zamanda evinizin yakınlarında bulunan özel bakım tesislerini ve hayvan otellerini de araştırmanız da fayda var.

İyi Bir Köpek Sahibi Olabileceğinize İnanıyor Musunuz?

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İşte bu şu ana kadar kendinize sormanız gereken en önemli soru. Bu soruyu cevaplarken kendinize dürüst olmalısınız.Eğer sorumluluk sahibi, ilgili ve özenli bir köpek bakıcısı olabileceğinizi düşünüyorsanız, gerisi gelecektir. Köpeğinize gereken sevgi ve ilgiyi gösterebileceğinize inanıyorsanız geri kalan soruları çok daha rahat cevaplayacak ve sahipleneceğiniz köpeğe çok daha iyi bir yaşam kalitesi sunabileceksinizdir.

Son Olarak!

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Kendinize çok fazla soru sormanızı istediğimizin farkındayız. Ancak bu sorulara cevap vermeniz oldukça önemli. Çünkü bir köpek sahibi olmak gördüğünüz üzere beraberinde pek çok sorumluluk getirir. Pek çok köpek sahibi onları sahiplenmeden önce kendilerine bu soruları sormadıkları için şu an barınaklarda yaşayan binlerce köpek var. İşte bu yüzden siz bu sık yapılan hatadan kaçının ve bir köpeğin sorumluluğunu almaya hazır olup olmadığınıza emin olun.

Eğer bu sorulara gereken cevapları verebiliyorsanız bilin ki siz bir köpeği hayatınıza dahil etmeye hazırsınız. Umarız yeni arkadaşınızla iyi anlaşırsınız. 😉

Satın Almayın, Sahiplenin!!!

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Son olarak şunu da hatırlatmayı bir görev olarak biliyorum; köpekler veya başka canlılar parasını verip satın alabileceğiniz şeyler değildir. Bu nedenle köpeğinizi satın almayın, sahiplenin. İnternet dünyası bu konuda inanılmaz bir iletişim ağını sadece iki tık uzağımıza taşıyor. Köpek sahiplenmenizi mümkün kılacak, istediğiniz köpek türünü bulmanızı sağlayacak pek çok internet sitesi bulunuyor. Aynı zamanda Facebook gibi sosyal medya ağlarında da köpek sahiplenebileceğiniz ilanlara, gruplara erişmeniz mümkün. Bu imkanları değerlendirin ve kapılarınızı yeni arkadaşınıza sahiplenerek açın.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

4 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Facebook Kar Oranlarını Açıkladı: %76’lık Artış Dikkat Çekiyor

Haftasonunu Geçirebileceğiniz Sakin Tatil Rotaları