Mutlaka 5 milyon değerinde tablolarla, paha biçilemeyen heykellerle ilgili haberler okumuşsunuzdur. İşte bu farklı sanat eserleri sadece sanatseverlerin değil, aynı zamanda pek çok hırsızında dikkatlerini üzerine çekmeyi başarıyor.
Müzelerde sergilenen bu değerli eserlere sahip olmaya heves eden ve bunun için servetler ödeyen koleksiyonerler ise hırsızların potansiyel müşterileri haline geliyor. Ancak sanat hırsızlarının işi kolay değil. Pek çok eser müzelerde üst düzey güvenlik önlemleriyle korunurken, pek çok eserse müzelerin derinliklerinde özel sergiler için korunarak bekletiliyor.
Film Senaryolarını Aratmayan Hırsızlıklar
Bu eserleri çalmaya çalışan hırsızların ise film senaryolarını aratmayacak şekilde hırsızlık yolları denemesi gerekiyor.Kimileri başarılı olurken, kimileri ise kolayca enseleniyor. Başarılı olan hırsızlıklarınsa pek çoğu gizemlerini koruyor. Amerika İstihbarat Teşkilatı’nın (FBI) ise bu hırsızları yakalamak için gösterdiği özel bir çaba var.
Biz de sizler için FBI tarafından dünyanın en önemli 10 sanat hırsızlığı olayını derledik. Birbirinden enteresan hikayeleri içeren bu soygunlardan özellikle ilk ikide yer alanların oldukça ilgi çekici olduğunu vurgulamadan geçemeyeceğim. İşte karşınızdan 10’dan geriye doğru dünyanın en önemli 10 sanat hırsızlığı.
10. Renoir Tabloları Soygunu
8 Eylül 2011 tarihinde çalınan tablo ünlü ressam Pierre Auguste Renoir’e ait. Silahlı ve maskeli bir soyguncu tarafından Houston’dan çalınan ‘Saçlarında Çiçekler Bulunan Madeleine Dirseklerinin Üzerine Dayanıyor’ tablosu hala daha bulunamadı. Maskeli soyguncunun 18-26 yaşları arasında, 1.75 boylarında olduğu belirlenmiş. Sigorta şirketi tabloya 50.000 $ değer biçiyor
9.Van Mieris’ Cavalier Tablosu
2007 yılından Haziran ayında gerçekleşen bu soygun oldukça dikkat çekici bir özelliğe sahip. Bir self portre olan tablo Frans Van Mieris’e ait. Tablo Sidney’de bulunan New South Wales sanat galerisinden halka açık bir sergi esnasında çalınmış. 20 x 16 cm gibi küçük bir boyuta sahip olan tablonun değeri 1 milyon doların üzerinde.
8. Picasso, Dali ve Daha Pek Çoğu
24 Şubat 2006 yılında gerçekleşen soygunda pek çok sanat eseri hırsızların eline geçmiştir. Aralarında Salvador Dali’nin ‘İki Balkon’, Henri Matisse’nin ‘ Luxemburg Bahçesi’, Pablo Picasso’nun ‘Dans’ ve Claude Monet’in ‘Liman’ tablolarından yer aldığı çalınan sanat eserleri içinde pek çok sayıda sanatsal objede yer almaktaydı. Rio de Janeiro’da bulunan Chacara do Céu Müzesi’nden çalınan eserlerin değeriyle ilgili kesin bir rakam belirlenememiştir. Soygunu gerçekleştiren 4 silahlı hırsızla ilgili herhangi bir iz bulunamamıştır.
7. Maxfield Parrish Tabloları
2002 yılında gerçekleşen soygunda Maxfield Parrish’e ait iki eser çalınmıştı. Kaliforniya’ da yer alan bir galeriden çalınan tablolar, çerçevelerinden kesilerek hırsızlar tarafından alınmıştır. Yaşanan bu sanat hırsızlığı bir yönüyle dikkat çekicidir. Çünkü çalınan bu iki tablo büyük bir tabloyu oluşturan iki parçadan biridir. Çalınan iki tablonun tahmini değeri 4 milyon dolar.
6. 3 Milyon Dolarlık Sanat Hırsızlığı
31 Aralık 1999’da yani milenyum gecesinde gerçekleşen soygun İngiltere Oxford’da bulunan Ashmolean Müzesi’nde gerçekleşti. Hırsızlar Cezanne’in manzara çalışmalarından biri olan ‘Auvers-sur-Oise Manzarası’ isimli tabloyu alarak kayıplara karıştılar. Tablonun değeri 3 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.
