in , , ,

Emine Erdoğan Himayesindeki Sıfır Atık Projesi Birleşmiş Milletlerden Ödül Aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın Türkiye’de ilk kez vereceği “Küresel Amaçlar Eylem Ödülü”ne layık görüldü.

UNDP Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde “Sorumlu Üretim ve Tüketim” amacına yaptığı önemli katkılarından dolayı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Küresel Amaçlar) Eylem Ödülü”ne layık görülen Sıfır Atık Projesi, 25 Mart tarihinde Ankara’da düzenlenecek törende ödülüne kavuşacak.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi tarafından Sıfır Atık Projesi’ni himaye eden Emine Erdoğan’a takdim edilecek olan ödül, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. UNDP’nin Türkiye’de ilk olarak Sıfır Atık Projesi’ne vereceği Küresel Amaçlar Eylem Ödülü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması hedeflenen amaçlarına odaklanan projelere veriliyor.

Rakamlarla Sıfır Atık Projesi

Sıfır Atık Projesi

2017 yılında Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almayı, gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakma amacı taşıyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 400 bin binada “Sıfır Atık Yönetim Sistemi”nin uygulanır hale gelmesini ve atıkların geri dönüşüm oranının yüzde 35’e ulaşmasını hedefleyen proje, 2020 yılı itibarıyla bu hedeflerin önemli bir kısmının gerçekleştirilmesine önayak oldu.

Buna göre 2020 sonunda 76 bin kurum ve kuruluş binasında Sıfır Atık Yönetim Sistemi devreye girmiş ve projenin başladığı dönemde yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 19’a yükselmiş oldu. Öte yandan 17 milyon ton geri kazanılabilir atık toplandı, 2 milyar ton sera gazı salınımı önlendi ve 209 milyon ağaç kurtarılmış oldu.

Ayrıca;

  • 397 milyon ton hammaddeden tasarruf edildi.
  • 315 milyon kilovat saat enerjiden tasarruf edildi.
  • 345 milyon metreküp sudan tasarruf edildi.
  • 50 milyon varil petrolden tasarruf edilmesi sağlandı.

Sıfır Atık Projesi Kapsamında Atılan Adımlar

Sıfır Atık Projesi için konuşma yapan Emine Erdoğan

2017 yılında hayata geçen Sıfır Atık Projesi dahilinde alınan aksiyonlar ile 17 milyar lira (3 milyar ABD Doları’nın üzerinde) ekonomik kazanç elde edildi. 100 bin kişiye doğrudan istihdam ve yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlanmasının hedeflendiği projede Sıfır Atık Sistemi’ne ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi geçiş yaptı.

Daha sonra bakanlıklar da Sıfır Atık Sistemi’ne geçiş yaparken projenin uygulanmaya başladığı günden bugüne binlerce kamu binası geri dönüşüme katkıda bulunmuş oldu. Buna ek olarak, Sıfır Atık Projesi kapsamında Haziran 2019’da başlatılan “Sıfır Atık Mavi” hareketi ile Türkiye’nin önde gelen 760 kuruluşu da Türkiye’deki denizleri ve kıyılarını daha iyi korumak adına denizlerdeki kirlilikle mücadele edeceğini taahhüt etti.

Öte yandan 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan Türkiye Çevre Ajansı kuruldu. Çevrenin iyileştirilmesi ve atıkların etkin bir şekilde toplanıp bertaraf edilmesi için kurulan Türkiye Çevre Ajansı, Sıfır Atık Projesi’ni daha ileri bir boyuta taşıma hedefine hizmet ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Grafen Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Önemlidir?

karşılıklı satranç oynayan iki robot

Derin Öğrenme Nedir ve Ne İşe Yarar?