Dünyada çöp üretebilen tek canlıyız. İhtiyacımızın fazlasını alıyor, tüketiyor, ve çoğu zaman da tüketemeyip çöpe atıyoruz. Çöp diyerek evlerden uzaklaştırılan bu maddeler ne yazık ki doğada eşit hızla yok olmuyor. Plastikler, kartonlar, kağıtlar, cam şişeler ve yemek artıkları bir evin günlük çöpünde sıklıkla görebileceğimiz şeyler. Bu çöp diye adlandırdığımız madde yığını, çöp kamyonları tarafından toplanıp çöp alanı olarak belirlenen alanlara bırakıldığında maalesef yıllarca orada kalıyor. Özellikle plastiklerin toprağa karışması ve tamamen yok olması bin yıla kadar sürebiliyor. Doğa için bu kadar zararlı olan plastik atıkları çöpe atmak yerine başka şeylere dönüştürebilir miyiz? Elbette bu mümkün. Öncelikle işe plastikleri daha az kullanarak başlayabiliriz. Sonrasında ise kullanılan plastikleri, kağıtları ya da cam şişeleri başka yerde başka şekillerde kullanmak, yani onları dönüştürmek hem yaratıcı hem de doğa dostu bir çözüm olarak görülebilir. Peki, çöp diye adlandırılan bu yığın nasıl süs eşyalarına dönüştürülebilir? İşte sizler için bu sorunun cevapları.
Plastik Kullanarak Yapılabilecek Yaratıcı Süs Eşyaları
İşe küçük dekoratif bir saksı yapımıyla başlayabilirsiniz. İstediğiniz gibi kesip boyayıp içine toprak koyduğunuzda nane, fesleğen yetiştirebileceğiniz hem eğlenceli hem de farklı saksılar elde etmiş olursunuz.
Yine plastik bir içecek kabını alıp, kesip, biten kısmına dik bir şekilde durmasını sağlayan bir şey sabitledikten sonra, üzerine fiyonk makarnalar yapıştırıp istediğiniz renklerde de boyayarak yılbaşı ağacı süsü yapabilirsiniz.
Plastik şişeleri istediğiniz büyüklüğe göre ayarlayıp altını kesin. Bu sefer size iki adet şişe lazım; çünkü, iki tane şişe altını birleştirmek gerekiyor. Saydam bir plastik kullanıyorsanız plastik boya ile istediğiniz renge de boyayabilirsiniz, ya da var olan rengini kullanarak bu tatlı keseleri elde edebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan yapıştırıcı ve bir miktar fermuar. Gerisi gerçekten çok kolay ve pratik.
Eğer bir bahçeniz varsa ve kuşlar için, ağaçlara kolayca asabileceğiniz bir yem kesesi yapmak istiyorsanız kurtarıcınız gene plastik şişeler olabilir. Ya da bahçenizi sulamak için kullandığınız hortumun ucunu, bir sürü delikler açtığınız şişenin içine koyup oradan sulamayı denerseniz bu şişenin masrafsız bir fıskiyeye dönüştüğünü görebilirsiniz.
Bahçe için duvar boyunca kullanabileceğiniz saksılar yapıp bunları iplerle bağlamak oldukça pratik ve estetik olabilir. Lastik şişelere yatay kullanıma uygun olarak açacağınız deliklerle envaiçeşit bitkiyi kolaylıkla şişelere dikebilirsiniz.
Aslında bu görüntü, bahçesinde duvarı olan insanların kullanmasından ziyade duvardan başka yaşam alanı olmayan ve kendine ait bir bahçe oluşturmak isteyenler için daha elverişli duruyor. Egzoz dolu şehir hayatının bir nebze de olsa yeşillenmesine yardım eden yaratıcı bir çözüm.
Bir dolu plastik şişeyi biriktirip, altlarını keserek belirli bir geometride de yapıştırarak aydınlatıcı yapılabilir. Bizce diğer önerilere göre biraz daha uğraştırıcı fakat ortaya çıkan şey gerçekten de mağazadan satın alınanları aratmayacak derecede güzel duruyor.
Aslında geri dönüşüm bilinci insanlara erken yaşta kazandırılması gereken bir davranış ve bu hususta akla ilk gelen çocuklar oluyor. Çocuğunuzu da yapım aşamasına dahil ettiğiniz yaratıcı bir oyun olarak düşünebilirsiniz geri dönüşüm sürecini . Nasıl mı? Şişelerden roket yaparak onun eğlenmesini ve öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Ortaya çıkan şey ona sıradan oyuncaklardan daha çekici gelecektir.
Şimdilerde süs eşyası deyince hemen akıllara sunum delilerinin gelmesi oldukça normal. Her şeyi büyük bir merasimle ahenk içinde sunan ve bunları da gururla sosyal medyada paylaşan insanlar var. Biz onları da unutmadık! Onların da hem plastikleri geri dönüştürüp hem de çılgın sunumlarına devam edebilecekleri bir alternatif neyse ki mevcut. Plastik şişelerin altını kesip sonra bunları istedikleri renge boyayıp uzun bir çubuğa yapıştırdılarında ister takılar için isterse de kuruyemişler için kullanılabilen güzel bir sunum ekipmanı ortaya çıkıyor.