5. Van Gogh Tabloları
2002 yılında gerçekleşen bu soygun bu liste içerisinde ortaya çıkarılmış tek soygun olan özel bir yere sahip. Çatıya merdivenlere tırmandıktan sonra camı kırarak içeri giren hırsızlar Van Gogh’ ait 30 milyon değerindeki 2 daet tabloyu çalmıştı. Soygun sonrası hırsızlar yakalanmasına rağmen, tablolar kayıplara karışmıştı. Geçen yıl İtalya’da bir mafya ailesinin elinde geçirilen tablolar önümüzdeki aylarda ait olduğu yere, Amsterdam’da bulunan Van Gogh Müzesi’ne iade edilecek.
4. 3000 Yıllık Stradivarius Kemanı
Listede 4. sırada yer alan sanat eseri ise diğerlerinden farklı olarak bir müzik enstrümanı. 1995 yılında gerçekleşen hırsızlık olayında 3 milyon dolar değerindeki Stradivarius kemanı New York’da yaşayan keman yorumcusu Erica Morini’nin evinden çalındı. 1727 yılında Antonie Stradivari tarafından yapılan keman Davidoff-Morini Stradivarius adıyla biliniyor.
3. Nativy Soygunu
Listedeki en eski tarihli soygun olarak dikkatleri çekiyor Nativity soygunu. 1969 yılında gerçekleşen soygunda, 2 hırsız Palermo’da bulunan San Lorenzo Anıtı’nda yer alan tabloyu çerçevesinde sökerek kaçtı. Tablonun tahmin edilen değeriyse oldukça yüksek. Tamı tamına 20 milyon dolar.
2. Gardner Müzesi Soygunu
Tarihin en büyük soygunlarından biri olan Gardner Müzesi soygunu film gibi bir hikayeye sahip. 1990 yılında gerçekleşen soygunda polis kılığına giren soyguncular şüpheli bir durum olduğu gerekçesi ile kapıdaki güvenliği atlatarak içeri girer. Ardından içeride bulunan iki güvenlik görevlisinden birine ‘ Seni tanıyorum, sen bir kaçaksın!’ diyerek kelepçe takar. Diğer güvenlik görevlisi durumu kavrayana kadar o da kelepçelenir.
O sırada soyguncular güvenlik görevlilerine ‘Oyun bitti, bu bir soygundur!‘ dediğinde herşey için çok geçtir. İçeride bunlar olurken, dışarıda da polis kılığına girmiş olan soyguncular etrafı gözetlemektedir. Soyguncular ilk olarak alt katta bulunan bir Rembrandt tablosunu çıkartır duvarda. Bu sırada alarmların çalmaya başlamasıyla birlikte, hırsızlar alarm sisteminin açığını farkederler. Ve diğer çaldıkları tüm eserleri tablolarından keserek çıkarırlar.
81 Dakikalık Soygun
Yaklaşık 81 dakikada müzeyi soyan soyguncular iki kamyon dolusu eserle binadan ayrılır. Sabah işe gelen müze görevlileri kelepçelenmiş ve borulara bağlanmış güvenlik görevlilerini bulurlar. Yaklaşık 500 milyon dolardan fazla değere sahip olan bu tabloların çalındığı soygunu yapan hırsızlardan hiçbiri yakalanamadı. Sanat eserlerinden herhangi birinden şu güne kadar bulunabilmiş hiçbir iz yok. Müze yetkilileri çalınan eserlerin bulunabilmesi için yardımcı olacak insanlara 5 milyon dolar değerinde ödül vereceklerini de açıkladı.
Çalınan eserlerse şu şekilde;
Siyahlar İçindeki Bir Kadın ve Bir Erkek – Rembrandt
Vermeer’in Konser
Dikilitaş ve Manzara
Edouart Manet’in eseri Chez Tortoni
Fransız Edgar Degas ait; La Sortie de Pesage
Cortege aux Environs de Florence
Program for an artistic soiree 1 & 2
Three Mounted Jockeys Tabloları
Shan Hanedanlığı’na ait Çin işi bronz beher
Napolyon Dönemi Fransız Ordusu’na ait kartal figürü
1. Irak Ulusal Müzesi Yağması
FBI tarafından en önemli sanat soygunları sıralamasında birinci sırada yer alan soygun Irak’ın işgalinden sonra gerçekleşti. İşgal öncesinde pek uzman Pentagon ve İngiliz hükümetine başvurarak olası bir savaşta Irak’ta bulunan sanat eserlerin koruma altına alınmasını talep etmişlerdi. Savaş sırasındaysa hem Irak Ulusal Müzesi yakınında yaşanılan çatışmalar sırasında, hem de hava saldırıları sırasında müzede zarar meydana gelmiştir.
Aynı zamanda pek çok yağma, talan ve soygunda yaşanmıştır. Müzede bulunan birbirinden değerli eser talan edilmiştir. Özellikle 5 bin yıldan eski bir Sümer vazosu olan Varka ve 5 bin yaşındaki Uruk heykeli bu eserler arasındadır. Yağmalanan en önemli eserlerden bir tanesi olan 4.400 yıllık Sümer kralı Entemena’nın başsız heykeli ABD’de ele geçirilmiştir.