in ,

Sevdiğiniz Sizi Sevmiyor Mu? Karşılıksız Aşk Kurbanı Mısınız? O Zaman Sizi Buraya Alalım

“Her canlı karşılıksız aşkı tadacaktır.”

Ağzımızdan yel alsın. Öyle bir şey olmasın. Sevelim, sevilelim. Sevdiğimiz kişi tarafından sevilelim hem de. Ancak hayat bazen hiç adil olmuyor. Karşılıksız aşk ise bu adaletsizliğin en acı veren durumlarından biri.

Peki ama karşılıksız aşk dendiğinde ne anlamamız gerekiyor? Sandığımızdan daha kompleks bir şey olabilir mi karşılıksız aşk? Zararlarını yanında faydaları da var mıdır? Karşılıksız aşk acısından kurtulma yöntemleri nelerdir? Yazarlar, şairler bu konuda ne düşünüyor?

Karşılıksız Aşk Nedir?

Karşılıksız ya da tek taraflı aşk, adından da anlaşılacağı üzere sevip de sevilmeyen kişilerin aşkıdır. Sevilen kişi (yani maşuk), aşık olunduğunun farkında olabilir de olmayabilir de. Ancak farkında olsa bile bu duyguları paylaşmadığı için seven kişinin yüreğinde derin yaralar bırakabilir.

Psikiyatrist Eric Burne, “Sex in Human Loving” adlı kitabında şöyle diyor:

“Tek taraflı aşk, aşksızlıktan daha iyidir. Ancak yarım ekmeği düşünün. Eninde sonunda o yarım ekmek küflenmeye mecburdur.”

Dr. Roy Baumeister’e göreyse bir kadın ya da erkek, sahip olduğu pek çok farklı özellik nedeniyle arzulanır. Ancak bir kişiyi, güzelliği, yakışıklılığı, zekası, statüsü nedeniyle arzulamak ancak bu aynı duygulara karşılık bulamamak tek taraflı aşkın doğmasına neden olur.

Aşık olunan kişiye duyguları ifade edememek ise depresyon, düşük özgüven, anksiyete, hızlı ruhsal değişimlere neden olabilir. Yani hoşlanılan kişinin en ufak bir olumlu hareketi, kişiyi gün içinde inanılmaz neşeli hale getirebilir. Yine hoşlanılan kişinin en ufak bir nötr ya da olumsuz hareketi de kişinin gününü zindan edebilir. Bu bağlamda karşılıksız seven aşığın modunda çok hızlı değişimler olabilir.

Karşılıksız Aşk Büyük Bir İlham Kaynağıdır

“Unrequited: Women and Romantic Obsession” adlı kitabın yazarı akademisyen Lisa Philips, karşılıksız aşkın bilim, yaratıcılık, sanat ve sorun çözümü konusunda şahane bir ilham kaynağı olduğunu ifade ediyor.

“Bilim, sanat, yaratıcılık, sorun çözümü gibi alanlardaki düşünce yapısı ile karşılıksız aşkın yapısı arasında benzerlik bulunuyor. İki farklı alanda da zamanı gelince ‘Ben bundan nasıl faydalanabilirim?’ veya ‘Bu süreç bana ne öğretti’ gibi sorgulamalara girişirsiniz.”

Karşılıksız Aşk Acısından Kurtulma Yolları

Bir insanı, o kişi size karşı aynı hislere sahip olmasa bile tüm kalbinizle seviyor olmanız kulağa oldukça romantik gelmektedir. Ancak realite bundan çok farklıdır. Sevip de sevilmemek duygusu çoğu zaman kaldırılması çok güç bir yüktür. Bu yük ise romantizmden olabildiğince uzaktır, adeta kahredicidir.

Peki ama karşılıksız aşk düşüncesinden nasıl kurtulabilirsiniz? Şimdi gelin büyük oranda hayatınızı zehreden bu durumdan kurtuluş reçetelerine bakalım.

Reddedilmek Acıtır

Reddedilmenin, hislerine karşılık bulamamanın duygusal olduğu kadar fiziksel açıdan da acıtıcı olduğunu bilmek gerekir.

Yakın zamanda yapılan Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel çalışma, duygusal acı ile fiziksel acının bazı durumlarda beyindeki aynı noktayı tetiklediğini ortaya koymuştur. “Kalbi kırık” ifadesi sadece bir metafor olmayabilir yani.

Bu yüzden hislerinize dilediğiniz şekilde karşılık bulamadığınız ve kalbinizin kırıldığını hissettiğiniz zaman sağlığınıza daha çok özen göstermeniz gerekiyor. Bu demek değil ki yatağa girip tüm gün yatmak ve melankolik şarkılar dinleyip kederden kedere savrulmak.

