in ,

Japon Eğitim Sisteminin Kıskanılası 10 Özelliği

Japon halkı oldum olası zekaları, sağlıklı oluşları ve nezaketleri ile tanınan bir topluluk. Dünya ile olan farkları neler diye düşünebilirsiniz ancak biz bunun eğitim sistemleri ile alakalı olduğuna neredeyse tamamen ikna olmuş durumdayız. Neden mi ? Gelin bu 10 maddede bunlardan biraz bahsedelim.

japon-egitim-sistemi1

1. Eğitimden Önce Ahlak Değerleri

Japon eğitim sisteminde öğrenciler 10 yaşına gelinceye kadar (bizim sistemimizde 4. sınıfa kadar) sınav olmuyorlar. Sadece bizim ara sınav diyebileceğimiz seviyede küçük sınavlar olarak gördüklerini anladıklarından emin olunuyor. Sınavlar yerine ise eğitim hayatlarının ilk üç yılını öğrenciler karakterlerini geliştirmeye ve görgülü olmayı öğreniyorlar. Bunlar içinde en çok öne çıkanları ise hayvan ve insanlara nazik davranmak, cömertlik, empati ve şefkatli davranmak. Bunların dışında ise kendini kontrol edebilmek, adalet ve cesaret gibi konseptler de öğretilenler arasında.

japon-egitim-sistemi-sakura

2.Akademik Yıl 1 Nisan’da Başlar

Şaka gibi gelse de aslında akademik ve iş yılının bizlerin alışık olduğumuz gibi Eylül ayında başlamaz. Bu gün ise genellikle göze en güzel gözüken doğa olaylarından biri olan sakura ağaçlarının çiçeklenmesi ile çakışır. Akademik yıl ise 1 Nisan – 20 Haziran, 1 Eylül-26 Aralık ve 7 Ocak-25 Mart olarak üç döneme bölünmüştür. Öğrenciler yazlarının altı haftası tatil yapabilirken dönemler arası da ikişer haftalık tatiller bulunur.

japon-egitim-sistemi-temizlik

3. Çoğu Japon Okulunun Temizliği Öğrencilerin Sorumluluğundadır

Çoğu Japon okulu hademe tutmaz ve öğrenciler sınıfları, kafeteryaları, hatta tuvaletleri bile yıl boyunca atanmış sıralarla temizlerler. Temizlik esnasında öğrenciler belli yerler için gruplara ayrılır ve yıl boyunca temizledikleri yerler atanmış sıraya göre değişim gösterir. Japon eğitim sistemine göre bu yapılan temizlikler öğrencilere birbirlerine yardım etmeyi ve takım olarak çalışabilmeyi öğretir. Aynı zamanda bu sistem, öğrencilerin kendi zamanından ve enerjilerini temel alarak işlediğinden öğrencilerin kendi ve başkalarının işlerine saygı duymasına sebep olur.

japon-egitim-sistemi-ogun

4. Öğle Yemekleri Önceden Belirlenmiş Menüler ile Sınıfta Yenir

Japon eğitim sistemi öğrencilerinin dengeli ve sağlıklı yediğinden emin olmak adına ellerinden geleni yaparlarken öğrenciler öğünlerini sınıflarında yerler. Yemekler ise yetkin aşçıların yanı sıra sağlık uzmanları tarafından seçilerek menüye ekleniyor. Tüm öğrenciler de öğretmenleri ile yemek yemek durumunda. Bu da öğrenci ve öğretmen ilişkilerinin gelişmesinde büyük bir rol oynuyor.

japon-egitim-sistemi-calisma

5.Okul Sonrası Atölye Çalışmaları Popüler

İyi bir ortaokul ya da liseye girmek adına, Japon öğrenciler sık olarak ders saatleri sonrası atölye çalışmalarına ya da ek derslere kalıyorlar. Okul günlerinin sekiz saat olmasının yanı sıra hafta sonları da yapılan bu atölyeler öğrencilerin derslerden kalmamasını garantiye alacak türden. Özellikle ortaokul öncesi çocukların akşam saatlerinde toplu olarak eve dönmeleri doğal manzaralar arasında.

