Dünyanın gidişatını eleştirmek için sebep bulmak bu günlerde hiç zor değil. Yarınımız için endişelenmediğimiz, bizi daha kötü günlerin beklediğini duymadığımız gün yok gibi. Bu kadar karamsar düşünürsek işin içinden çıkmak hepimiz için gerçekten çok zor. Dünyada yarınlarımız için güzel şeyler de oluyor, dedirten fikirler ve projeler yarın için umutlarımızı taze tutmamıza yardımcı olabilir. Geleceğe dair umutları arttıran ve dünyayı değiştiren sekiz muhteşem fikir sizin de içinizde bir umut ışığı yakacaktır.
Ninja Virüsler
Birçoğumuzun bildiği gibi insanlığı bekleyen en ciddi tehditlerden bir tanesi antibiyotiklere dirençli bakteriler. Bu bakterilerin çoğalması toplum sağlığını ve insanlığın geleceğini tehdit ediyordu ancak Massey Üniversitesinden Heather Hendrickson ve ekibi geliştirdikleri zararsız bir virüsü insana enjekte ederek, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerle mücadele etmenin yolunu buldular. Bu zararsız virüsler Ninja Virüsler olarak adlandırılıyor ve insanlığın geleceği için hayati öneme sahipler.
Yüksek Uçan Süper Jetler
Queensland Üniversitesi geliştirdiği süpersonik jet fikriyle insanlığın ufkunu açacak bir proje ile karşımıza çıkıyor. Bu yeni teknoloji, yakın gelecekte çok hızlı ve ucuz ulaşımın yolunu açmakla kalmayıp, uzayda seyahat edebilme fikrinin de kapılarını aralıyor.
Geri Dönüştürülebilir Elektronik Çöpler
Teknolojinin getirilerini inkar etmek mümkün değil fakat çevremiz için yarattığı tehdit de getirileri kadar büyük. Elektronik çöpler çevremiz açısından ciddi bir sorun olma yolunda ilerliyor ancak Veena Sahajwalla’nın her şehre küçük geri dönüşüm fabrikaları fikri bu probleme çözüm olabilir. Elektronik çöpler aslında geri dönüştürülebilseler hazine değerindeler. Örneğin eski akıllı telefonunuz birçok geri dönüştürülebilir metal ve değerli parça içeriyor. Elektronik çöpleri öylece terk etmek yerine bu fikirde olduğu gibi geri dönüştürebilsek hem dünyamız için hem de ekonomi için iyi şeyler yapmış oluruz.
Beynin Zayıflıklarının Giderilmesi
Beyin, insanın en kompleks organı ve beyinle ilgili problemlerin çözümü değer sorunlara göre daha zor. Laboratuvar ortamında yapay beyin dokusu üretmek yoluyla beyinde ortaya çıkabilecek hasar ve zayıflıkların ortadan kaldırılması, geleceğimiz açısından dikkate alınması gereken parlak bir fikir.
Atık Suların Arıtılması
Dünyanın karşılaşması muhtemel en büyük tehditlerden biri kuraklık olarak anlatılır. Kuralıkla mücadele etmek için elimizdeki en somut fikir atık suların arıtılarak tekrar kullanılması. Yani tuvalette bir kere kullandığınız su arıtılıp tekrar evinize gelecek. Bu fikir pek cazip görünmese de dünyanın geleceği için hayati öneme sahip.
Küresel Isınma Karşıtı Çarşaf
Dünyanın ısınmasının önüne geçmek için dünya ile güneş arasına, dünyanın yer çekimi sayesinde dengede kalabilecek bir madde işe yarayabilir mi? Kulağa çok çılgın gelse de NASA ve bilim adamları bir çarşaf gibi dünya ve güneş arasına konulacak bu maddenin yapılabilirliği üzerine çalışıyorlar.
Sürücüsüz Arabalar
Hiç kuşkusuz ki, düzgün çalışan bir otomasyon sistemi oluşturulursa sürücüsüz çalışan arabalar trafik kazaları ve trafik sıkışıklığı gibi büyük dertlerimizi çözebilir. Eğer bu fikir bir proje olarak hayata geçerse, dünya daha kolay yaşanabilir bir yer olacaktır.
Arttırılmış Sanal Gerçeklik
Geçtiğimiz yıl, sanal gerçeklik uygulamalarının günlük hayattaki sonuçlarını görmemiz açısından önemli bir yıldı ama uzmanlara göre bu yaşadıklarımız gelecekte bizi bekleyen arttırılmış sanal gerçeklik yanında hiçbir şey. Arttırılmış sanal gerçeklik projeleri, evlerimizden şehirlerimize, iş hayatımızdan boş zaman aktivitelerine kadar tüm hayatımızı baştan sona değiştirecek gibi görünüyor.
Fikir ve projelerden bazıları kulağa çok çılgın gözükse de, BBC‘ye göre bizi bekleyen geleceği daha yaşanabilir yapacak projeler bunlar. Bu projeler dünyayı daha iyi bir yer yapar mı bilinmez ama hayatlarımızı tamamen değiştirebilecekleri kesin.