Yapmanız gereken gündelik hayatta biraz daha rahat hareket etmek. Yüksek stresli ortamlarda bulunmamak ve durumu kabullenip hayata kaldığı yerden devam etmeye çalışmak.

Yalnız Değilsiniz

Sosyal psikolog Roy Baumeister’e göre insanların %98’i hayatlarının bir döneminde mutlaka karşılıksız aşka tutulmuşlardır. Ayrıca reddedilmenin ve hislerine karşılık verilmemesinin üzüntü yanında kişiyi kötü hissettirdiği de doğrudur.

Ancak dediğimiz gibi yalnız değilsiniz. Bu açıdan düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekiyor. Bu aşkı saplantı haline getirip hem kendinize hem karşıdaki kişiye hem de çevrenizdeki kişilere hayatı zehir haline getirmemek için bazı savunma mekanizmalarını devreye sokmanız şart.

Baumeister, karşılıksız bir aşk yaşayan arkadaşının kendisine anlattığı bir olayı şöyle ifade ediyor:

“Ben o kişi için fazla naiftim. O kişi için doğru insan ben değildim. Gerçi bu durumu yeni fark ettiğim için şimdi böyle rahat konuşuyorum, ancak zamanında çok yanım yandı.”

Yani karşılıksız aşk tamamen mentalite meselesidir. Zamanla duyduğunuz acının şiddeti azalacaktır.

Karşılıksız Aşka Müptela Mısınız?

Eğer şu an karşılıksız aşktan muzdaripseniz dönüp hayatınıza yakından bakmanız gerekiyor. Yani hayatınız boyunca sürekli karşılıksız mı aşık oldunuz? Bunu alışkanlık haline mi getirdiniz?

Zira psikiyatrist Philip Shaver, sık sık karşılıksız aşka tutulan insanların çocukluklarını incelemek gerektiğine inanıyor. Yani ihtiyaç duyduğunda anne ve babasını yanında bulamayan çocuklar, ileriki yaşlarda karşılıksız aşka daha eğilimli oluyorlar.

Bu açıdan kişinin geçmiş tecrübelerini analiz etmesi ve bir psikiyatristle bu durumu tartışması, tekrar karşılıksız aşka tutulma ihtimalini azaltabilir.

Hayat Tek Bir Kişiden İbaret Değildir

Sevilen kişiden karşılık bulmak, kişinin hayatını müthiş derecede kaliteli hale getirebilir. Ancak karşılıksız aşkta ısrar etmek, çölde yüzmek istemekle aynı kapıya çıkar. Beyhudedir. Fuzulidir. Boşunadır. Yararsızdır.

Bu yüzden sizi seven, sizden hoşlanan kişiler bulmaya çalışın. Çevrenizdeki insanlarla iletişimi koparmayın. Karşılıksız aşkın verdiğ bunalımla gün içinde yapmak istediğiniz tek şey yalnız kalmak ve eve gidip hüzünlü müzikler dinleyip yaranızı kanatmak olacaktır. Ama böyle yapmayın. Bunu kendinize yapmayın.

Dışarı çıkın, sosyalleşin. Yeni insanlarla tanışın. Tanıştığınız bir kadın ya da erkekle zaman geçirmeye çalışın. O kişinin iyi yanlarını görmeye çalışın. Yani kafanızdaki takıntıyı atmaya çalışın ve zamanınızı sizi mutlu edecek şeylere ayırın.

Sevilen Açısından Karşılıksız Aşk

Karşılıksız aşk, seven kişi kadar sevilen kişi için de oldukça zor bir süreçtir. Sizi seven ancak aynı hisleri paylaşmadığınız kişinin hayatını kolaylaştırmanız bu açıdan büyük önem taşıyor.

Bir Şey Hissetmiyorsanız Net Olun

Sizi seven kişiye karşı hiçbir şey hissetmiyorsanız bu durumu net bir biçimde ifade edin. Yani amiyane tabirle kimseyi “yedekte bekletmeyin.” Bu bakımda mutabanızla direkt ve açık bir şekilde konuşmanız her iki taraf için de epey faydalı olacaktır. Karşınızdaki kişi bu konuşmadan sonra sinirlenebilir, üzülebilir, ağlayabilir, “Beni neden sevmiyorsun?” diye isyan edebilir; tüm bunlara karşın manzaranın netleşmesi herkesin kendi yoluna bakması bakımından oldukça sağlıklı olacaktır.

