in ,

Türkiye’de İnternet Erişim Problemleri İçin Kullanabileceğiniz Araçlar

Türkiye’de Cuma gününün ilk saatleri olan politik olaylardan dolayı sosyal medya sayfalarına ulaşım tekrardan kısıtlama uygulanmakta.

Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube ve hatta Instagram dahil olmak üzere çoğu mesajlaşma imkanı bulunduran sosyal medya sayfalarına ulaşım yeterince zorken şu anda listeye de TTnet’e bağlı olan ev ve iş yerleri de dahil olmuş durumda. Benzer önlemlerin büyük şehirler dışında bazı bölgelerde hafta başı itibariyle kısıtlanmış olduğu da bilgiler arasında.

Popüler olarak kullanılan ZenMate benzeri uygulamalar ise sabahın ilk saatleri itibariyle ulaşılmaz durumdayken bu konuda neler yapılabilir ? Gelin size birkaç yöntemden bahsedelim.

sosyal medya ulaşım

Tor Kurun

Açılımı “The Onion Router” olan TOR, sizin bilgilerinizi sürekli olarak ağlarda bulunan anonim sunuculardan geçirerek takip edilmesi zor bir hale sokuyor. Ücretsiz ve kurulumu çok kolay bir sistem olsa da, çalışma şeklinden ötürü olarak çok yavaş ve kesinlikle gündelik kullanım için(video yayınlarını takip edebilmek, yüksek çözünürlük resim içerikli haberleri okumak vb.) tavsiye etmediğimiz bir yöntem. Ancak eğer gizliliğinize önem veriyorsanız işe yarayacak olmasına karşın, listedeki diğer yöntemlere de göz gezdirmenizi öneririz.

TOR kurmanın en kolay yolu “tarayıcı paketi(browser bundle)”ını yüklemeniz. Bu paketin içinde kurulum için istediğiniz her şey olmasıyla beraber birden fazla işletim sistemi için gerekli her aracı bulabilirsiniz.

Android için ise Orbot ve Orfox TOR ile benzer işlevlere sahip ve yine ücretsiz hizmetler.

Buradan TOR ve Orbot kurulumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

VPN veya Proxy Kullanın

VPN ya da çevirisiyle Sanal Ağ, belli başlı sansür veya engelleri aşmak adına internet trafik bilgilerinizi Dünya içerisindeki başka ülkelere yönlendirerek aşmanızı sağlar VPN sağlayıcıları sayıca fazla olmalarına karşın her ücretsiz olan önerilmemekle beraber bir VPN kurmadan önce kesinlikle araştırma yapmanızı ve kendinize uygun olan (gerek hizmetleri veya ödeme şekilleri olsun) birini bulup kurmanızı öneririz.

Popüler ücretli VPN’ler:

ExpressVPN

TorGuard

Ücretsiz veya reklam destekli olanlar:

VPNBook

Hotspot Shield

Hotspot Shield çoğumuzun zaten daha önceden aşina olduğu bir VPN. İstatistiklerine göre 15 Temmuz günü olan girişim esnasında ilk iki saat içerisinde Türkiye’deki kurulum oranı bir an %322 artmış.

Emin olamıyorsanız ise Lantern‘a bakmanızı tavsiye ederiz. Sadece ulaşmaya çalıştığınız sayfa engelliyse devreye giren bu hizmet, otomatik olarak trafik akışınızı yönlendirir. Proxy kullanma ihtiyacınız olmadıkça trafiğinize karışmayan bu hizmet normal akışınızı etkilemez, sadece engelli olma ihtimali olan yerlere girerken devreye girer.

DNS Ayarlarınızı Değiştirin

Büyük çaplı yapılan kısıtlamalar sıkça DNS ya da Domain Name System üzerinden yapılır. Sabit DNS’inizi Google veya OpenNIC gibi bir sağlayıcının DNS’iyle değiştirmek bunu aşmanızı sağlayabilir.

Eşdüzey(peer-to-peer) Mesajlaşma Kullanın

FireChat, telefonunuzda WhatsApp, Facebook Messenger, LINE gibi programlara erişim sağlayamadığınızda kullanabileceğiniz yararlı bir program. Bölünmeden erişebilmeniz için eşdüzey ağ bağlantısı sağlayan bu program, mobil data hizmetleri düzgün cevap vermezken bile kullanılabilir oluşuyla avantaj kazanandıranlardan.

Bilgisayar üzerinde yapacağınız konuşmalar için de Cryptocat, “Herkes özel olarak konuşabilmeli” sloganına sahip bir açık kaynak(isteyen herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği/geliştirebileceği) bir yazılım. Mesajlaşmadan dosya paylaşımına kadar tamamen siz ve karşınızdakiyle özel olarak ve güvende kalacak konuşmalar için biçilmiş kaftan.

Tek Bir Uygulamaya Bağlı Kalmayın

Sırf tek uygulamaya erişim sağlanamıyor diye hepsine erişim yok demek değildir. Twitter’a giremiyorsanız, belki Tumblr açık olabilir. YouTube’a giremiyorsanız DailyMotion erişime eskisi gibi devam ediyor olabilir. ZenMate kullanamıyorsanız başka kullanabileceğiniz yazılımları bulmak mümkün. İnternetin her kıtaya kıyısı olan geniş bir okyanus olduğunu unutmayın. Tüm limanların kapatılması olası olmayan bir ihtimaldir.

 

Kaynak: https://techcrunch.com/2016/11/04/turkey-blocks-social-media-again-to-stall-protests-heres-how-to-access-them/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Vejetaryan Et Yerse

Vejetaryenlik Nedir? Vejetaryen İlk Kez Et Yerse Ne Hisseder?

Yurdum İnsanından İnciler: Artık Terlik Silah Sayılıyor