in ,

Odaklanma Sorunu ile Nasıl Mücadele Edilmeli?

Odaklanma sorunu çağımızın en önemli konularından biri. Nereye adımımızı atarsak atalım, dikkatimizi çekmeye çalışan şeylerle karşılaşıyoruz. Instagram, Youtube, oyunlar, reklamlar, müzikler, korna kullanımı konusunda elini hiç korkak alıştırmayan sürücüler, inşaatlar…

Bu kadar dikkat dağıtan unsur söz konusu olunca odaklanma sorunu yaşamak da kaçınılmaz oluyor. Tabii yapılan işe tam olarak konsantre olunamadığında ise verimlilik ve üretkenlik alanında zayıf kalıyoruz. 30 dakikada yapılabilecek bir işi dikkat dağınıklığı nedeniyle 1.5 saatte ancak tamamlayabiliyoruz ve bu işin kalitesi de düşük oluyor genelde.

Peki odaklanma sorunu ile nasıl başa çıkabiliriz? Üretkenliğimizi nasıl artırabiliriz?

Bu yazımızda odaklanma problemi ile başa çıkmak için bazı etkili tavsiyeler sunacağız sizlere.

 

1. Telefon Kullanımını Azaltın

Evet, oldukça zor bir şey bu. Günümüzde pek çok insan, iş hayatında yoğun olarak akıllı telefonlardan yararlanıyor. Telefonumuz yanımızda değilken ya da kapalıyken önemli şeyleri kaçırıyormuş gibi hissediyoruz. Buna FOMO (fear of missing out, kaçırma korkusu) adı da veriliyor.

Ama telefon kullanımı dikkatinizi toplama hususunda sizi rahatsız ediyorsa direkt kapatın. Telefon bağımlılığında kurtulunca kendinize ve işinize daha çok vakit ayırabildiğinizi göreceksiniz.

Sabah 9’dan akşam 5’e kadar telefonu kapalı tutmak zorunda da değilsiniz. Örneğin kendinize ufak bir süre belirleyin. 45 dakika boyunca telefonu kapatın ve bu süre boyunca sadece işinize odaklanın. Öğle yemeği saati yaklaşınca telefonunuzu açıp bu süre boyunca kullanabilirsiniz.

Zamanla bunu alışkanlık haline getirecek ve telefonsuzluktan daha az şikayetçi olacaksınız. Beyniniz Youtube’da komik video izleme dürtüsünden vazgeçecek ve internette geçirdiğiniz zamanı daha makul ve faydalı şeylere yöneltme alışkanlığı kazanacaksınız.

 

2. Kendinize Çalışma Alanı Belirleyin

Yemek, çalışma, eğlence, muhabbet gibi şeyleri hep oturduğunuz masa başında yaparsanız masanızı dikkat dağıtan pek çok şeyle işgal etmiş olursunuz. Bu da odaklanma problemine davetiye çıkarır.

Bu nedenle çalışma masanızda sadece işinizle ilgilenin. Ya da serbest çalışan biriyseniz kendinize özel bir çalışma alanı bulun. Bu evinizin bir odası ya da bir Starbucks şubesi olabilir. Çalıştığınız alanı sadece üretkenlik ve konsantrasyonla ilişkilendirin yani.

Bu alanda internetten alışveriş, arkadaşlarla muhabbet, Instagram’da stalk gibi şeyler yapmayın. Beyninizi “Ben buraya çalışmaya geldim. O halde vaktimi iş haricinde şeylerle çarçur etmemem gerekir.” düşüncesine alıştırın.

 

3. Farklı Şeylerle Uğraşın

İnsanlar olarak ancak belli bir süre odaklanabiliriz. Bir insanın ne kadar süre tam konsantre bir şekilde çalışacağı bu kişinin kendi özelliklerine bağlıdır. Kimi insanın dikkati çalışmaya başladıktan 15 dakika sonra dağılırken kimi de bir oturuşta 1.5 saat boyunca tam odaklanmayla çalışabilir.

Bu bağlamda ortalama odaklanma sürenizi tespit etmelisiniz. Yani 50 dakikadan sonra dikkatiniz dağılmaya başlıyorsa bu süreyi farklı bir şekilde değerlendirin. Yani 50 dakika çalıştıktan sonra 10 dakika boyunca terasa çıkıp hava alın, alt kattaki otomata gidip kendinize kahve alın, tuvalete gidin.

50 dakika boyunca bilgisayar başında Excel dosyası hazırladığınızı varsayalım. Dikkatinizin dağıldığını hissedince bilgisayar başından kalkıp ofisten dışarıyı izleyebilirsiniz. Bir süre dışarıda olup biteni izledikten sonra masa başına geçince zihninizin daha ferah ve dinç olduğunu fark edeceksiniz ve Excel üzerinde çalışmaya daha berrak ve konsantre bir kafayla devam edeceksiniz.

Unutmayın, insan beyni de kas gibidir. Nasıl kol kaslarımız belli bir ağırlığı ancak kısıtlı bir süre kaldırabilirse, beynimiz de ancak belli bir süre dinç kalabilir. Bu nedenle bilgisayar başında bir iş yaparken yorgunluk ve dikkat dağılması deneyimlerseniz bilgisayar başından kalkıp başka bir şeyle ilgilenin. Beyninizi bilgisayar dışında bir şeye yöneltin.