Bazı süs eşyaları için kesip boyamak yeterli olamayabiliyor. Mesela, ısıl işlemler uygulayarak farklı kıvrımlarda da değişik süs eşyaları elde edebilirsiniz. Yine plastik şişelerin altını keserek mumun alevinde ya da ütüye bastırarak ısıl işlem aşamasını kolayca uygulayabilirsiniz. Bu şekilde çok güzel bileklikler yapılabiliyor. Bileklik yapımına uygun olacak şekilde şişenin ortasından kestiğiniz farklı büyüklüklerdeki plastiklerin iki tarafını da kesiklerin acıtmaması ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olmaları için ütüye hafifçe bastırabilirsiniz. Bileğinize göre büyüklüğünü ayarladığınız bilekliklere yazı yazabilir ya da sevdiğiniz görseli yapıştırabilirsiniz. Şeffaf da kullanabileceğiniz bileklikleri evdeki ojeleriniz yardımıyla istediğiniz renkte de boyayabilirsiniz.
Bu da mı plastik şişelerden yapılıyormuş yok artık dedirten bir ev eşyası daha var. Puf !! Evet yanlış duymadınız zamanında içip içip biriktirdiğimiz o şişeler gün geliyor estetik puflara dönüşüyor. Hem de istediğiniz büyüklükte tasarlayabiliyorsunuz. İsterseniz küçük küçük bir kaç tane ya da kocaman büyük bir tane. Tek dikkat etmeniz gereken kullandığınız şişelerin hepsinin aynı boyda olması. Bunları birbirine önce kendi aralarında ikişerli üçerli bantlıyorsunuz ve en son hepsini de içine alan bir bantlama yapıyorsunuz. Altına ve üstüne eşit büyüklüklerde mukavva gibi sert bir malzemeyi yapıştırıyorsunuz . Sonra da elyaf yapıştırıyorsunuz ve kumaşla kaplıyorsunuz. Vee yepyeni yumuşacık pufunuz oluyor. Bantlama yaparken gösterdiğiniz özene göre de rahat rahat oturuyorsunuz.
Cam Şişe Kullanarak Yapabileceğiniz Süs Eşyaları
Geri dönüşüm yapabileceğimiz malzemeler plastikle sınırlı değil. Cam şişeler de günlük olarak sıkça kullandığımız bir malzeme ve birçoğunu acımasızca çöpe atıyoruz. Çöpe atmak yerine cam şişelerden de yaratıcı şeyler yapabiliriz. Plastik malzemede yaptığımız gibi kolayca kesip biçemiyoruz maalesef ama istediğimiz renklere boyayabiliyoruz. Mesela şamdan yapmak için cam şişelerden yararlanabilirsiniz. Altın renginde simli bir boya alıp saydam şişenin içine o boyadan döküp çalkaladığınızda boya kolayca tutunur ve kurur. Ters çevirerek fazla boyayı dışarı akıtabilirsiniz. Farklı büyüklüklerde kullanacağınız şişeler evinize estetik bir hava katacaktır.
Boya dökmek yerine üzerini komple yapışkanla kapatıp üzerine istediğiniz bir ipi de dolayarak farklı bir görüntü de elde edebilirsiniz. Ya da üzerine harfler yazabilirsiniz. Dibini küçük küçük çakıl taşlarıyla doldurarak ince uzun bir mumluk da yapabilirsiniz.
Eğer camı kesebilecek aletlere sahipseniz camdan yapılan aydınlatmaları da kolaylıkla yapabilirsiniz. Mumluk olarak tasarlanan şişeleri aynı zamanda avizeye ya da abajura da kolayca dönüştürebilirsiniz.
Sıra cam kavanozların geri dönüşümüne geldiğinde şişeler kadar çok seçeneğimiz olmuyor.Dolap raflarını bakliyatlarla yemişlerle süsleyen çeşit çeşit kavanozları aslında bambaşka bir amaç için de kullanabiliriz. Mesela resimlerimizi klasik çerçevelerin içine hapsetmektense kavanozların içine koyarak farklı bir fotoğraf köşesi yaratabiliriz.
Ayrıca cam kavanozları, banyonuzdaki pamuk, kulak çubuğu ya da diş fırçası gibi minik eşyalarınız için düzenleyici olarak da kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise sabunluk. İster içki şişesi ister kavanoz kullanarak kolayca hayata geçirebileceğiniz bir fikir ve viski şişeleri bu amaç için de üretilmiş gibi duruyor.
Sonuç olarak,her gün çöp diye düşünüp önemsemediğimiz ve doğada birikmesi zararlı olan bu malzemeleri yararlı ve estetik bir şeylere dönüştürmemiz mümkün. Plastik ve cam şişelerden yapılabilen alternatif süs eşyalarını listelemeye çalıştık sizler için. Bundan sonrası da sizin yaratıcılığınıza kalmış durumda.