in ,

İş Dilinde Emoji Kullanımı Nasıl Olmalı?

Emoji kullanımı her alanda yaygınlaşmaya devam ederken emojileri kullanırken en tedirgin olduğumuz yer kuşkusuz iş konuşmaları. Patronunuzla, iş arkadaşlarınızla ya da müşterilerinizle konuşurken onlara emoji içeren mesajlar göndermek mantıklı mı? Aslına bakılırsa bu konudaki genel kanı emojilerin iş dili için yeteri kadar profesyonel olmadığı yönünde ama yapılan araştırmalar bu ön yargının gün geçtikçe değiştiğini gösteriyor.

“Public relations tactics journal’ın” yaptığı son araştırmalara göre, her yüz yöneticiden 61’i iş dilinde gerekli durumlarda emoji kullanılabileceğini kalan 29’u ise iş dilinde emoji kullanımının profesyonel olmayacağını düşünüyor. Aynı soru çalışanlara sorulduğunda ise her yüz çalışandan 59’u emoji kullanımını desteklerken 41’i emoji kullanmanın gerekli olmadığını düşünüyor. Bu rakamlar bize emojilerle ilgili ön yargıların ortadan kalkmaya başladığını açıkça gösteriyor. Araştırmayı yapan kuruluş iş dilinde emoji kullanılabileceği sonucuna varıyor. Peki emojileri iş dilinde nasıl kullanmalıyız? İş dilinde emoji kullanımının kendine has yöntemleri var mı?

1.Emoji Kullanımını Sınırlandırın

Emoji kullanmak iş konuşmalarındaki verimi arttırabilir ama kullandığınız emoji sayısı bu noktada çok kritik. Kullanacağınız emojileri mümkün olduğu kadar sınırlı sayıda tutmaya çalışmanız çok önemli aksi durumlarda yazdığınız mesajlar ciddiyetsiz olarak değerlendirilebilir.

2.Mesajı Kime Yazdığınızı Dikkate Alın

Emoji içerikli mesajı iş arkadaşınıza mı, patronunuza mı yoksa müşterinize mi göndereceğinize göre kullanacağınız emojileri seçmeniz iş dilinde emoji kullanımının en önemli noktası. Yani muhatabınıza göre kullanacağınız emojileri seçmelisiniz. Örneğin patronunuza daha resmi bir ağızdan durumu özetleyen emojiler kullanarak mesajlaşmaya renk katabileceğiniz gibi doğru yerde doğru emojiler kullanarak iş arkadaşlarınızla daha eğlenceli iş sohbetlerine sahip olabilirsiniz.

3.Konuşulan Konuyu İyi Analiz Edin

Emoji kullanmadan yapmanız gereken başka önemli şey ise konuşulan konuya hakim olup duruma uygun emojiler kullanmak. Çok ciddi bir toplantı tarihinin konuşulduğu bir anda kimse aşırı gülen emojiler görmek istemez. Bu sizi konunun dışına iteceği gibi kaba ve gereksiz gösterebilir.

4.Kullandığınız Emojilerin Anlamlarından Emin Olun

Anlamını bilmediğiniz bir emojiji bir iş konuşmasında asla kullanmayın. Konuyla ilgili olduğundan emin olduğunuz ve anlamını bildiğiniz emojilerlerle kendinizi sınırlayın. Anlamını bilmediğiniz emojiler yanlış anlaşılmanıza sebep olabilir.

5.Emojilerle Birlikte Kelimelerinize Odaklanın

Emeji içerikli mesajlar iş dilinde çok yeni ve kullanımı yaygın değil bu yüzden önceliği her zaman seçtiğiniz sözcüklere verin. Unutmayın emojiler sadece size yardımcı olabilir. Sizin asıl enstrümanlarınız sözcükleriniz.

6.Sözlü İletişim En İyisi Olabilir

Bir iş konuşmasında tüm bunlara rağmen verimli bir sohbet yakalayamıyorsanız en iyi sözlü iletişim olabilir. Sözcüklerden bir türlü emin olamadığınız, mesajları yazıp yazıp sildiğiniz zamanlarda  cesur olun ve sözlü iletişimi deneyin sorunların çözümüne katkısı olacaktır.

İş Dilinde Emoji Örnekleri:

🇹🇷💲☝️Türkiye’de dolar zirveyi gördü! 

⛽️📈™️📉Artan benzin fiyatları ticaret hacmini düşürüyor!

🇹🇷💲📈Türkiye’de yabancı sermaye yatırımları azalma eğliminde. 

Gördüğünüz gibi emojilerle iş dünyasında kendinizi ifade etmek için kullanılabilir ama yukarda bahsedilen önerileri dikkate almak iş dilinde emoji kullanımı için çok önemli. Emojilerin iş dilinde en önemli faydaları de evet ve hayır diyebilmenizi ya da durumlara gerçekçi ve kolay tepkiler vermenize yardımcı olmaları. Örneğin beğendiğiniz bir durumda ? ya da tam dersi durumlarda ? emojilerini kullanarak işin içinden kolayca çıkabilirsiniz. Beğendiğiniz bir projeye güzel sözler düşünmek yerine ? emojisini kullanamak daha kolay değil mi?

İş dilinde emoji kullanmak ülkemizde çok yaygın olmasa da dünya bu konuda emojilere şans veriyor peki sizce emojiler iş dilinde olmalı mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Herkesin Gözü Bu Otomobil Markasında: Tesla Neden Bu Kadar Özel?

Japon Eğitim Sisteminin Kıskanılası 10 Özelliği