in ,

Kanser Hastası Genç Kız Dondurulmak İçin Verdiği Hukuk Mücadelesini Kazandı

Yaşamdan sonra hayat var mı? Ölünce bedenimize ne olduğunu biliyoruz, peki ya ruhumuza? Ahiret, kıyamet tüm bunlar gerçek mi, yoksa dini ritüeller mi?

Tüm bu sorular yıllardır sorulur ama  cevaplamak neredeyse imkansızdır.Günümüz teknolojisiyle birlikte insanoğlu ölümle ve sonrasıyla ilgili yeni sorularla karşı karşıya kalmış durumda.Lonra’da yaşayan 14 yaşındaki bir genç kızın oldukça tartışmalı isteği bu sorulara bir yenisi daha ekledi.

Vücudumun Dondurulmasını İstiyorum!

14 yaşında adı açıklanmayan  genç kız vücudunun doldurulmasını isteğiyle hem gündeme bomba gibi düştü, hemde ölmeden önce tarihi bir yasal mücadeleyi kazandı.

BBC’de yer alan habere göre adı açıklanmayan genç kız oldukça ender görülen ve tedavisi mümkün olmayan bir kanser türüyle baş ediyordu. Ölümüne kesin gözüyle bakılan genç kız, annesinin himayesinde vücudunun dondurulmasını ve ilerleyen zamanlarda hastalığına tedavi bulunduğunda çözülmesi talebiyle mahkemeye başvurdu.

Yüksek Mahkeme genç kızın isteğini değerlendirmeye aldı.

Ölmek Üzere Olan Genç Kız Vücudunun Doldurulması İçin Açtığı Davayı Kazandı

Dava boyunca medyanın olayı duymasını engelleyen Hakim Peter Jackson mahkemeye gelemeyecek kadar ağır durumda olan genç kızı hastanede ziyaret etti.Hakim Jackson dava karşısında hissettiklerini şu şekilde ifade ediyor:

‘Bu genç kızın verdiği kararla ve genç yaşında karşı karşıyaya kaldığı bu durumla cesurca başa çıkmasında  çok etkilendim. Türünün tek örneği olan bu davanın mahkeme salonlarına gelmesini şaşırtıcı bulmuyorum. Bu ilerleyen bilimsel gelişmelerin beraberinde getirdiği ve hukuka sorduğu sorulardan biri’

Genç kız hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce kararını açıklayan Yüksek Mahkeme genç kızın talebine karşı gelemedi ve bu kararı almaktan kızın annesinin sorumlu olduğuna karar verdi. Kızını tüm dava süreci boyunca destekleyen anne ve kızı dava sonunda bir zafer kazanmıştı.

Kasım ayında hayatını kaybeden kızın bedeni doldurulma işlemin yapılması için Amerika’ya götürüldü.

Genç Kızın Son İsteği

Ölmek Üzere Olan Genç Kız Vücudunun Doldurulması İçin Açtığı Davayı Kazandı

Dava sırasında  genç kızın hakime yazdığı mektupsa herşeyi özetler nitelikte.

‘ Bana neden bu tuhaf şeyi istediğimi açıklamamı istemişsiniz. Daha 14 yaşındayım ve ölmek istemiyorum. Ama ölüyorum.Vücudumun doldurulması bana tedavi olarak uyanma şansını verebilir Bundan yüzyıllar sonra gerçekleşse bile bu şansı hakediyorum.Ben uzun süre yaşamak istiyorum, toprağın altına gömülmek değil. Bu şansı değerlendirmek istiyorum. Bu benim tek dileğim.’

Baba Engeli

Annesi ve babası uzun yıllar önce boşanmış olan genç kızın 8 yıldır görmediği babası bu duruma çok sıcak bakmıyordu.

‘Tedavi olsa bile bunun ne zaman olacağı belli değil. Diyelim ki bundan 200 yıl sonra hayata geri döndü, etrafında hiçbir yakınını bulamayacak. Belkide hiç birşey hatırlamayacak. O tüm bunlarla baş etmek için daha çok küçük.Üstüne üstlük uyandığında Amerika’da olacak’

Bir süre sonra fikrini değiştiren baba, kızının kararına saygı duyduğunu açıkladı. Mahkemeninde bu konuda karar verme yetkisini anneye vermesiyle birlikte baba engeli ortadan kalkmış oldu.

Sürecin Tamamlanması

Özel bir şirket tarafından gerçekleştirilen işlemin maliyeti yaklaşık £37,000. Aile bu işlemin masraflarını karşılayabilmek için kriyojenik doldurulma işlemini destekleyen kuruluşların ve gönüllülerin desteğini aldı.

Kasım ayında arzusunun gerçekleşeceğini bilerek hayatını kaybeden genç kız huzur içinde öldü. Ölümünden hemen birkaç dakika sonra  dondurulma işlemine hazırlanmaya başlayan genç kızın bedeni hızlıca Amerika’da ki tesislere taşındı.

Dondurulma İşlemi Nasıl Yapılıyor?

vucudu-dondurulan-genc-kiz

 

Kriyojenik bir çeşit dondurma işlemi. Bu işlem sırasında özel bir prosedür takip edilerek kişinin tüm vücudu donduruluyor.Ölümden hemen sonra başlayan prosedürde önce vücuttaki kan anti-friz bir madde ile değiştiriliyor ardından vücut  sıcaklığı kademeli olarak değiştiriliyor.Bu sayede doku ölümü gerçekleşmeden vücut koruma altına alınıyor. Şu an için sadece Amerika ve Rusya’da bulunan özel tesislerde saklanan bedenler oldukça düşük sıcaklıklarda( -130C’den daha az) sıvı nitrojen içinde muhafaza ediliyor.

İngiltere’de genç kızın ölümünden sonra basına yansıyan bu olay akıllara pek çok soruyu getiriyor. Doğal düzene bu kadar müdahale etmek ve uzun yaşama isteğiyle akışı bozmak ne kadar etik tartışıladursun, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelerin bizi daha pek çok çelişkiye sürükleyeceği kesin.Şahsen ben her canlının doğum gibi ölüm karşısında da hazırlıklı olması gerektiğine inanıyorum. Peki ya siz genç kızla aynı durumda olsaydınız dondurulmayı tercih eder miydiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

instagram canlı yayın

Instagramda Takip Etmeyenler Nasıl Bulunur?

Bir Kadeh Şarap, Spor Salonundaki Bir Saate Eşdeğer! 🍷=🕑