japon-egitim-sistemi-shodo

6. Alışık Olunan Dersler Dışında Hat ve Şiir de Öğretiliyor

Japon hat, ya da Japonca okunuşu ile Shodo, bambu fırçanın mürekkebe batırılarak pirinç kağıdı üzerine hiyeroglif yazımı olarak yapılıyor. Japonlar için Shodo, geleneksel resimler kadar popüler bir sanat. Diğer yandan Haiku, basit ifade şekilleriyle okuyuculara aktarabildiği kadar derin duygular anlatan kısa Japon şiir sanatı. Ve bu iki sanat biçimi de öğrencilerin kültürlerinden ayrı kalmamaları adına özellikle öğretilen dersler arasında.

japon-egitim-sistemi

7. Tüm Öğrenciler Üniforma Giyiyor

Neredeyse Japon lise öğrencilerinin tamamı okula üniforma ile gitmek durumundalar. Belli okulların kendine özgü kıyafet kuralları olsa da, erkekler ordu usulü üniformalar giyerken kadınlar da denizci usulü üniformalarla okula geliyor. Giydirilme amacı ise sosyal farklılıkların ortadan kaldırılarak öğrencilerin daha rahat bir çalışma ortamına sokulmaları.

japon-egitim-sistemi-devamlilik

8. Okul Devamlılığı %99.99 Oranında

Ülkemizde eğer okuyabilen öğrencilerin bile hayatında en az bir kez dersi ekmiş olduğu ya da hasta numarası yapmış olduğu gerçeği bir yana, Japonya içerisinde öğrencilerin hiçbiri bunları yapmıyor. Bunu bırakın okula geç varmak bile söz konusu olmayan bir durum. Bundan daha şaşırtıcı olan ise öğrencilerin yaklaşık %91’inin neredeyse hiç bir zaman hocanın dediklerini duymazdan gelmiyor oluşu bulunan raporlarla çıkartılmış bir istatistik. Türkiye ile kıyaslamamıza gerek yok sanırım.

japon-egitim-sistemi-sinav

9. Tek Sınav Tüm Geleceklerini Belirliyor

Ülkemizde bulunan sınav sistemine benzer bir şekilde, lise öğrencileri de son yıllarında çok önemli bir sınava tabii tutuluyorlar. Sınav sonuçlarına göre öğrenciler gidecekleri üniversiteyi seçiyor ve buna göre akademik hayatlarına devam ediyorlar. Tabii ki eğer gerekli puanı yakalayabilirlerse. Yakalayamayanlar ise genellikle üniversiteye gitmiyorlar. Buna rağmen lise öğrencilerinin %76’sı lise eğitimi bittikten sonra bir üniversitede devam ediyorlar. Hazırlık sürecini göz önünde bulundurunca bunu ‘sınav cehennemi’ olarak anmıyor oluşlarına şaşırmamak lazım.

10. Üniversite Yılları Kişilerin Hayatlarındaki En İyi ‘Tatilleri’

‘Sınav cehennemi’ sonrasında genelde öğrenciler uzun bir ara veriyorlar. Hatta üniversite yılları Japonlar tarafından hayatlarının en iyi yılları olarak tanımlanıyor. Bazıları ise iş hayatı öncesi ‘tatil’ olarak anıyor.

 

Bizim sistemimizle karşılaştırıldığı zaman sizce Japon sistemi nasıl ? Benzer bir sistem burada uygulandığı zaman daha iyi bir nesil yetişme ihtimali sizce neler? Haydi bize yorumlarda anlatın!

Kaynak: Bright Side

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İş Dilinde Emoji Kullanımı Nasıl Olmalı?

Hayır Diyebilmenin Yolları

Çocuklara Yetişkin Olmanın En İyi ve En Kötü Yanları Sorulursa…