in , ,

Bilim Dünyası Açıkladı: Testesteron Seviyeniz Dinlendiğiniz Müzikleri Etkiliyor! 🎸🎸

Müzik zevkimiz neye göre oluşur?

Kültürümüz, yetiştirildiğimiz coğrafya, dilimiz…

Peki ya hormonlarımız?

Sıkı durum bilim insanları hormonlarımızın sevdiğimiz müzikler üzerinde oldukça etkili olduğunu açıkladı.

Testesteron Miktarı Arttıkça Müzik Sertleşiyor

Müzik zevkinde biyolojik özelliklerimizin ve yapımızın ne kadar etkili olduğunu tespit etmek üzere yola çıkan bilim insanları oldukça ilgi çekici bir sonuçla karşılaştı.

Araştırma sonuçlarına göre, testesteron seviyesi yüksek erkekler çoğunlukla rock ve heavy metal müzikler dinlemekten keyif alıyor. Jazz ve daha hafif müzikleri ise daha az testesteron taşıyan erkekler tercih ediyor.

Testesteron ve Müzik Zevki Arasındaki Bağ Ne?

Bilim insanlarına göre testesteron hormonu beyinde bulunan amigdala bölgesi doğrudan etkiliyor. Amigdala bölgesi beynimizde duyguları kontrol eden ve deneyimlere olumlu veya olumsuz olarak tepki veren bölge olarak biliniyor.

Testesteron hormonunu daha fazla salgılayan erkekler duyguları konusunda daha hakimiyetçi ve daha hırçın oluyor. Bu nedenle de daha asi ve aykırı müzikleri dinlemeye yatkınlar.

“Daha güçlü ve kontrolcü karakterler hard rock müzikler dinlerken, duygularını kolay kontrol edemeyen erkekler daha hafif, jazz veya klasik müzik gibi türleri tercih ediyor.”

Nagasaki Üniversitesi’nden Hirokazu Doi

37 Erkek ve 39 Kadın Üzerinde Çalışıldı

37 erkek ve 39 kadın üzerinde yapılan çalışmada, katılımcıların çoğunluğu üniversite öğrencilerinden seçildi.

Seçilen deneklere 25 farklı parça dinletilerek hangilerinden daha çok keyif aldıkları soruldu. Bu esnada katılımcılardan testesteron seviyelerini ölçmek için örnekler de alındı.

Kadınlar Bu Araştırma Sonuçlarına Dahil Edilmedi

Testesteron hormonuna çok düşük oranlarda sahip olan kadınlara ise araştırma sonuçlarına dahil edilmedi. Bilim insanları bu seviyedeki testesteronun ölçülmeye değer bir etki yaratamayacağını belirtiyor.

Müzik Seçimlerimiz Psikolojik Yatkınlıklarımız Üzerinde Etkili

Bilim insanları uzun süredir insan psikolojisi ve müzik ilişkisi üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalardan biri de New York Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülüyor. Araştırmada insanları müzik tercihleri ile psikolojik yatkınlıkları arasında ilişki kurulmaya çalışılıyor.

Rap Müzik Dinleyenlere Dikkat!

Şu ana kadar elde edilen bulgular psikopatik eğilimler gösteren bireylerin rap müziğe daha fazla ilgi duyduğunu ortaya koyuyor. Daha düşük eğilimlere sahip olan katılımcılar ise pop müziği tercih ediyor.

Henüz yayınlanmayan bu iki araştırmanın bilim insanlarına yeni bakış açıları kazandıracağını söylemek ise mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Amazon Dünyanın İlk Kasasız ve Kasiyersiz Süpermarketini Açtı

2018 Oscar Ödülleri Adayları Açıklandı! Bu Yılın Gündeminde 13 Adaylıkla “The Shape of Water” Var 🎥