Diğer bir deyişle dinlenme sürelerinizde beyninizin farklı bölgelerini çalıştıracak şeylerle uğraşın. Excel dosyasından sıkılıp Youtube’a dalarsanız yine bir ekrana bakarsınız ki bu beyin açısından bir fark oluşturmaz.

 

4. Uyku Düzenine Önem Verin

Kendinizi masa başında sıkça gözleriniz kapanırken mi buluyorsunuz? “Off bugün nasıl bitecek, akşam olsa da eve gidip uyusak…” mı diyorsunuz? En az birkaç defa başınıza gelmiştir bu.

Yetersiz uyku, iş hayatında ve hayatın hemen her alanında sizi sinirli, gergin ve yorgun yapar. Uykusuzluk ilk olarak dikkat dağınıklığına ve hafızanın zayıflamasına neden olur. Bu da tabii günü çıkarmak için deneyimlemek istediğiniz en son şey olur.

National Sleep Foundation’a göre pek çok yetişkinin günlük 7-9 saat arası uykuya ihtiyacı vardır. Bu nedenle uykunuza azami derecede özen göstermelisiniz. Bazen gece geç saatlere kadar çeşitli nedenlerle ayakta olmanız gerekebilir. Şampiyonlar Ligi maçı izlemek ya da arkadaşlarla dışarı takılmak olabilir mesela bu nedenler. Ancak bunları alışkanlık haline getirmemekte fayda var. Zira uykusuzluğu bir alışkanlık haline getirirseniz ne yapsanız da odaklanma sorunuyla baş edemezsiniz. Daha iyi bir konsantrasyona sahip olmak için mutlak surette yeterli ve dengeli bir şekilde uyumalısınız.

 

5. Multitasking Kıskacından Kurtulun

multitasking zararları

Multitasking… Aynı anda birden fazla şeyle uğraşmak…

Bir yanda ertesi güne yetişmesi gereken bir rapor üzerinde çalışırken bir yandan da Avrupa Yakası izlemek hani…

Aynı anda iki işi de birlikte götürebilmek nedense bir erdem gibi takdim edilir. Fakat gerçekte multitasking’in yararından çok zararı vardır. Business Insider haberine göre aynı anda birden fazla işle meşgul olanların sadece %2’si bu iki işi başarıyla götürebiliyor. Geri kalan ezici çoğunluk ise iki işle aynı anda ilgilenirken iki işe de tam olarak veremiyor kendini.

Bu nedenle tek bir anda tek bir şeyle meşgul olmaya çalışın. Örneğin kendinize bir süre belirleyin. 1 saat boyunca sadece rapor üzerinde çalışın. Yine bu süre içinde aklınıza yapılacak başka bir iş geldiğinde (“Ya şu listeyi de hazırlasak iyi olur bugün.”) bunu not alın ve 1 saatlik rapor çalışmasından sonra bu listeye geçin. Rapor hazırlarken bir yandan da liste hazırlamaya kalkışırsanız iki işte de çeşitli hatalar yapmanız, iki işi de olması gerekenden daha uzun sürede tamamlamanız kaçınılmaz olacaktır.

Özetle tek bir zamanda tek bir işe odaklanın.

 

6. Odaklanma Pratiği Yapın

konsantrasyon artırma

Mental olarak konsantrasyon yeteneğinizi güçlendirmek zaman ve emek isteyen bir şeydir. Yani tek bir tekniği, birkaç gün uygulayarak daha iyi odaklanamazsınız. Bunu bir süreç olarak düşünmek zorundasınız.

İlk olarak dikkatinizin dağınık olduğu zamanlarda nelerle uğraştığınızı tespit edin. Dikkatiniz dağılınca nelerle uğraşıyorsunuz ve bu şeylerin size gerçekten bir faydası var mı, bu sorulara cevap bulun.

Çoğu zaman dikkat dağınıklığı yaşadığınızda size hiçbir katkı sağlamayan şeylere yöneldiğinizi göreceksiniz. Ancak tek bir zamanda tek bir iş üzerinde çalışır, dengeli uyur, kendinize ideal bir çalışma alanı bulur, sosyal medyaya ve internete doğru ve makul zaman ayırmayı öğrenirseniz zamanınızı daha iyi yönetebildiğinizi görürsünüz. Böylece doğru ve etkili bir zaman yönetimi sayesinde size gerçekten başarı, zevk ve tatmin veren şeylere daha kolay odaklanabilirsiniz.

Umuyoruz yazımızda ele aldığımız tavsiyeler daha iyi konsantre olabilmeniz adına sizlere faydalı olur.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BENZER YAZILARIMIZ

Girişimcileri Farklı Kılan 12 Özellik

Ya Sen Uyurken Herkes Çok Eğleniyorsa: FOMO Nedir? 😮

Freelance Çalışanların Dikkat Etmesi Gerekenler ☕

Yoga Hareketleri: Güne Enerjik Başlamanızı Sağlayacak Duruşlar ve Faydaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Guernica Tablosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Almanca Öğrenmek İçin Önemli 6 Neden