Seyahat etmeyi seviyorsanız en az bir kez uçağa binmişsinizdir; dolayısıyla yolunuz en az bir kez havalimanına düşmüştür.
Şehir merkezinden havalimanı servisine bindiniz, havalimanına ulaştınız, güvenlik kontrolünden geçtiniz, valizini teslim etmek üzere kontuar sırasında beklediniz, tekrar güvenlik kontrolünden geçtiniz, yurtdışına gidiyorsanız pasaportunuzu, iç hatlarda uçuyorsanız kimliğinizi uzattınız, uçağa biniş sırasına girdiniz ve en sonunda cam kenarı koltuğunuzda yerinizi kaldınız.
Uçağın kalkmasına daha var, henüz kabin ekibi telefonları ve bilgisayarları kapatmanız için anons yapmadı. Öyleyse dünyanın dört bir yanından ilginç havalimanlarını inceleyen yazımızı okumak üzere koltuğunuza yaslanın.
1. Otoyoldan Geçen Havalimanı: Cebelitarık Uluslararası Havalimanı, Cebelitarık 😯
Cebelitarık şehrinde konuşlandırılmış bu havalimanının iniş ve kalkış pisti Winston Churchill otoyolunu kesiyor. Bu nedenle iniş ve kalkış sırasında araçları yaklaşık 10 dakikalık bir bekleme süresi karşılıyor. Hava trafiğinin yoğun olduğu bazı günlerde ise, yol iki saatten fazla kapalı kalabiliyor. Bu durumun yarattığı sıkıntıları engellemek adına; hem trafikteki düzenin hem de uçuşlarda gecikme olmaması için yeni bir otoyol yapımı için çalışmalara 2006’da başlanmış ve 2018’de tamamlanması bekleniyor.
2. Tren Yollu Havalimanı: Gisborne Havalimanı, Yeni Zeland🚆
kastamonu escort
Yeni Zelanda’ya bağlı Kuzey Adası’nın havalimanını, Palmerston North-Gisborne tren hattı kesiyor. Elbette trenin geçişine devam edebilmesi için havalimanındaki trafik kontrolörlerinden izin alması gerekiyor.
3. Mezar Diyarı: Savannah/Hilton Head Havalimanı, Amerika Birleşik Devletleri 🙏🏼
Savannah/Hilton Head Havalimanı’nın kalkış-iniş pistindeki mezarlık ibareleri, havalimanı arazisinin 1880’lerdeki eski sahipleri Richard ve Catherine Dotson’u temsil ediyor. Geçmişte, arazinin bir kısmı tarla, diğer kısmı aile mezarlığı olarak kullanılırken, İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle arazi, devlet tarafından askeri havalimanına çevrilmiş.
Mezarlığın yıkımıyla yüzlerce insanın cesedi başka bir yere taşınmış: dört kişi hariç. Dotson çifti; Richard ve Catherine Dotson ile John Dotson ve Daniel Huetson. Kalkış-iniş pistindeki ibareler ise Richard ve Catherine’nin mezarlarını gösteriyor.
4. Hong-Kong Uluslararası Havalimanı, Çin
Dünyadaki tek IMAX sinemalı havalimanı Hong Kong’da bulunuyor. Uluslararası Havalimanı’nda bulunan sinema aynı zamanda Çin’deki en büyük sinema olarak biliniyor; zira ekran, 13.8 metre yüksekliğinde ve 22.4 metre genişliğinde kurulmuş. Ayrıca, 3D ve 4D altyapısıyla yolcuların ve şehir sakinlerinin hizmetinde.
5. Prenses Juliana Uluslararası Havalimanı, Sint Maarten, Hollanda Krallığı 🌊
1940’lı yıllardan bu yana havacılık sektörüne hizmet eden bu havalimanında, şu ana kadar hiçbir kaza meydana gelmemiş olması şans eseri. Çünkü, uçaklar iniş yaptıkları sırada adadaki Maho Plajı’nda güneşlenen insanların çok ama çok yakınından geçiyor. Bu nedenle, ada turistik ilgi odağı olmuş durumda. Ancak, havalimanı Eylül 2017’de vuran Irma Kasırgası’nda oldukça zarar görmüş, bu nedenle uçuşlar bir süreliğine askıya alınmış.
6. Güneşlenmeye Hazır Mısın?: Barra Havalimanı, Birleşik Krallık
Barra Havalimanı, dünya üzerinde tarifeli uçuşlara ev sahipliği yapan uçakların plaja indiği tek havalimanı. Doğanın nimetlerinin teknoloji ile birleştirildiği bu havalimanı, İskoçya’da yer alan Traigh Mhor Plajı’nın üçgen kalıplar halinde üç piste ayrılması ile oluşturulmuş. Pistlerin başlangıcı ve bitişleri de tahta parçalar ile belirtilmiş.
Ay çekimi etkisiyle denizin yükseldiği zamanlarda bu pistler su altında kalıyor, ama su çekildiği zaman tekrar belirgin hale geliyor. O nedenle pist sular altında kaldığında havalimanı operasyona kapalı hale geliyor. Ayrıca, bazı acil durumlar dışında geceleri de havalimanından kalkış ve iniş yapılmıyor.
7. Tasarım Ödülü Sahibi: Carrasco Uluslararası Havalimanı, Montevideo, Uruguay
1,5 milyonluk nüfusuyla aslında pek de kalabalık sayılmayan Uruguay’ın başkenti Montevideo’da yapılan bu havalimanı, dünyanın en büyük havalimanları arasında sayılmasa da mimari açıdan görkemli bir yapıya sahip. Carrasco Havalimanı, 2008 yılında Uruguaylı mimar Rafael Vinoly tarafından yeniden tasarlandı ve hizmete açıldı, tasarımıyla mimarlık ödüllerini kazandı.
8. Nashville Uluslararası Havalimanı, Amerika Birleşik Devletleri 🎻🎷
Elvis Presley, Dolly Parton ve Jonny Cash gibi müzisyenleri ilişkilendirebileceğimiz Nashville’in havalimanında bir müzik performans programı var. Müziğin havalimanına etkisi 1988’de başlamış, 2000’li yıllarda yeni sahnelerin inşası ile artmış. Bu bağlamda, havalimanındaki farklı sahnelerde her yıl 700’den fazla dinleti düzenleniyor.
9. Botanik Diyarı: Singapur Changi Havalimanı, Singapur
1000’den fazla farklı kelebek türünü barındıran kelebek bahçesi
Asya’nın en büyük havalimanlarından Singapur Changi Havalimanı, gezginlerin gözde havalimanlarından. Uygun fiyatlı yiyecek-içecek ve bagaj emanet hizmetlerinin yanı sıra, yolcuları kinetik yağmur heykel ve animasyonları, kelebek, kaktüs, orkide, ayçiçeği ve nilüfer çiçeği bahçeleri, mozaik ve seramik heykeller ile donatılmış bahçeler, havalimanı oteli müşterilerine özel yüzme havuzu ve jakuzi, multimedya istasyonu, sinema ve kaydırak bekliyor.
10. Sanatla İç İçe: Helsinki Uluslararası Havalimanı, Finlandiya
İskandinavya’nın büyük havalimanlarından Helsinki Havalimanı, aslında alakasız olarak nitelendirilebilecek havacılık ve sanatı birleştiriyor. Gidiş ve geliş terminallerinin herhangi bir noktasında görebileceğiniz sanat eserlerinin yanı sıra, havalimanında iki adet kalıcı resim galerisi bulunuyor. Ayrıca yılın bazı dönemleri, havalimanında opera ve drama gösterimleri düzenleniyor.