Dünya birbirinden inanılmaz doğa harikaları ve doğa olaylarıyla bizi şaşırtmaya ve etkilemeye devam ediyor. Sibirya’nın güneyinde bulunan Baykal Gölü bu doğa harikalarından biri. 1642 metrelik derinliğiyle dünyanın en derin gölü olma ünvanına sahip olan Baykal Gölü, aynı zamandan gezegenimizin en büyük tatlı su kaynağı.
Rus fotoğrafçı Kristina Makeeva tarafından fotoğrafları çekilen bu doğa harikasını tanımaya hazır mısınız?
İnanılmaz Manzaralarla Baykal Gölü
İrkustsk şehri yakınlarında bulunan Baykal Gölü ‘Sibirya’nın Mavi Gözü’ olarak da bilinir. Yaklaşık 636 km uzunluğunda olan göl aynı zamanda dünyanın en eski gölüdür. 25 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilir. Bu da gölün dünyanın en büyük yarıklarından birine sahip olduğunu anlatır bizlere.
Sibirya’nın soğuğundan etkilenen göl yılın büyük bir kısmı donmuş vaziyette bulunmakta. Gölün üzerinde farklı boyutlarda 22 ada bulunmaktadır.Dünyanın en büyük tatlı su kaynağı olan göl içme suyunun %20 ‘sini barındırır.
Baykal Gölü çevresi aynı zamanda Eski Türklerin de yaşam alanı idi. Saha Türkçe’sinde baygal kelimesi bolluk, su bolluğu, deniz anlamlarında kullanılmaktaydı.
Ün salmış berraklığının yanı sıra, Baykal Gölü’nün suyu oksijen yönünden çok zengindir. Bazı derin göllerde belli bir derinliğe gelindiğinde oksijen tükenir, bu da sudaki yaşamın çoğunlukla nispeten sığ sularda sürmesine neden olur. Fakat Baykal Gölü’ndeki yatay ve dikey akıntılar oksijeni gölün en derinlerine kadar taşıyarak suları tamamen karıştırır. Bu yüzden gölün her yerinde canlılık vardır.
Fotoğraf karelerinin yaratıcı olan Makeeva gölle ilgili şu sözlerle gölün güzelliğini anlatıyor:
‘Geziyi planlarken bu kadar harika, görkemli ve masalsı olacağını tahmin etmiyorduk. Güzelliğiyle öyle bir kendimizden geçtik ki orada bulunduğumuz 3 gün boyunca neredeyse hiç uyumadık.’
‘Bu buz aşağı yukarı 15 tonluk bir taşıtı kaldırabilir.’
Makeeva’nın dediğine göre göl yüzeyindeki buzda arada bir çatlaklar oluşuyor ve oluşan her bir çatlağın gök gürültüsü veya silah sesini andıran bir ses çıkarıyor. Bu kırıkların uzunluğu 10 ile 30 metre arasında değişiyor.
‘Gölün farklı yerlerinde buz farklı desenler alıyor. Bunun sebebi, suyun katman katman donması. Özellikle buzun içinde bir balık ya da bir dal görmek çok ilginç. Baykal Gölü dünyanın en transparan gölü. Bu doğru. Gölün dibine kadar her şeyi görebilirsiniz: balık, yeşil taşlar, bitkiler, girdaplar. Su o kadar temiz ki 40 metre derinlikteki bazı şeyleri bile görebilirsiniz.’
Baykal Gölü UNESCO Dünya Mirası Alanlarından biridir ve turistler için popüler bir uğrak yeridir. Her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen 300.000’den fazla turist burayı ziyaret eder.