Teknoloji dünyasında kadınların yeri meselesi uzun zamandır tartışılıyor.
Özellikle Facebook, Twitter, Google, Apple gibi şirketlerin çalışan profillerine dair yayınladıkları veriler bu meseleyi sürekli canlı tutuyor.
Fakat her şeyden önce kadınların internet ve teknoloji sektörlerinde “başarısız” oldukları iddiası kesinlikle kabul edilemez. Öyle ki World Wide Web, yani internete girerken kullandığımız “www” ifadesi bile bir kadının eseri.
Gelin isterseniz, internet dünyasına şekil veren başarılı 8 kadını yakından tanıyalım.
1. Radia Perlman
“İnternetin Anası” olarak adlandırılan Radia Perlman, bu listenin en başında yer alması gereken isimlerden. Spanning Tree Protocol’ün (STP) yaratıcısı olan Perlman, iki bilgisayar arasında bilgi alışverişi sağlayan köprüyü ilk inşa eden kişi.
Yani, bugün kullandığımız internetin öncülü olan STP teknolojisini geliştiren Perlman, bugün kullandığımız bulut bilişim teknolojisinin de önemli isimlerinden biri.
2. Elizabeth Feinler
Wired’ın haberine göre Elizabeth Feinler, Google ve Godaddy’den önce internet dünyasının en önemli isimlerinden biriydi. Feinler, Stanford Üniversitesi, Network Information Center’da 1972-1989 yılları arasında müdür olarak görev yaptı. Ayrıca ABD genelindeki farklı ağ merkezlerini birbirine bağlayan ARPANET’in de yöneticisi olan Feinler de internet öncesi dönemin en önemli figürlerinden biri.
Feinler, bu merkezi yönetirken aynı zamanda internet adreslerini ve URL’leri ilk düşünen insan oldu. DNS sistemi, org-com-gov-net-org gibi çeşitli internet uzantıları da Elizabeth Feinler’in öncülüğünde geliştirildi.
3. Caterina Fake
Instagram piyasaya çıkmadan önce en popüler fotoğraf paylaşım platformu olan Flickr’ın kurucuları arasında Caterina Fake ve eşi Stewart Butterfield yer alıyor. Flickr’ı 2004 yılında kuran çift, şirketi bir yıl sonra Yahoo’ya sattı.
Flickr önemli bir web sitesi, zira bugün çok alışık olduğumuz arkadaş ekleme, yer etiketleme gibi durumların Flickr taaa 2004 yılında kullanıyordu.
(Bu arada unutmadan ekleyelim, Flickr kullanıcılarına ücretsiz olarak 1 TB (1000 GB) alan sunuyor.)
4. Mitchell Baker
Mitchell Baker olmasaydı, bugün pek çoğumuz Internet Explorer kullanıyor olurduk. Zira Baker, Mozilla Foundatioun’un yönetim kurulu başkanı olarak Mozilla Firefox’un geliştiricisi.
Esasında avukat olan Baker, uzmanlığını açık kaynak yazılım konusunda kullanarak Mozilla’yı ücretsiz ve herkese ait bir tarayıcı olarak tasarladı.
5. Rashmi Sinha
Hint girişimci Rashmi Sinha olmasaydı bugün Slideshare diye bir web sitesi olmazdı. California Üniversitesi’nde okurken arama motoru optimizasyonu ve içerik algoritmaları konusunda çalışan Sinha, 2006 yılında Slideshare’ı kurdu.
İnternet üzerinden sunum yapmayı ve başka insanların sunumlarına erişmeyi sağlayan bu site, sunduğu içerik ve çektiği trafik nedeniyle 2012 yılında 112 milyon dolar karşılığı LinkedIn tarafından satın alındı.
7. Marissa Mayer
Marissa Mayer, şu anda Yahoo’nun CEO’su. Google’un ilk çalışanlarından biri olan isim, şirketin ilk kadın mühendisiydi aynı zamanda. Yani bugün kullandığımız Google Images, Google Chrome, Gmail, Google Earth, Google Maps gibi servislerin hepsinde Mayer’in emeği var.
Detaycılığı ve kullanıcı odaklı düşünce tarzıyla Google’a büyük katkıları olan Mayer, şirketteki önemli pozisyonlardan sonra Yahoo’ya CEO olarak transfer oldu.
8. Susan Wojcicki
Bir diğer Google çalışanı olan Susan Wojcicki ise şu anda Youtube CEO’su. Google’un reklam ve ticaret departmanlarında engin tecrübeleri olan Wojcicki de Google’un ilk çalışanlarından biri. Pazarlama kökenli olan Wojcicki, Sergey Brin ve Larry Page’ın Google’u geliştirdikleri garajın da sahibi. Yani o garajını kiraya vermeseydi bugün Google diye bir site yoktu belki de.
Adwords, Adsense gibi reklam verme ve reklam alma servislerinin arkasındaki beyin olan Wojcicki, şu anda Google’un anasayfasında çıkan doodle’lardan da sorumlu durumda.
Kadınlar ve girişimcilik demişken;
Kadın Girişimciler İçin Faydalı Tavsiyeler
başlıklı yazılarımıza göz atmanızı da tavsiye ederiz.
Emoji Crew olarak kadın girişimcileri canı gönülden destekliyoruz! 👩💻 💪