Birleşmiş Milletler’in 2012 yılından beri yürüttüğü bir girişimin parçası olan Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı dünyanın en mutlu ülkelerinin yer aldığı, Dünya Mutluluk Raporu’nu açıkladı. 2017 Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Norveç pek çok ülkeyi geride bırakarak 1 numaraya yerleşti. Bu rapor uzun süredir dünyanın en mutlu ülkesi olarak bilinen Danimarka’nın 2. sıraya gerilediğini de ortaya çıkardı. Listede Türkiye ise 69. sırada yer alıyor.
Dünyanın En Mutlu Ülkesi
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporda amaç, ülkelere vatandaşlarının refahını artırmak için toplumsal güven ve eşitliği inşa etmeleri çağrısında bulunmak. Aynı zamanda başarılı örneklerin ön plana çıkarıldığı raporda, ülkelerin kendi durumlarını görmeleri de sağlanıyor.
Yayınlanan raporda ilk 10’da yer alan ülkelerin ağırlıklı olarak İskandinav ülkeleri arasında yer alması ise dikkat çekiyor. İlk 10’da aynı zamanda Güney Yarım Küre’den de iki ülke yer alıyor.İşte karşınızda dünyanın en mutlu 10 ülkesi:
1.Norveç
2.Danimarka
3.İzlanda
4.İsviçre
5.Finlandiya
6.Hollanda
7.Kanada
8.Yeni Zelanda
9.Avustralya
10.İsveç
Listede Almanya 16. sırada, İngiltere 19. sırada ve Fransa 31. sırada yer alıyor.Geçtiğimiz yıllarda daha ön sıralarda yer alan Amerika Birleşik Devletleri ise bu yıl yayınlanan listede 14. sırada yer alarak geriledi.
En Mutsuz Ülkeler
Dünya Mutluluk Raporu’nda yer alan listenin en sonunda yer alan ülkelerin Sahra Altı Afrika ülkeleri olması listenin dikkat çeken yanları arasında. Rapora göre Güney Sudan, Liberya, Gine, Togo, Ruanda, Tanzanya, Burundi ve Orta Afrika Cumhuriyeti dünyanın en mutsuz ülkeleri. Yaşanan iç savaş ve mülteci akınıyla dünya gündeminde yer alan Suriye ve Yemen de, listede yer alan 155 ülke içerisinde en mutsuz ülkeler arasında yerlerini aldı.
Türkiye 69. Sırada
Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan raporda Türkiye’nin bulunduğu sıralaması ise oldukça endişe verici. Listede 69. sırada yer alan Türkiye, Libya’nın bir sıra gerisinde yer alıyor.
Kriter Refah
2017 Dünya Mutluluk Raporu’nu değerlendiren SDSN direktörü ve BM Genel Sekreteri özel danışmanı Jeffrey Sachs, ülkelerin vatandaşlarının mutluluğunun ölçülmesindeki kriterin refah seviyesi olduğunu vurguladı.
‘Mutlu ülkeler sağlıklı refah dengesine ve sosyal sermayeye, yani toplum içerisinde yüksek derecede güven, düşük eşitsizlik ve hükümete güvene sahipler.’