İnsanlık tarihinin en eski içeceklerinden biri olan, pek çok kültürün vazgeçilmezi bira UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil edildi.UNESCO’dan gelen açıklamada biranın bir alkollü içeçekten daha fazlası ve korunması gereken bir kültürel değer olduğu ifade edildi.
Su ve çaydan sonra dünyanın en çok tüketilen içeceği olan biranın MÖ 10000 yılı civarında tesadüfen keşfedildiği düşünülüyor. Orta Çağ döneminde Avrupa’da manastırlarda üretilen bira zamanla bugünkü halini aldı.
Peki ya artık kültürel bir miras olarak kabul edilen bira hakkında ne kadar şey biliyorsunuz. Sadece alkollü bir içeçek olmayan bira hakkında gelin dünyanın dört bir yanından sizler için derlediğimiz enteresan bilgilere göz atın.
Bira Hakkında Bilmedikleriniz
-Bilinen ilk bira tanıtımı MÖ 4000 yılı civarına ait bir taş tablette yazılı.Biraya ait bilinen en eski tarifse yaklaşık 4000 yıl önce Sümerler tarafından kullanılan tarif.
-Mısır’da piramit inşaasında çalışan işçilere bir dönem para olarak bira ödeniyordu. Giza Piramidinin inşaasında işçilere günlük ücret olarak 4 lt bira ödendiği biliniyor. Antik Babylon’daysa bira imalatı oldukça önemli bir işti. Kalitesiz bira üretenler boğularak cezalandırılıyordu.
-Bira uzmanlarına verilen isimse Cerevisaphile. Bu ismin kökeni Roma mitolojisinde tarım tanrıçası olarak bilinen Ceres’e dayanıyor.
-Bira yapımında kullanılan şerbetçiotu Cannabaceae ailesine ait bir bitki türü. Bu ailenin başka bir üyesiyse uyuşturucu etkisiyle bilinen marihuana.
-Günde 2 veya 3 adet bira içen kadınların daha zeki olduğu ve bilişsel eylem yeteneklerinin daha iyi olduğuna dair çalışma sonuçları mevcut.
İlk Bira 1850’de
-Arjantin’de her siyasi partinin kendine ait bir bira markası var.Afrika’daysa muzdan imal edilen bir bira markası mevcut.
-İlk bira şişesi 1850 yılında satıldı.
-Biraların genellikle kahverengi şişelerde muhafaza edilmesinin sebebi, biranın bu renk şişelerde daha taze kalabiliyor olması.
-Amerika’da yayınlanan bira reklamlarında herhangi birinin bira içerek görülmesi yasak.
-Norveç’in ülke tarihinde yaşanan ilk uçak kaçırma girişiminde bira pazarlık malzemesi olarak kullanıldı. Uçağa kaçıran kişi kendisine bira verilmesi karşılığında silahlarını teslim edeceğini söyleyerek uçak kaçırma tarihine farklı bir şekilde adını yazdırdı.
-Dünyanın en uzun süren hangover’ı ise bira tüketimi sonrası yaşanmış. İskoç bir adam yaklaşık 30 litre bira içtikten sonra 4 hafta boyunca hangover yaşamış.
-Araştırmalara göre bir Amerika vatandaşı yılda ortalama 92 lt bira tüketiyor. Biranın epey sevildiği bu ülkede oldukça şaşıracağınız bir isimse kendi birasını ürettiği için radarımıza takılmayı başardı. O isim Eski ABD Başkanı Barack Obama. Kendisi Beyaz Saray mutfağında kendi birasını üreterek, tarihte kendi birasını üreten tek Amerikan Başkanı sıfatını kazanan isim.
-19. yy’da Finlandiya yakınlarında bulunan bir gemi batığında dünyanın en eski içilebilir birası bulundu. Biranın oldukça asidik ve yanık bir tadı olduğu belirtiliyor.
%67.5’lik Biraya Hazır Mısınız?
-Dünyanın en yüksek alkol oranına sahip birasının ismi Snake Venom. Sıkı durun alkol oranını söylüyorum; %67.5.
-Bira sadece keyif vermez, aynı zamanda içinde barındırdığı minerallerle kemikleri güçlendirir.19.yy ‘da Almanya’da süt anneler günde 3.5lt bira içiyorlardı. Çünkü biranın süt üretimine de katkısı olduğu düşünülüyordu.
-Bu güne kadar satılan en pahalı biranın adı Vielle Bon Secours. Londra’da satın alabileceğiniz bu biranın değeri 700 Pound.Dünyanın en ucuz birasınıysa Ukranya’da içebilirsiniz.
-2012 yılında açıklanan rakamlara göre dünyanın en çok satan birası bir Çin birası olan Snow Beer. Yılda 75 milyon varil satış rakamıyla bu ünvanı kazanan Snow Beer’ı, yılda 58 milyon varille gene bir Çin birası olan Tsingtao takip ediyor. Ancak unutmayın Çin nüfusunun yoğunluğu bu listenin başına Çin biralarının yerleşmesinde oldukça etkili.
-1963 yılında Albert Heineken tarafından üretilen bir bira şişesi aynı zamanda inşaat malzemesi olarak kullanabilmektedir.Tayland’da yer alan The Wat Pa Maha Chedi Kaew tapınağının yapımında 1.5 milyon adet kullanılan bu şişeler geri dönüşüm felsefesine oldukça büyük katkı sağlamakta.
-Dünyada birayla ilgili bilinen bir fobide mevcut. Cenosillicaphobia olarak adlandırılan bu fobiyi boş bira bardağı korkusu olarak tanımlamak mümkün. Evet farkındayım oldukça tuhaf bir korku.
-2013 yılına kadar bira Rusya’da alkollü bir içecek olarak sınıflandırılmıyordu.
-Rakamlara göre Guinness marka bira İrlanda’dan daha fazla Nijerya’da tüketiliyor.
Arkasında koca bir tarihi barındıran ve pek çok kültürün bir vazgeçilmezi olan birayla ilgili daha öğrenecek çok şeyimiz var gibi duruyor. Ama şimdilik hepimize afiyet olsun!