in ,

Girişimcileri Farklı Kılan 12 Özellik

Girişimcileri farklı ve özel kılan bazı nedenler vardır ve girişimcilik, ciddi bir disiplin ve bitmek bilmez bir tutku meselesidir. Ancak pek çok kişi girişimcilere, ‘bir iş kurup onu geliştirdikten sonra paraya para demeyen insanlar’ gözüyle bakar. Bu doğru olabilir, ancak girişimcileri sokaktaki insanlardan ayıran bazı özellikler vardır. Şimdi bu özelliklerden bazılarını ele alalım:

1. Girişimciler Çalışkandır.

girisimciler calisiyor

Klasik bir söz vardır: “Girişimciler hayatlarını istedikleri gibi yaşamak için birkaç yıl (ki bu en az 10 yıldır) boyunca kimsenin yaşamak istemeyeceği gibi yaşarlar.” Esasında bu, girişimcilere has bir durum da değildir, gerçekten başarılı bir iş sahibi olmak istiyorsanız çok çalışmak durumundasınız. Dünyanın en zengin girişimcilerinden biri olan Richard Branson tüm konuşmalarında farklı olmanın ve çok çalışmanın önemine değinir.

2. Girişimciler Tutumludur.

girisimciler tutumludur

BP’nin (British Petrol) finansörlerinden biri olan Boone Pickens, markete gittiğinde hala alışveriş listesini inceliyor ve listenin dışına çıkmamaya çalışıyor. 2016 itibarıyla 1 milyar dolar serveti olan bu kişi bile tutumluluktan vazgeçmiyor. Belki de onu bu denli zengin yapan har vurup harman savurmamasıdır.

3. Girişimciler Risk Alırlar.

girisimciler-risk-alir

Konfor çemberine kazık çakarsanız aç kalmazsanız, ancak hiçbir zaman büyümezsiniz de. Girişimciler, memur zihniyetine sahip değildir, risk alırlar. Her zaman B, C ve D planları vardır. Ancak, risk almadan önce her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplarlar. Cahil cesareti gibi bir şey değildir yani.

4. Girişimciler Pes Etmezler.

girisimciler-pes-etmezler

Steve Jobs mesela… Apple’ı kurduktan sonra şirketten ayrılmak zorunda kaldı. Sonra, Next adlı başarısız bir şirket kurdu. Fakat Apple iflasın eşiğine geldiği anda tekrar şirketin başına geçti ve Apple’ı bugünkü haline getirdi. Birçok engele, başarısızlığa rağmen yılmadı, azim gösterdi ve 21. yüzyılın en önemli insanlarından biri haline geldi. Neden? Vazgeçmek onun lügatında yer almıyordu da ondan.

5. Girişimciler Hatalarından Ders Alırlar.

girisimciler-hatalardan-ders-alirlar

Şimdi de Bill Gates’e değinelim. Gates’in ilk şirketi Microsoft değildi. Traf-O-Data adlı kısa ömürlü başarısız bir şirket kuran Gates, bu şirkette yaptığı hatalardan ders aldı ve Microsoft’ta bu hataları tekrarlamadı.

6. Girişimcilerin Hedefleri Vardır.

Technology

Hedef sahibi olmak basittir. “Şunu yapmak istiyorum.” dersiniz ve bir hedef sahibi olursunuz. Ancak teori ile pratik arasında devasa farklar vardır. Hedefinizi gerçeğe dökmek için inanılmaz bir efor sarf etmeniz gerekir. Bu nedenle hedef sahibi olmayı ciddiye alır girişimciler. Hedef sahibi olmak, bu kişilere bilinç kazandırır, onları kışkırtır ve motive eder.

7. Girişimciler Takım Çalışmasına İnanırlar.

takım çalışması

Başarı tek başına elde edilemez. İllaki aileye, arkadaşlara, akıl hocalarına, mentorlara ihtiyaç vardır. Tek başına başlanan her girişim, bir süre sonra altından kalkılamaz iş yükü doğurur. Bu nedenle başarılı girişimciler, kendileriyle aynı motivasyona sahip kişilerle birlikte çalışır. “El elden üstündür.” felsefesini ciddiye alırlar.

8. Girişimciler Pozitif Düşünürler.

girisimciler-pozitiftir

Karamsar bir insanın başarılı olma ihtimali düşüktür. Girişimciler, her olaya olumlu yanından bakmaya çalışırlar. Her zorluğun bir fırsat anlamına geldiğine inanırlar. Elbette insan doğası gereği moral bozukluğu yaşayabilirler ancak bunun işlerine ve girişimlerine sekte vurmasını engellerler.

9. Girişimciler Topluma Karşı Sorumludurlar.

girisimciler-sorumluluk-sahibidir

İyi bir girişimci, para peşinde koşan kişi değildir. İyi bir girişimci, yaşadığı topluma ve hatta dünyaya hizmet etmek amacındadır. İnsanların hayatını iyileştirme, sorunlara karşı çözüm bulma aşkıyla yanıp tutuşan kişidir girişimci. İşine bu kadar tutkuyla bağlı olunduğunda, başarı ve paranın kendiliğinden geleceğini bilirler.

10. Girişimciler Okurlar.

iş adamı kütüphane

Girişimciler, dünyayı takip etmek zorunda olan kişilerdir. Özellikle güncel gelişmeler, teknoloji, psikoloji, liderlik ve insan ilişkileri gibi konularda okuma yaparlar. Rakiplerinin önüne geçmenin, bilgi ve becerileri artırmakla mümkün olduğunu iyi bilirler.

11. Girişimciler İyi Bir Çevreye Sahiptirler.

Modern businessman touching future technology social network but

İyi bir çevreye (yani iyi bir network’e) sahip olmak, herkes için önemlidir. Ancak girişimciler için bu durum daha da önemlidir. Bir girişimci kendisiyle aynı hedeflere sahip kişilerle bağlantılı hareket ettiğinde daha verimli sonuçlar elde eder. Bu nedenle girişimcilerin insan ilişkileri çok iyidir. Kimin hangi kapıları açacağı belli olmadığı için tanıştıkları herkesle dostane ilişkiler kurmaya gayret ederler.

12. Girişimciler Hayal Kurarlar.

girisimcilerin-hedefleri-vardir

Tüm insanlar hayal kurar, ancak girişimcileri bu insanlardan ayıran şey, hayallerini uygulamaya yönelik gösterdikleri çabadır. Hedef belirlemek, hayal kurmaktan geçer. Girişimcilerin dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek amacıyla hedef belirlemeleri de kurdukları hayaller aracılığıyla olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Açık Kaynak Emoji Kaynağınız: Gitmoji!

Bir Saatte En Az 300 Kalori Yakmanın 15 Yolu