in ,

Bu Yıl ‘Oscar Çok Beyaz’ Değil !

Bilindiği üzere 89. Oscar Ödülleri’nin adayları açıklandı. La La Land’in 14 dalda adaylığı ve Merly Streep’in rekor bir şekilde 20. kez Oscar heykelciğine aday gösterilmesi bu yılın dikkat çeken Oscar haberleri arasında. Birbirinden farklı kategorilerde, oldukça renkli isimlerin ve filmlerin birbiriyle yarıştığı Oscar törenleri son iki üç yıldır farklı bir tartışmaya da ev sahipliği yapıyor.

2015 ve 2016 yıllarında hiç bir Afro-Amerikan sinema sanatçısının Oscar ödüllerine aday gösterilmemesi büyük tartışmalara yol açmıştı. ‘ OscarsSoWhite’ (Oscarlar çok beyaz) sloganıyla başlatılan kampanyayla bu duruma dikkat çekilmeye çalışılmıştı. Hatta geçtiğimiz yıl ABD’li yönetmen Spike Lee ve aktris Jada Pinkett Smith, Oscar ödül törenini, adayların çoğu beyaz olduğu için boykot edip törene katılmamışlardı.  Spike Lee, Instagram hesabından paylaştığı mesajda ‘bembeyaz’ bir ödül törenini destekleyemeyeceğini söylemişti. Lee, iki yıl üst üste 40 beyaz aktörün aday gösterilmesini eleştirip ‘Biz oyunculuk yapamıyor muyuz?’ diye sormuştu.

Aday gösterilmeyenler arasında En İyi Film kategorisinden hiphop grubu N.W.A’in yükselişini anlatan Straight Outta Compton filmi ile En İyi Aktör kategorisinden Concussion filminde oynayan Will Smith de var. Will Smith’in aktris eşi Jada Pinkett Smith, Facebook hesabından paylaştığı bir video mesajda törene katılmayacağını şu sözlerle duyurmuştu:

‘Kabul görmek için yalvarmak hatta sormak itibarı ve hatta gücü zayıflatıyor. Biz itibarlı insanlarız ve güçlüyüz.’

 Afro- Amerikalı sinema sanatçılarının Oscar’lara aday gösterilmemesinin ardından çıkan polemiklerde sonra Akademi 600’den fazla siyahi sinema çalışanını üye yaparak gönül alma yoluna başvurmuştu. Ancak bu çabalası sonuç vermemişti.

2015 yılındaki törenlerde benzer protestolara ev sahipliği yapmıştı. Beyaz aktörlerin aday gösterilmesi üzerine boykot çağrıları yapılmış ve Neil Patrick Harris’in sunduğu Oscar törenine katılım %16 oranında düşmüştü.

Bu Yıl ‘Oscar Çok Beyaz’ Değil

Bu yıl gerçekleşecek törenlerde ise oldukça kalabalık bir kalabalık bir Afro – Amerikan oyuncu kadrosu çeşitli dallarda aday gösterildi. Afro- Amerikalı aktörler içerisinde öncü bir karakter olarak ön plana çıkan Denzel Washington Fences filmi ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında adayken, Keza Mahershala Ali de ‘Moonlight’ da ki başarılı performansıyla ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında heykelciğe aday olan siyahi oyuncular arasında. Ruth Negga ise Loving filmi ile ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında aday gösterilen siyahi kökenli oyuncular arasında.

Bu yıl Afro-Amerikalı üç oyuncunun birbiriyle yarışacağı bir kategoride bulunuyor. ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dalında Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight) ve Octavia Spencer (Hidden Figures) hem beyaz adaylar Nicole Kidman (Lion) ve Michelle Williams  (Manchester by the Sea) ile hemde birbirleri arasında yarışacaklar.
Görüldüğü üzere bu yıl Oscar töreninde pek çok  siyahi oyuncuyu görme şansına erişeceğiz. Umarız hakeden kazanır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Modern İskandinav Sinemasından Kült Niteliğinde Filmler

Sinemanın 2016 Yılındaki ‘En Kötüleri’ Adayları Belli Oldu