Görüşmeyi Azaltın

Eğer size aşık olan kişiyi okulda, sokakta, iş yerinde sıkça görüyorsanız; dahası bu kişi sizin arkadaşınız ise artık pek çok şey eskisi gibi olmayacaktır. Bu nedenle görüşme sıklığınızı azaltabilir, aynı ortamda bulunmamaya dikkat edebilirsiniz. Karşı taraf tüm bunlara rağmen ısrarcı oluyor ve siz de bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız iletişiminizi tamamen sonlandırmak en temizi olacaktır.

Karşılıksız Aşkın Faydaları

Yalnızlık, keder, efkar, kalp ağrısı karşılıksız aşkı berbat bir deneyim haline getirebilir. Bunun yanına stalk, takıntı, şiddet gibi karanlık unsurlar da girince karşılıksız aşkın faydalı olduğuna ikna olmak oldukça güç olabilir.

Ancak meseleye -Pollyannacılık yapmadan- olumlu olarak bakmak da mümkündür. Zira her insani durumda olduğu gibi karşılıksız aşk deneyiminden de pek çok şey öğrenebiliriz.

Aşkın Ne Demek Olduğunu Öğrenirsiniz

Aşk her zaman güllük gülistanlık bir duygu değildir. Duygusal anlamda yaşanabilecek en büyük acılardan birinin kaynağıdır aşk. Fakat birini gerçekten, -hiçbir şey beklemeden- sevmek, size aşkın gücünü ve saflığını öğretecektir. Karşılık bulduğunuz aşkların kıymetini anlamanız açısından karşılıksız aşk acısı çekmek kimi zaman hayırlı bir durum olabilir.

Sonraki İlişkilere Katkı Sağlar

Olaya biraz da pragmatik açıdan bakarsak karşılıksız aşkı yaşayan ve bir şekilde bu durumdan yakasını kurtaran insanlar, karşılık buldukları ilişkilerde benzer hataları yapmazlar ve sevdikleri kişiyle mutlu olmanın yollarını ararlar. Ya da bir ilişki öncesinde tedbirli olmayı öğrenirler. Böylece bir insanı iyice tanımadan önce o kişiye kalplerini kaptırmazlar.

Yalnızlığın Değerini Anlarsınız

Unutmayın, karşılıksız aşkın acısı büyük oranda geçecek ve yine hayattan zevk almaya başlayacaksınız. Karşılıksız aşk acısını hayatınızda bir evre olarak görebilirsiniz. Bu acının dozajı zamanla azaldıkça kendini tekrar iyi hissedecek ve iyi hissetmek için birilerine muhtaç olmadığınızı keşfedeceksiniz. Diğer bir ifadeyle yalnızlığın da bir tür nimet olduğunu fark etmeniz kuvvetle muhtemel.

Tutkularınızı Keşfedersiniz

Aşk acısı çekmek insanı gerçekten çaresiz kılabilir. Hele de bu karşılıksız aşk acısıysa kendinize dönmekten başka çareniz yoktur. Bu açıdan kendinizi hobilere, başka uğraşlara vererek hayatınızda hiç olmadığı kadar kendinizi geliştirebilirsiniz. Yani bir anlamda aşk acısına karşı yine aynı çetinlikte ve çetrefillikte bir uğraş bularak “çivi çiviyi söker” düşüncesinden hareketle kendinize yeni uğraşlar bulmanız çok faydalı olacaktır. Zira insan kendini başka bir insan nedeniyle çaresiz hissettiğinde mecburen kendi iç dünyasına döner. Kişinin kendi iç dünyasına dönmesi ise potansiyeli keşfetmek bakımından harikulade bir eylemdir.

Aşk Acısı ile Başa Çıkamayanlar Buraya! Kalbini Kıran O İnsafsızı Unutmanın Etkili Yolları ?

Karşılıksız aşkın yarattığı aşk acısı insanın canını çok acıtır, biliyoruz. Emoji Crew olarak boş durmadık ve aşk acısını gidermenin yollarını araştırdık. İşte karşınızda “Aşk acısı nasıl geçer?” sorusunun cevabı!

Can Yakıcı Karşılıksız Aşk Alıntıları

Aşkın her türlüsü edebiyatın ve sanatın ana malzemesi olmuştur daima. Bu bölümde de edebiyatta karşılıksız aşkın nasıl betimlendiğine bakmanızı istiyoruz çünkü duygularınıza tercüman olan pek çok etkileyici söz bulunuyor.

