Hindistan’nın başkenti Delhi güne sisler içinde başladı. Dün binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen, hava fişek gösterileriyle tanınan Divali Festivali (Işık Festivali) sonrası kent sisler altında kaldı.
Festival boyunca kullanılan havai fişekler havadaki sağlığa zararlı parçacıkların seviyesini sınırın 42 katına çıkarmış durumda. Yapılan açıklamalarda, nem ve rüzgar ile birlikte zararlı parçacıkların havada daha hızlı ve geniş bir alana yayıldığı belirtildi.
Festival öncesi yerel yönetimler kirli havayı temizlemek için yol kenarlarına hava temizleyici yerleştireceklerini açıklamıştı.
Kısa vadede öksürük, gözlerde ve boğazda tahrişe neden olan kirlilik, uzun vadede ciğerlerin fonksiyonlarını kaybetmesine, pek çok kalp rahatsızlığına ve akciğer kanserine sebep olabilir.
Kirliliğe Tepki Büyüyor
Kirlilikle birlikte oluşan sis kentte günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Görüş mesafesinin oldukça düşük olduğu kentte duruma tepki gösteren vatandaşlar sosyal medyada bol bol fotoğraf paylaşıp sitem ettiler.
Pratik Prasenjit isimli kızgın bir vatandaşın attığı ‘Dün geceki şov iyiydi Delhi. Şimdi boğul’ tweeti tepkileri anlamak için yeterli.
Zero visibility on DND flyway. Drive safely. #delhi #noida #delhitraffic pic.twitter.com/aGYmkBbZoI
— Surendran (@surendranb) October 31, 2016
– Sıfır görüş. Dikkatli sürün.
8 am, Dwarka, Delhi, visibility barely 10m @ColdCigar pic.twitter.com/YLnSekYJcI
— Desi बन्दा (@KommonIndianMan) October 31, 2016
– Sabah 08.00’da Dwarka’da, görüş anca 10 metre.
#Delhi air quality plunges on #Diwali , #pollutants 42 times higher than limit https://t.co/QxY7Vo7ITG reports @htTweets @htdelhi pic.twitter.com/kj5lkJNiP7
— Ravi Choudhary (@choudharyview) October 31, 2016
-Hava kalitesi berbat durumda, kirlilik limitin 42 kat üstünde
Divali Festivali Nedir ?
Divali Festivali Güney Asya’nın en popüler festivallerinden biri. Hindu kültüründe önemli yeri olan festival dini olarak önemli bir yere sahip. Hasatın sonunu ve kışın başlangıcını sembolize eden bu festival Ekim ayının sonu ve Kasım ayının başlarında kutlanıyor.
5 gün süren festivalde her gün başka bir seremoni yerine getiriliyor.Festival boyunca evler, dükkanlar ve sokaklar diya ismi verilen ufak gaz lambalarıyla süsleniyor.
Bir başka seremoni ise rangoli olarak adlandırılan renkli tozlar kullanılarak yapılan figürler. Bu figürlerden en çok kullanıları Lakshmi adı verilen nilüfer motifi.
İnsanlar ailerini ziyaret edip bu festival için törenler yapıyorlar. Şeker ve çiçek dağıtmak festivalin gelenekleri arasında.
Festival boyunca bol miktarda havai fişek ve maytap kullanılıyor. Bazı Hintliler içinse festivalde kullanılan havai fişekler bir çeşit gösteriş aracı. Zengin aileler, festivalde kullanacakları havai fişekler için binlerce dolar değerinde rupi harcıyor.