Obezitenin her geçen gün büyüyen bir sağlık problemi olduğu oldukça yaygın bir bilinen gerçek.
Son yapılan araştırmalar ise bu durumun ne boyuta geldiğini rakamlarla gözler önüne seriyor. Dünyada obezitenin ulaştığı noktaya ilişkin yapılan bir araştırmaya göre 2015 yılında 700 milyondan fazla insan obeziteyle mücadele ediyordu.The New England Journal of Medicine isimli derginin Haziran 2017 yılında yayınlanan sayısındaki araştırmaya göre obezitenin dünyada geldiği nokta her geçen gün daha da kötüleşiyor.
Obezite Belası
Araştırmacılar obeziteyi bir pandemi yani dünya ölçekli salgın bir hastalık olarak niteliyorlar. Bu öngörüden yola çıkarak bir araya gelen onbinlerce bilim insanı tarafından 195 ülkeden tam 68.5 milyon insanın verilerinin toplandığı bir araştırma yürütüldü. Araştırmada 1980-2015 dönemi arasındaki veriler incelendi.
108 Milyon Çocuk Obez
Araştırmaya göre, 2015 yılı için dünyada 108 milyon çocuk obeziteyle boğuşuyor. Yetişkinlerde ise bu rakam 604 milyon. 1980’den beriyse 70’den fazla ülkede obezite sıklığı ikiye katlandı. Diğer ülkelerde ise daha az oranda olsa bile artış devam ediyor.
Araştırmacıların incelediği dönemde dikkat çeken başka bir veri ise çocuklardaki obezite sıklığının erişkinlerden çok daha hızlı biçimde arttığı oldu.
En Tehlikeli Pandemi
Obezite dünya nüfusunun en büyük düşmanlarından biri. Tam 4 milyon ölümün sorumlusu olan obezite, hem doğrudan hem de dolaylı olarak bu ölümlere neden oluyor. Obeziteyle ilişkili ölümlerin üçte ikisinden fazlası kalp damar sistemi hastalıklarına bağlı.
Obezite ayrıca özefagus, kolon, rektum ve hatta meme kanseri de dahil pek çok kanser türünde de artışa neden oluyor.
Kadınlarda Daha Sık Görülüyor
Araştırmacıların şaşırtan bulgularından biri de obezitenin daha çok kadınlarda görülüyor olması. En sık rastlandığı nüfus ise yüksek gelirli ülkelerin 60-64 yaş grubundaki kadınlar.
Gelişmiş Ülkelerde Daha Yüksek Oranda Görülüyor
Ülkeler sosyoekonomik bakımdan geliştikçe obezite sıklığı da artıyor. Obezite artışının daha sınırlı düzeyde gerçekleştiği orta ve düşük gelirli ülkelerde ise başka beslenmeden kaynaklanan sağlık problemleri görülüyor.
Obezitenin Nedenleri
Obezitenin nedenleri arasında çok farklı nedenler yer alıyor. Obezitenin temel nedenleri arasında yüksek enerjili, hazır gıdalarla beslenme ve yetersiz fiziki aktivite gibi nedenler yer alıyor.
Dünyanın En Şişman Ülkesi
Dünya genelinde 2 milyardan fazla kişinin aşırı kilolu olduğunu belirten New England Journal of Medicine dergisi, dünyanın en şişman ülkesini açıkladı. Rakamlara göre en fazla sayıda şişman insan ABD’de yaşıyor.
“Aşırı kiloyu dikkate değer sorun olarak görmeyen insanlar kendi sorumluluğunda zira onlarda kalp, kanser, diyabet ve diğer hastalıkların gelişme riski düşmüyor artıyor. Yılbaşında şaka olsun diye verilen kiloları eritme vaatleri bu salgını durdurmak için ciddi hale gelmeli”
Washington Üniversitesi’nden bilim insanı Christopher Murray