Uzaydan dünyamızın nasıl göründüğü her zaman için ilgi çekici olmuştur.
Hatta çoğu zaman bizim için devasa olan yapıların, doğal oluşumların uzaydan görünüp görünmediğini merak etmişizdir.
Peki ya doğa olayları nasıl görünür hiç merak ettiniz mi?
Bu sorunun cevabının Rus kozmonot Sergey Ryazanskiy veriyor.
Yıldırım Düşme Görüntüleri Sosyal Medyayı Salladı
Заметил, что мой прошлый #timelapse многим понравился, спасибо за ваши комментарии! А вот и новый ролик//A new #timelapse video from the ISS pic.twitter.com/EveYKjpMqt
— Сергей Рязанский (@SergeyISS) August 18, 2017
20.saniyeden itibaren yıldırımlar çok net bir şekilde gözlemlenebilir.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev yapan Rus kozmonot Sergey Ryazanskiy, dünyadaki bir fırtına sırasında düşen yıldırımları görüntüledi. Üstelik bu görüntüleri kendi sosyal medya hesabında paylaşan kozmonot sosyal medyada yoğun ilgi gördü.
Rus kozmonot Ryazanskiy, UUİ’den çektiği yıldırım görüntülerini hızlandırılmış bir videoya dönüştürerek Twitter’da paylaştı.
Bu İlk Değil
Первые снимки со вчерашнего выхода в открытый космос (ВКД-43). Фото: @Astro2fish // Russian Spacewalk EVA-43. Photo by @Astro2fish pic.twitter.com/z4SK4hZrTf
— Сергей Рязанский (@SergeyISS) August 18, 2017
Ryazanskiy için paylaşımlarının yoğun ilgi çekmesi bir ilk değil. Rus kozmonot önceki günlerde de uzay yürüyüşünü fotoğraflamış ve sosyal medya hesaplarında yayınlamıştı. Tam 7 buçuk saat süren yürüyüşte Rus kozmonota Fyodor Yurçihin eşlik etmişti.
O Bir Rekortmen
Başarılı kozmonot Ryazanskiy aynı zamanda bir rekortmen. Kozmonot Oleg Kotov ile 2013 yılında 8 saat 7 dakikalık bir uzay yürüyüşü gerçekleştiren Ryazanskiy en uzun ulusal uzay yürüyüşü rekorunu kırmıştı.
Bonus: Yıldırımlar Nasıl Oluşur?
Oldukça büyüleyici ama bir miktarda ürkütücü olan yıldırımlar sık gözlene doğa olaylarından biridir.
Yıldırım buluttan buluta, ya da buluttan yere elektrik akımı iletilmesi olarak tanımlanabilir. Şimşek ve gök gürültüsüyle beraber gerçekleşen yıldırım ciddi bir elektrik akımı barındırır.
Yıldırımın nasıl düştüğü ve tam olarak ne olduğunu ilk betimleyen kişi ise Benjamin Franklin. İpekle kaplanmış bir uçurtma yapan Franklin bu uçurtmayı madeni bir tel bağlamış. Ardından uçurtma ipinin yerdeki ucuna ağır bir anahtar asan Franklin, anahtara bağladığı kalın ipek bir iple ve elektrikli bir havada uçurtmasını uçurmuş. Bu uçuş sırasında bulutlardan uçurmaya elektrik akımı geçtiğini gören Franklin, bu sayede yıldırımın tam olarak ne olduğunu tanımlayabilmiş.
Peki Yıldırımlar Neden Olur?
Bulutlar oldukça yüksek elektrik taşıma gücüne sahiptir. Eğer bir bulut kendine zıt yük taşıyan bir buluta yaklaşır, ya da karaya yaklaşırlarsa aralarında kuvvetli bir elektrik arkı oluşur. Yağmurlu yani nemli havalarda bulut-bulut arasında ve kara-bulut arasında bir elektrik sıçraması gerçekleşir. İşte bu olaya yıldırım denir. Ve bu esnada gördüğümüz ışık şimşek, ses ise gök gürültüsüdür.