Pofuduk poğaçaları hepimiz çok seviyoruz. Özellikle fırından yeni çıktığında bu lezzetler hepimiz için dayanılmaz oluyor. Çay, meyve suyu, ev yapımı limonata ya da süt ile birlikte ayak üstü atıştırabildiğimiz, ara öğün olarak ya da beslenme çantalarında yer alan yaş mayalı poğaça tarifleri ile aslında hem sevdiklerimize hem de kendimize iyilik yapıyoruz. Herkesin ağzını sulandıracak bir yaş mayalı poğaça yapalım ve neredeyse yüzyıllardır kullanılan bu mayanın yarattığı sonuçlara birlikte hayran kalalım.
Yaş Maya Nedir?
Yaş maya, mayalı hamur yapımında çok sık kullanılan bir malzemedir. Yaş maya çoğunlukla su ya da süt içerisinde eritilerek kullanılır. Mayanın hızlı bir şekilde aktif hale geçmesi için sıvı karışıma şeker de eklenebilir. Mayalı hamur hazırlanırken kullanılacak yaş maya miktarı tarif içerisindeki un miktarına göre belirlenir. Poğaça, ekmek ve pide gibi tariflerde sıkça tercih edilen yaş maya yumuşak ve puf puf bir hamur elde etmek isteyenlerin vazgeçilmez malzemesidir.
Yaş Maya Nasıl Kullanılır?
Tarifte mayayı aktif hale getirmek gerektiği belirtilmişse ılık su ya da süt ile beraber bir miktar şeker ilavesi ile aktifleştirme işlemi yapılır. Yaş maya ufak parçalara ayrılıp doğrudan una ilave edilerek de kullanılabilir.
Yaş mayanın aktifleştirme sürecinde çok sıcak su ya da süt kullanılırsa mayanın özelliği kaybolur. Yaş mayalı tariflerde özellikle sıcaklığı belirtilmiş malzemeler dışındaki tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması tarifin lezzetine ve kabarma oranına doğrudan etki etmektedir.
Yaş Mayalı Puf Poğaça Tarifi
İçine sadece sevgi koyarak yapabileceğiniz gibi zeytin, peynir, patates gibi harçlarla zenginleştirebileceğiniz bu tarif özellikle daha önce yaş maya kullanmayanlara büyük bir pişmanlık getirmenin yanı sıra bol bol maya aldıracak.
İşte karşınızda puf puf kabaran yaş mayalı poğaça tarifi.
İçindekiler
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı ılık süt
21 g yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı susam
- Süt ve suyu bir karıştırma kabına alıp içine yaş mayayı ve toz şekeri ekleyin.
- Yaş mayanın aktifleşmesi için yaklaşık olarak 5 dakika bekleyin. Yaş mayanın aktifleşmesi için yaklaşık olarak 5 dakika beklenir.
- Maya eriyip, aktifleştikten sonra sıvı yağı, tuzu ve yumurtayı maya karışımına ekleyin.
- Bu sıvı karışıma elenmiş un yavaş yavaş eklenerek yumuşak ve homojen bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun.
- Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra hamurun üstünü nemli bir bez ile kapatın ve hamuru 45 dakika mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamur içerisindeki hava boşluklarının gitmesi için yavaş hareketlerle birkaç dakika daha yavaşça yoğurun.
- Hamurdan mandalina boyunda bezeler koparın ve avuç içerisinde yuvarlayarak şekil verin.
- Yuvarladığınız hamurları yağlı kağıt serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
- Tepsideki poğaçaları 15 dakika daha mayalanmaları için bırakın.
- Poğaçaları fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı ve sıvıya karışımından sürüp susam serpin.
- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında mayalı poğaçaları üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Bu tarifi uygularken farklı iç harçlar kullanarak değişik lezzetler de deneyebilir, birbirinden farklı poğaça tariflerine de göz atabilirsiniz.
Afiyet Olsun!