in ,

Birleşik Arap Emirlikleri Antartika’dan Buzdağı İthalatına Başlıyor

Birleşik Arap Emirlikleri gene oldukça dikkat çeken bir projeye imza atıyor. Ülkeye Antartika’dan buzdağı taşıyarak, içme ve sulama suyu elde etmeyi hedefleyen Körfez ülkesi bu sayede 75 milyar litre su üretmeyi planlıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Antartika'dan Buz Dağı İthalatına Başlıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Masdar şehri merkezli Ulusal Danışma Bürosu Ltd. şirketi tarafından hazırlanan proje kapsamında, Antarktika’daki Heard Adası yakınlarından Füceyre Limanı’na dev buz kütleleri taşınacak. Bu kütlelerin taşınmaya başlamasının en az 1 yıl alacağını belirten firma, 2018 yılının başlarında ilk taşıma işleminin başlatılacağını belirtiyor.

‘Aslında esas isteğimiz su elde etmek. Ancak projemizin hem turizm sektörüne, hem de iklim koşullarına katkısı olacağını düşünüyoruz.’

Proje kapsamında taşınan buz kütleleri ilk olarak limanda işlem görecek. Sıcak havanın etkisiyle birlikte eriyecek olan buz kütleleri, liman bölgesinde kurulacak olan su tesislerinde depolanacak. Daha sonra bu suyun aktarımı için özel bir su şebekesi de kurulacak. Antartika’nın farklı bölgelerinden getirilecek olan buz kütlelerinden her birinden ortalama 75 milyar litrelik su elde edilmesi planlanıyor.

Su Ne İçin Kullanılacak?

Peki ya Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelecek olan su ne amaçla kullanılacak? Bilindiği üzere ülke ciddi anlamda kurak bir coğrafyada bulunuyor. Bu durum düzenli olarak su sıkıntısına yol açıyor. Ülkede ticaret ve turizmle paralel olarak artan nüfus bu sıkıntının daha da hissedilebilir olmasına neden oluyor. İşte proje tam olarak bu sıkıntıya çözüm üretme amacıyla hayata geçirilecek.

Elde edilen su öncelikli olarak içme su kaynağı olarak kullanılacak. Aynı zamanda eritilen su, çöllerle kaplı ülkede yeşil alan inşaa edilmesi için de kullanılacak.

Dünyanın En Temiz Suyu

Proje hakkında “Bu, dünyanın en temiz suyu” ifadelerini kullanan Ulusal Danışma Bürosu yetkilisi Abdullah Muhammed Süleyman el Şehi, projenin pek çok artı değeri beraberinde getireceğini de vurguluyor. Limana getirilen büyük buz kütlelerinin erimesinin uzun süreceği, dolayısıyla da uzun süre liman kıyılarında kalacakları göz önünde bulundurularak, buz kütlelerinin turistik olarak ilgi çekeceği de düşünülüyor.

Aslında kulağa oldukça çılgınca gelen bu proje yeni bir proje değil. Buz kütlelerinde su elde etme fikri 1970 yılında da gündeme gelmişti. Ancak maliyeti ve teknik zorluğu yüzünden proje hayata geçirilmemişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Resim Yaparak Hayatta Kalmayı Başaran Ressam At Metro’nun Hikayesi

Bu Sütyen Meme Kanserinin Teşhisinde Çığır Açabilir