in ,

Hollanda Sanat Camiasının Gündeminde Temizlik İşçisi Zeynep Var

Hollanda’nın Utrecht kentindeki Merkez Müzesi’nde temizlikçi olarak çalışan Türkiye kökenli Zeynep adlı kadın, Avrupa’da sanat camiasının gündemine oturdu. Zeynep tesadüfen çekilen fotoğrafları  sayesinde şu an sanat dünyasının en çok konuştuğu isimlerden biri. Fotoğraf sanatçısı Kees Wennekendonk’un Utrecht Merkez Müzesi’nde açılan sergisinin ‘yüzü’ olan Zeynep’in hikayesi ise oldukça fazla tesadüflere dayanıyor.

Sanat Camiasından Büyük İlgi

Zeynep’in bir sanat sergisinin yüzü olmasıyla sonuçlanan en başına gitmek gerekirse, herşeyin bir tesadüf eseri başladığını söylemek mümkün.Sergi hazırlığı için Utrecht Merkez Müzesi’ni gezen Wennekendonk, 7 yıldır müzede temizlikçi olarak çalışan Zeynep’i yerleri silerken görüyor. O sırada elinde bir temizlik sopası bulunan Zeynep’in bulunduğu noktadaki ışıktan ve Zeynep’in o kare içerisindeki görüntüsünden oldukça etkilenen fotoğrafçı Zeynep’in fotoğraflarını çekmek için izin istiyor. Zeynep’in izin verdiği Wennekendonk o ana ait 40 kare fotoğraf çekiyor. Ardından bu fotoğrafları yayınlamak için de izin alan fotoğrafçı Zeynep’den onay aldıktan sonra oradan ayrılıyor.

Ancak hikaye burada bitmiyor. Fotoğrafçının “Zeynep’in Görünüşü” adını verdiği fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi görünce, Wennekendonk sergisine bu fotoğrafları da dahil etmiş. Sosyal medyada sınırlı kalmayan ilgi, sanat camiasına da yayıldı.

Vermeer’in Sütçü Kızı’na Benziyor

Utrecht Merkez Müzesi’ndeki sergide yer alan fotoğraflar, sanat eleştirmenleri ve sergiyi gezenlerin de beğenisini topladı. Sanat çevreleri tarafından Johannes Vermeer’in, ‘Sütçü Kız’ tablosuna benzetilen fotoğrafa olan ilgi ise gittikçe artıyor.

Fotoğraf sanatçısı ilgiden oldukça memnun. Yaptığı açıklamalarda  ‘Zeynep’in Görünüşü’ için Hollanda’daki birçok kentin yanı sıra Almanya ve İngiltere’den poster yapma teklifi geldiğini belirten Wennekendonk, fotoğrafın başarısını şu sözlerle açıklıyor:

“Gerçekte fotoğraf tabloya benzemiyor ama başörtüsü, ışık kırılması ve renkler insanlarda o çağrışımı yapıyor”

Fazladan 150 adet fotoğraf bastırdığını anlatan Wennekendonk, bunları sergi tanıtımı için bütün Avrupa’ya dağıttığını söylüyor.

Zeynep Oldukça Mutlu

Sanat camiasında büyük ilgi gösterdiği Zeynep ise yaşananlardan ötürü oldukça mutlu. Çalıştığı müzedeki ünlü bir serginin parçası olduğu için oldukça gurur duyan Zeynep, müzedeki fotoğrafları ve girişteki sergi afişini gururla herkese gösteriyor.

Kees Wennekendonk fotoğraf sergisi, 28 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

En İyi Termal Oteller Denildiğinde Öne Çıkan 10 Otel

2017’nin En İyi 10 Kompakt Fotoğraf Makinesi