in ,

Monami, LC Waikiki, Muz: İlkokulda Statü Farkı Yaratan Objeler

Emoji’deki yazılarımızı 7’den 70’e kadar pek çok yaş grubundan insan okuyor. Ama özellikle şu an “millenial” olarak adlandırılan ve yaklaşık 1980-2000 yılları arasında doğan neslin daha iyi anlayabileceği bir durum var: İlkokulda statü farkı yaratan objeler!

Sınıftaki bir kişinin sahip olduğu ve diğer çocukların da sahip olmak, dokunmak, kullanmak için can attığı bu nesneler, daha çocuk yaşta zenginlik/fakirlik, alım gücü, baba mesleği gibi konularla tanışmaya yol açardı.

Biz de şu an 20 ve 30’lu yaşlarını süren kişilerin çok daha iyi idrak edebileceği bu nesnelerden bazılarını derledik.

Metal Kalemtıraş

O manzara hemen gözünüzün önüne gelmiştir: Sınıftaki çöp kovasının etrafında öbeklenmiş, hararetle kalem açan çocuklar. Kiminin kalemi aça aça biter, ucu sürekli kırılır; kimi de kaliteli kalemlerini jilet gibi keskin metal kalemtıraşıyla açardı. Orada anlaşılırdı aslında paranın kaliteyi satın alabileceği…

36’lı Monami Pastel Boya Seti

İlkokulun kimilerine göre en keyifli kimilerine göre de en azap verici derslerinden biri olan resim dersinde, bazı arkadaşlarımız envai çeşit renge sahip 36’lı pastel boya setiyle sınıfa gelirdi. Kimileri 6 rengi toparlayamazken bu öğrenciler her renkten istifade ederek çizerdi bacası tüten, güneş açan manzara resmini…

LC Waikiki’den Giyinmek

Şimdilerde LC Waikiki pek de olumlu çağrışımlar yapan bir giyim mağazası olmasa da özellikle 90’ların sonu 2000’lerin başında LCW demek kalite demekti. Maymunlu LCW eşofman takımı giymek, baya baya bir statü göstergesiydi. Şimdilerde 7-8 yaşlarındaki çocuklarda görülen Lacoste, Columbia, North Face gibi mağazaların ürünlerine denk sayabiliriz o zamanın LCW ürünlerini.

Muz

Evet muz. Hatta karpuz, mandalina, çilek, kiraz gibi meyveleri de sayabiliriz ama muz statü göstergesi yiyeceklerin başında gelirdi. Bazı duyarlı öğretmenler de veli toplantılarında beslenmeye muz konmamasını tavsiye ederlerdi, hani alan var alamayan var. Buna karşın bazen sınıftaki öğrencilerden birinin elinde muz görülürdü. Gerçi şu an bile pek ucuz bir meyve sayılmaz muz. Zaten şu ülkede her şey pahalı da muz ve pizza geçmişten gelen pahalılıklarını bugün bile sürdürüyorlar.

Bianchi Bisiklet

İlkokulda Statü Farkı Yaratan Objeler

Artık mahalle aralarında bisikletle gezen çocuk görmek zorlaştı. Çocuklar genelde evde oturup Enes Batur izlemeyi tercih ediyorlar. Ancak eskiden “bisiklet çetesi” diyebileceğimiz çocuklar olurdu. Okuldan eve gelip önlüğü çıkarıp bisikletle dışarı çıkılırdı hemen. O zamanlarda ise Bianchi bisikletin ayrı bir karizması vardı. Bisan ya da BMX gibi bisiklet markaları da vardı ama Bianchi gözde epey büyütülen bir markaydı.

Pringles

Eskiden de öyleydi, şimdi de öyle. Çocuklar cips yemeyi çok sever. Doritos, Ruffles, Lays, Tombi, Çitos, Patos… Hepsi güncelliğini koruyan cips markaları. Ama bir Pringles gerçeği vardır ki bugün bile etkileri sürer. Kutulu ilginç yapısı nedeniyle Pringles cipsi olan çocukların epey zengin olduğu düşünülürdü eskiden. Gerçi bugün klasik bir Pringles 5 lira civarı, ortalama bir Doritos da 3-4 lira civarı. Aradaki fark önemsenmeyecek kadar olsa bile yetişkin insanlar Pringles almakta ikircikli davranabiliyor. Geçmişten gelen bir durum olsa gerek.

Spiralli Defter

Defter işte, spiralli olsa ne zımbalı olsa ne. Ama Kombasson marka zımbalı defter, spiralli defterin yanında biraz sönük kalırdı. Spiralli defterden kağıt koparmanın pratikliği bir yana, zımbalı defterden bir yaprağı kağıda zarar vermeden koparmak için harcanan çaba bir yana.

Action Man & Barbie

Erkekler için Action Man, kızlar için Barbie bebek… Hiç durmadan reklamı dönerdi bu iki oyuncağın. Sürekli de yeni modelleri çıkardı. Action Man Dağda, Action Man Denizde, Action Man Savaşta; Barbie Paris’te, Barbie Tatilde vs. gibi modeller olurdu. Bu oyuncaklara da imrenerek bakılırdı epey.

Orijinal Adidas Futbol Topu

Bilhassa erkek ilkokul öğrencilerinin aklı fikri futboldur. Teneffüs ya da beden dersi olsa da okulun bahçesinde maç yapsak diye yırtınmışızdır çoğu zaman. İşte öyle anlarda sınıftan birinde orijinal lisanslı Adidas ya da Nike futbol topu getirir, maçlarda iyi futbol oynasın veya oynamasın söz hakkına sahip olurdu. Örneğin topun sahibi asla kaleye geçmezdi, topun sahibine faul yapılamazdı. Eğer ki top sahibi kızdırılırsa topunu alıp maçı iptal etme hakkına sahip olurdu. Acı tatlı bir hatıra olduğunu söyleyebiliriz galiba. Yine bu topun yanına kramponu da ekleyebiliriz.

Bizim bir çırpıda aklımıza gelenler bunlar. Peki sizin tecrübeleriniz nasıldı? Sizce ilkokulda statü farkı yaratan nesneler nelerdi?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILARIMIZ

Maaşıyla Okul Yenileyen, Köy Köy Dolaşan Onur Öğretmen’in İlham Veren Hikayesi

Okul Hayatının İlk ve Son Gününe Ait Etkileyici 23 Fotoğraf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünyadaki Tek Demir Kilise İstanbul’da!

Avrupa Gezinizde Kalabileceğiniz Harika 10 Hostel