in

Dünyayı Değiştirecek Fikirler Yarışıyor! İşte O 10 Mükemmel Fikir 💡

Dünyanı değiştirmek!

Her zaman oldukça iddialı bir hayal olmuştur bu. “Herkesin içinde bir dahi gizlidir.” diyerek yola çıkan National Geographic de dünyadaki en temel sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmayı hedefleyen Chasing Genius platformu da bu düşünceyle yola çıkarak oluşturdu. 2017 yılında düzenlenen yarışmada platform, küresel sağlık, açlık, çevresel sürdürülebilirlik gibi kapsamlı fikirler için kitle kaynak oluşturdu. Bu yıl yarışmanın ana teması ise teknoloji ve bağlantılılık!

Birinci olacak olan projeye 25 bin Dolar ödülün verileceği yarışamanın ilk 10’a kalan finalistleri ise sizlerin huzurunda. Gelin şimdi FastCompany tarafından listelenen, dünyayı daha iyi bir geleceğe taşımayı kendine hedef edinmiş o projelere bakalım.

Dronelar Kara Mayınlarına Karşı

Sovyet birliklerinin Afganistan’dan ayrılmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçti. Ancak ülkenin çeşitli yerlerine yerleştirilen yüz binlerce kara mayını hala insanları öldürmeye, sakat bırakmaya devam ediyor. Kelebek şeklinde olduğu için çocukların sık sık oyuncak sanıp eline aldığı bu mayınlar plastikten yapıldığı için metal dedektörleri tarafından da tespit edilemiyor.

İşte projenin amacı da drone teknolojisi sayesinde termal görüntüleme özelliği kullanılarak mayınları tespit etmek.

Facebook Üzerinden Bağış Butonu

PocketChange adlı girişim, Facebook’a bir ‘mikro-bağış’ butonu ekleyerek, belirli bir amaca hizmet eden gönderilerle karşılaştığınızda o konuyla ilgili en etkili hayır kurumunu seçerek 25 Cent-2 Dolar arasında bir bağış yapmanıza imkan sağlıyor.

Sivil toplum bilincini geliştirmeyi hedefleyen bu projenin başarıya ulaşmasını dileriz.

Çöplerden Arındırılmış Bir Dünya İçin

Operation Trash Route adlı uygulamanın kurucusu deniz bilimcilerle birlikte Meksika’ya gittiğinde deneyimlediği bir olay sonucunda bu uygulamayı hayata geçirme kararı almış. Plastik çöplerin doğrudan okyanusa döküldüğünü gözlemleyen genç girişimci, toplayıcılara çöpü aldıkları anda ödeme yapılması durumunda, çöpün anında çöp sahalarına taşınacağını tespit etmiş. Operation Trash Route adlı bu yeni uygulamaysa, sadece çöpçülerin çöp sahasına ulaştığında ödeme yapan yeni bir takip sistemi oluşturulmasını amaçlıyor.

Orta Doğu’nun Kadınları Direniyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan kadınlar için geliştirilen bu platform, hangi ülkede yaşıyor olurlarsa olsun kadınların kendi yasal haklarından haberdar olmalarına olanak sağlıyor. Üstelik platform kadınların sürücü belgesi gibi belgeleri almak için neler yapmaları gerektiğini öğrenebilecekleri sayfalara yönlendirilmesini de sağlıyor.

Felç Hastaları Artık Daha Hızlı İyileşecek

Felç hastalarının iyileşme süreci aylar ve hatta yıllar bile sürebiliyor.

Özellikle sigorta şirketlerinin tedavi masraflarını karşıladığı sürenin sona ermesiyle birlikte bu süreç daha da uzayabiliyor.

Geliştirilen bu uygulama, egzersizleri bir artırılmış gerçeklik oyununa dönüştürüyor. Hasta, oyunda ağaç diken ya da tavukları besleyen çiftçi oluyor. Her bir günün sonunda, hastanın ilerlemesini gösteren bir çizelge oluşturuluyor. Böylece hastanın motivasyonu yüksek tutuluyor.

Dijital Rehabilitasyon Merkezleri

Gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanlarında yaşayan, felçli olan ya da fiziksel terapi gerektiren bir hastalığı olan kişiler kolayca bir rehabilitasyon merkezine erişemeyebiliyor. Bu platform, doktorların ve hastaların bir araya gelerek hastaların bir akıllı telefon vasıtasıyla erişebileceği egzersizler yapabilmesini sağlıyor. Uygulama, hareketlerin nasıl yapılacağını gösteriyor ve kullanıcının yönergeleri kendi dilinde dinleyebilmesi için dil seçenekleri dahi sunuyor.

Otizmli Çocuklara Özel Sanal Gerçeklik Oyunu

Çocukken Asperger Sendromu teşhisi konan bir üniversite öğrencisinin liderlik ettiği bir grup tarafından tasarlanan Social Cipher adlı sanal gerçeklik oyunu, otizmli bireylerin sosyal işaretleri öğrenmesi için geliştirilmiş bir oyun. Farklı senaryolar içerisinde kendilerine yer bulan çocuklar bu sayede eğlenerek kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.

Kurbağalar Takip Altında

Bu proje, Güney Amerika’da yer alan Titikaka Gölü’ndeki kurbağaların neden öldüğünü, bunun diğer hayvanlar ve bitkiler için ne anlama gelebileceğini anlamak için geliştirildi. Ekip, lise öğrencileri tarafından üretilen su altı dronelarını kullanarak gölü keşfetmeyi ve bilgi toplamayı planlıyor.

Drone Teknolojisine Dair Bilmeniz Gereken Her Şey

Çiftlik Hayvanları İçin Özel Mikroçipler

Montana’da yaşayan bir çiftlik çalışanı tarafından tasarlanan bu proje, çiftlik hayvanlarına mikroçipler yerleştirmeyi hedefliyor. Böylece işçiler hayvanların konumunu, vücut ısısını ve kalp hızını takip edebilecek. Ayrıca bir hayvan yırtıcı bir başka hayvan tarafından öldürülürse durumdan anında haberdar olabilecekler.

Temiz Su Yapay Zekanın Kontrolünde

Suların kirliliği günümüzde tüm dünyanın problemi. Bu proje, su örneklerini analiz edip kirletici maddeleri şekline göre tespit etmek için yapay zeka kullanacak şekilde tasarlandı. Suyu durmadan test etmek için tek kullanımlık şeritler kullanmak yerine bu yeni sistem, belirli yerlerdeki suyu sürekli olarak gözlemleyebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

NASA'nın Gece Görüşüyle 11 Dünya Şehri

Dünyanın En Popüler Şehirleri Belli Oldu 🌆

21. Yüzyılda En Çok Öldüren Hastalıklar Açıklandı