⇒ “Arzuyla yanıp tutuşmak ve bundan kimselere bahsedememek, insanın kendine verebileceği en büyük cezadır.” ―Federico García Lorca, Blood Wedding and Yerma

⇒  “Sevdiğimiz kadınların bundan habersiz olması ve umutların tükenmesi bile bizi beklemeye devam etmekten alıkoymaz.”  ― Marcel Proust, In the Shadow of Young Girls in Flower

⇒ “Birine tüm kalbini versen ve o kişi bunu istemese bile o kalbi geri alamazsın. Sonsuza kadar gitmiştir o kalp.” ― Sylvia Plath – The Silent Woman

(Not: Doğrusu Sylvia Plath’in bu sözünde İbrahim Tatlıses’in Bir Kulunu Çok Sevdim şarkısından esintiler bulmak mümkündür… “Bir kulunu çok sevdim, o beni hiç sevmiyor. Kalbimi ona verdim, artık geri vermiyor.”)

⇒ “Bir şeyi istediğini bilmekten daha kötü bir şey varsa, o da o şeye asla sahip olamayacağını bilmektedir.” ― James Patterson, The Angel Experiment

⇒ “Birini seviyorsanız ve o kişiden karşılık bulamıyorsanız sevmeye devam edin. İşte o aşk gerçektir ve acısı hiçbir acıya benzemez.”  ― Sarah Cross, Kill Me Softly

⇒ “Seni güzel olduğun için değil, sana bakarak kendimi daha çok keşfettiğim için seviyorum.”  ― Ramana Pemmaraju

⇒ “En üzüntü verici şey birine bir dakika uzaklıkta olmana rağmen duygusal anlamda o kişiyle aranda sonsuz mesafe olmasıdır.”  ― Sanober Khan 

“Karşılıksız aşk çok sıkıcı bir şey. Mavi gökyüzünün altında ağlayıp durmak enayilere ve manyaklara göre bir şeydir.” ― Alice Hoffman, Practical Magic

⇒  “Onun gözlerimden açan çiçekleri ve ellerimde çalan şarkılar duymasını isterdim.”   ― Francesca Lia Block, Dangerous Angels

⇒ “Çen Zai ile evlenmeden önce hiç kahve içmezdim. İçer içmez midem ağrırdı. Ama Çen Zai sevdiği için ben de onunla beraber içmek zorunda hissettim kendimi. Bazı zamanlar çok geç saatlere kadar çalışırdı; ben de yatmaz onunla birlikte kahve içerek ona arkadaşlık ederdim. Kahveyi sevmediğimi fark etmemişti bile. Anlamaması için acımı göstermemeye çalışırdım. Benden hoşlanmamasından öyle korkuyordum ki, her şeyde ona ayak uydurmak istiyordum.”  ― Tie Ning, The Bathing Women

⇒ “Aşk çok uzun bir kol olabilir, ancak yine de sarılmak için kısa kalabilir.” ― Megan McCafferty, Charmed Thirds

Karşılıksız Aşkı En İyi Anlatan Şarkılar

Edebiyat kadar müzik de aşk acısından, ayrılıktan, karşılıksız aşktan yoğun şekilde beslenmektedir. Son olarak size karşılıksız aşktan da keyif almanızı sağlayabilecek kadar güzel ve hüzünlü şarkılar sunmak istiyoruz.

Bob Marley – Waiting In Vain

“I don’t wanna wait in vain for your love.” (Onun aşkı için artık boş yere beklemek istemiyorum.)

Radiohead – Creep

“I want you to notice, when I’m not around. You’re so fuckin’ special. I wish I was special.” (Ben yokken bile beni fark etmeni istiyorum. Çok özelsin. Keşke ben de özel olsam.)

Coldplay – Shiver

“From the moment I wake, to the moment I sleep
I’ll be there by your side, just you try and stop me
I’ll be waiting in line
Just to see if you care, if you care.”

(Uyandığım andan uyuyana kadar, beni durdurman için yanında olacağım. Beni umursadığını görmek için yanında bekliyor olacağım.)

Pearl Jam – Black

“I know you’ll be a star in somebody else’s sky. But why, why, why can’t it be, can’t it be mine?” (Biliyorum, başkasının göğünde yıldız olacaksın. Ama neden, neden, neden benimkinde olmayasın?”

Morrissey – Black Cloud

“And I can woo you, I can amuse you. But there is nothing I can do to make you mine.” (Seni baştan çıkarabilirim, seni eğlendirebilirim. Ama seni benim yapabilecek hiçbir şey yok.”

3 Comments

Leave a Reply

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Game of Thrones’dan Sızıntı Önlemi: Diziye Birden Fazla Final Çekilecek!

Pazar Köşesi ( 11-17 Eylül 2017)